Wednesday, August 13, 2014

Bad Habbit

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Semalam punya cerita, ditengah Bandar Kota Kinabalu atau tepatnya Asia City..dalam operasi mencari sotong kurita bakar. FYI, aku ni sebenarnya seorang penggemar seafood so buat yang bukan penggemar seafood..disitu kita nda berngam hahaha.

Okay stop, back to topic. Tengah kaki aku berjalan dan tengah mata aku melilau mencari sotong bakar..terperasan aku seorang mamat kat depan aku ni, bad habbit! Dalam hati aku berkata ;

“Bolehnya kau makan aiskrim sampah kau buang dekat pasu bunga?? Huh!”

Agaknya dia tak boleh bezakan kut yang mana pasu bunga yang mana tong sampah. Geram aku orang macam ni. Buang sampah ikut suka hati dia ja. Perangai yang beginilah yang mampu merosakkan pemandangan yang cantik.

Tengok gambar kat bawah ni. Sedap mata memandang ke sakit mata memandang??

sekadar gambar hiasan. ini gambar selepas pertandingan usunan @ usungan TBKB 2013. selepas pemenang diumumkan..penonton bersurai namun sampah ditinggalkan hmm

Buat mereka-mereka diluar sana yang punya perangai suka membuang sampah merata tempat a.k.a tak tahu membezakan yang mana tong sampah yang mana bukan, silalah ubah tabiat buruk korang tu ya. Tahukah anda membuang sampah merata tempat itu dosa kecil yang mempu bertukar menjadi dosa besar jika kerap kali melakukannya?? Sekian.

p.s publish entri ja..blogwalking tak sempat, publish komen pun tak sempat lagi. Nanti aku BW ok :)


with love~rrp.cik itah

34 comments:

  1. mmg x manners org2 yg buat mcm tu... haihh!

    ReplyDelete
  2. ikut sempat dia je nak buang ya... kenapa kat sana bersepah2? mcm tempat pasar malam je... huhu

    ReplyDelete
  3. alahai....kalau dah persekitaran kotor,memang sakit mata memandang...

    ReplyDelete
  4. eeii.. kenapa sampai cenggitu sekali ni... kotornya

    ReplyDelete
  5. setuju kak~ sbgai contoh membuang sampah kat bilik dia. agak2 apa die rasa? macam tuu andaian membuang sampah ditempat awam :D

    ReplyDelete
  6. alahai... org malaysia.. bab buang sampah..adehhh... seram tgk gmbr tu..huhuhu

    ReplyDelete
  7. btl tu bikin panas kan kalau nmpk org mcm tu

    ReplyDelete
  8. Tu yang tak best tu... apapun, kita ajar orang2 yang terdekat kita supaya x membuang sampah di merata2 tempat...

    ReplyDelete
  9. Marilah sama-sama menjaga kebersihan!

    ReplyDelete
  10. ingat masa sekolah dulu, kalau pengetua nampak pokok bunga dia berbungakan sampah, dari jauh dah kena tengking. biar malu time tu daripada kurg sopan dan tak beradab terhadap environment bila dah besar. huhu

    ReplyDelete
  11. sepatutnya kena kikis habit ni..tak baik..mencemarkan alam..

    ReplyDelete
  12. Begitu sukar untuk menukar tabiat rakyat Malaysia yang suka membuang sampah merata-rata..

    ReplyDelete
  13. ermm memang masih ramai yang kurang kesedaran sivik dan rasa tanggungjawab... bila kita tegur atau nasihatkan marah pula tu...

    ReplyDelete
  14. yang lagi menghebatkan... orang mesia sendirik yang buatt .__.

    ReplyDelete
  15. ish..ish..buang macam tu je??tak de rasa bersalah ke??

    ReplyDelete
  16. Salam. Hee memang tidak bersih bah.

    ReplyDelete
  17. Old town white coffee for you..

    ReplyDelete
  18. suka membuang sampah merata2 ni dah mcm habit utk rakyat malaysia. drpd dlu lg. x pernah berubah.

    ReplyDelete
  19. Sakit hati kalo jumpa org bad habit mcm tu. tong sampah punya banyak dh skrg tp still berat bontot nk g buang.

    ReplyDelete
  20. issh selamba ja buang sampah merata-rata kan.. mau tegur pun susah..

    ReplyDelete
  21. ini memang masalah rakyat malaysia...rasanya bukan kat sana tapi di mana2 sahaja..kat dataran merdeka tu kalau ada event pun mesti kotor lepas tu...hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  22. kena ada orang yang pengerak ke arah menjaga kebersihan. ada sampah je tolong buang ke tempat yang sepatutnya. kemudian inshaAllah ada yang akan join, dan lama kelamaan, orang lain pun akan segan nak buang sampah merata rata :)

    ReplyDelete
  23. Mmg x suka org yg punya habit begini p

    ReplyDelete
  24. orang yang suka buang sampah merata ni sebenarnya sakit... sakit jiwa...

    ReplyDelete
  25. wooo buruk laku btul kan., same la ngan orang yg blik dr pasar mlm kt rumah aku tu., slalu cmpak plastik mknan dorang dpan rumah aku., abis madu sepah dibuang dirumah orang., xde sivil punya tut**

    ReplyDelete
  26. bad habit akan jadi bad culture..emm apa yg sy nmpk perbuatan buang smph merata2 ni dah jadi mcm bad culture..

    ReplyDelete
  27. bkn kt sn je itah...sini pun perangai 2x5 je

    ReplyDelete
  28. tabiat buruk ini perlu segera dihentikan. Kalau harap majlis perbandaran sampai bila pon malaysia tak bersih kan?

    ReplyDelete
  29. habit ni mmg paling pntang la kalau tgk depn mta..rsa nk sekeh2..

    ReplyDelete