Wednesday, January 29, 2014

Campaign Seeding


Assalamualaikum dan sejahtera :)

Bulan pertama di tahun 2014 ini aku sedikit happy dan aku semakin sayang dengan ChurpChurp kerana bulan ini saja aku dapat earning dari tiga campaign seedingCorntoz Jump Shots Contest Campaign Seeding: Corntoz Jump Shots Contest, Tune Talk Xmas Campaign dan The Secret Life of Walter Mitty. Dari tiga campaign ini aku berjaya memperoleh RM60. Memang nilainya taklah besar mana tapi bukan senang nak dapat tau nilai tu hehe.





Aku tertarik dengan satu komen pasal campaign seeding ni dari blogger Hafiz Hafizol



Ok mesej aku untuk sesiapa yang tak berapa faham arahan kempen ni, sebab dia bagi arahan dalam english kan, apa kata korang google translate biarpun google punya translate tunggang tebalik sikit kan haha but at least fahamlah sikit-sikit kan hehe. Biar aku explain sedikit tentang cara nak join campaign seeding ni;

  1. Download dulu gambar atau video yang pihak ChurpChurp sediakan, letaklah dalam mana-mana folder yang korang suka.
  2. Bila dah download sharelah dekat facebook korang dengan caption yang pihak ChurpChurp bagi, caption ni wajib korang sertakan tau. Kalau tak tahu apa tu caption, caption tu ayat wajib berserta #hastag yang perlu ada dalam post korang tu. Caption ni ChurpChurp yang sediakan, korang tak perlu susah-susah nak buat caption sendiri. Selalunya ada empat hingga lima caption pilihan, korang tinggal pilih, copy dan paste saja.
  3. Sebelum korang klik button share dekat facebook korang, pastikan post korang tu public ye bukan available untuk rakan facebook korang saja. Ini wajib sebabnya pihak ChurpChurp tak akan ambil kira penyertaan yang bukan public post, take note ya!
  4. Bila dah post then copy permalink korang. Macam mana nak copy permalink? Hah tengok balik post korang tu then halakan mouse korang dekat masa post korang tu contoh "2 second ago", "2 minutes ago", "2 hours ago". Klik kanan then copy link address. Permalink dan Link Address tu sama saja.
  5. Dah copy permalink, pastekan permalink korang tu dekat ruangan reply yang pihak ChurpChurp sediakan dan klik button send.

Okay itu saja, taklah susah mana kan? He he Good luck kepada sesiapa yang dapat campaign seeding tu. Buat blogger Hafiz Hafizol diharapkan entry ini dapat membantu ^_^



with love~rrp.cik itah

37 comments:

  1. Assalamualaikum cik itah. alhamdullilah. murah rezeki kamu. thanks dear beri tips untuk buat churp2 ni. hehe kita pun taktahu. hihi

    ReplyDelete
  2. awak, lupa nak minta tolong. tukarkan link blog saya. sheila pakai domain dulu, skrg tukar ke blogspot balik. maaf sangat cik itah menyusahkan kamu :(
    http://sheilashahfiekry.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. akak pun tak reti menda alah ni semua.hahahaa

    ReplyDelete
  4. wah terbaiklaa itah..rezki byk tu..tak reti lagi nak buat ;)..tak apa akan dusahakan

    ReplyDelete
  5. rezeki tu itah..tahniah!baru niesa tau mcm mna nk copy permenant link..hehe..thanks!

    ReplyDelete
  6. wah. cmane pulak nak dapat seeding ni kak itah? :((

    ReplyDelete
  7. btw itah niesa xdpt nk submit permalink..step 4 tu mcm xleh nk click..kenapa eh?

    ReplyDelete
  8. @Akeyla Azmi itu ikut dengan rezeki dik :) pihak churpchurp yang pilih :)

    ReplyDelete
  9. @Niesa eh eh..kenapa tak dapat klik pulak? pelik..nanti sy cuba search ya dear :)

    ReplyDelete
  10. xtau yang..step 1-3 clear je..boleh click..step 4 xleh nk submit permalink tu..byk seed niesa biar mcm tu je..hukhuk..thanks itah sudi tlg.. :*

    ReplyDelete
  11. bace entry ne baru cik faham...
    cik pon ade churp2..tapi bile dah taktahu mcm mane nak gune...cik abaikan cenggitu je..hahaha

    ReplyDelete
  12. owh..saya tak pernah try walaupun dah register...mungkin pasni boleh try guna service chrup-chrup plak laa..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. tq sharing..lama x wat churchap..just ada nuffnang je..mybe masa buat dlu x de hasil..tu yg mlas nak buat dah..wow dpt 60 byak la tu..drpda saya satu sen pun x da..ha..ha,

    ReplyDelete
  14. wahh.. boleh jadi tempat rujukan churp-churp ni.. :)

    ReplyDelete
  15. congrats Itah..dah lama fiza tak jengah churp²

    ReplyDelete
  16. Ohhh :D heheheh thank u so much kak itahhh <3 hihihihi

    ReplyDelete
  17. bagus ne yunk..biarpun aku tak berapa sangat dgn churp2 ne..

    ReplyDelete
  18. SAYA DAH MALAS PULAK LAYAN CHURP-CHURP.. BERBLOG PON TAKDE MASA SEKARANG..

    ReplyDelete
  19. tahniah cik ta..Rezeki tahun baru tu!!!

    ReplyDelete
  20. Mekasih bagi tips. Baru lah paham. hehe. muahhh

    ReplyDelete
  21. cantik la header sis
    nak jadi sponsor tak ..
    NIL ingat nak buat segmen atau contest .. sempena "selawat CINTAILAH KENALILAH RASULULLAH SAW "
    NIL tak kisah boleh bagi topup , boleh kasi review .. tudung2 murah ka tshirt ka ...header ka ..bisnes kad ka .. pape lah .. kalau sudi reply blog nil ya ..

    .

    ReplyDelete
  22. jealosnya...akak dhsetahun dgn churp2 baru ad 60rgt

    ReplyDelete
  23. ee dah lupa password churpchurp.
    tak boleh bukak dah.
    muahahaha =D

    ReplyDelete
  24. @Nilam syapina bila nak buat dear? nanti la sy pikir dulu ye hehe :)

    ReplyDelete
  25. Alhamdulilah rezeki itah, saya belum pernah dapat lg campaign seeding ni..

    ReplyDelete
  26. Earning dh credit kat akaun kak. thanks hehe

    ReplyDelete
  27. dah lama tak bukak churp2 lepas cashout ritu, wah kena bukak balik dah ni, banyak yang tertinggal, hehe boleh try nanti, terima kasihhhh kak

    ReplyDelete
  28. congrates. Mieya dah lama jugak tak dapat campaign seed dari Churpchurp. Maybe sebab jarang aktif nowadays

    ReplyDelete
  29. Oooo.. gituu... :D Thanks Cik Itah..! :D

    ReplyDelete
  30. nice sharing kak. nadya xpna join kempen ni. soronok jugak join kempen2 cmni... huhu

    ReplyDelete