Thursday, August 21, 2014

Boleh Tolong Tak??

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)


Boleh tolong tak?? Huhuu sebenarnya nak minta tolong korang pilihkan menu masakan untuk aku.

Sebelum tu biarlah aku jujur, sebenarnya aku ni bukanlah seorang yang reti memasak. Sejak tinggal sorang+ sejak tulah aku mula belajar memasak. Tupun sejak abang aku tegur "belajarlah berdikari, sampai bila nak harapkan mak?". Kecik hati kena tegur tau. Hahaha gurau. Aku terima teguran tu dengan hati terbuka :)

So sejak tulah aku mula rajin masak biarpun mungkin langsung tak sedap hehehe eh tapi practice make perfect kan?

Nak dijadikan cerita..,
Hujung bulan ni aku nak balik kampung di Kota Belud so..aku plan nak masak sesuatu untuk ibu aku. Ni kira masakan pertama aku untuk ibu lah..nak bagi kejutan kononnya..kononnya lah haha. Sejak semalam aku mencari-cari menu dan akhirnya aku memilih enam menu (ikut selera mak) tapi macam terlebih banyak la pula. Mak aku bukanlah seorang yang kuat makan pun..confirm dari 6 menu tu hanya 3 jadi pilihan dia hhuuuuu

So boleh tolong aku buat pilihankah?? 3 hingga 4 menu dari 6 menu dibawah mungkin. Tolonglah..please please T.T
  1. Sup Sayur & Pucuk
  2. Rendang Ayam
  3. Pucuk Manis Masak Lemak
  4. Mee Sup
  5. Sambal Tumis Udang
  6. Tempoyak Ikan Bilis

with love~rrp.cik itah

29 comments:

  1. yui pilih 2,3,5, & 6..

    mana tau bertmbh nasinya =)

    ReplyDelete
  2. sup tu biasa sgt hihih pucuk manis masak lemak, sambal tumis udang and tempoyak ikan bilis tu bestt.. hihih =)

    ReplyDelete
  3. saya suggestkan no.1 , 3 dan 5., saya pilih sbb itu pilihan nostalgia. maybe la, juz suggest ^-^ . gudluck you !

    ReplyDelete
  4. @nuyui a.k.a miss YUI terbaik pilihan tu..hihi harap macam tu la :)

    ReplyDelete
  5. nak simple ambik 1, 5, 6...
    jgn risau.. skill memasak ni dtg dgn tiba-tiba.
    akak dulu sebelum kahwin pun riso gak sbb tak belajar masak.
    tp bila dah kahwin tetiba rasa mcm chef pulak hahaha..

    ReplyDelete
  6. @KuNtUMaN NaiLofAr kan?? tapi itu pebret mak pulak..ni yg keliru ni

    ReplyDelete
  7. @fina~chan thanks hehe harapnya mak suka nanti :))

    ReplyDelete
  8. yg mudah pucuk manis lemak, sambal udang tu..

    ReplyDelete
  9. Amboii,mcam sume sodap je nii,emm rsenya no 3 n 5. Mantap:) hihihi

    ReplyDelete
  10. Psssttt ! Dayah pun tak pandai masak , still tgh belajar . Tapi kira sis lagi terror la drpd Dayah sebab tengok list tu pun Dayah tak pandai masak T_T

    ReplyDelete
  11. 1,2,3 hehe. ala cik itah masak la kesemua menu tu. hehe. buat ikut time. satu untuk sarapan, lunch, minum petang, dinner dan supper. :)

    ReplyDelete
  12. 2,3,4 terbaik!!!

    setujuuuu.. kene pandai masak.. nt kawen ke dapor jugak akak uiii..hahahah

    ReplyDelete
  13. anis pilih 1 2 6.. cmfirm.. hihihihi...

    ReplyDelete
  14. sambal tumis,rendang dan mee ..yang lain tu biasa2 je.tak mencabar ..heheh..masak la sesuatu yang boleh buat dia kagum..heheh

    ReplyDelete
  15. sambal udang tu, tempoyak bilis tu dengan pucuk manis tu.. perghhh sedapp.. besok mama nak masak menu tu jugak lah

    ReplyDelete
  16. sambal tumis udang, tempoyak ikan bilis mungkin.. heee. orang tua tua kan suka simple simple. tambah tambah lagi bila gaul dengan nasi. sedap. tak cepat kenyang pulak tuu.. boleh tambah banyak kali. hehe. xD goodluck kak.

    ReplyDelete
  17. Semua sedao cik itah..btw rindu blog cik itahhh..aya dah lama x bw..x sempat..huwaa

    ReplyDelete
  18. 1-5 Ita..semua kita suka..he..he

    ReplyDelete
  19. 1, 2,4, 5 ..hehe hana plih pa yg hana rasa sedap ja ni

    ReplyDelete
  20. kalau akak JM...nak cik Itah masak menu 2,3,5 dan 6..ishh...baru sebut dah terliur nih

    ReplyDelete
  21. hehe..wanie pilih 1, 4, 5, 6..hee..nanti dah masak post kat blog ye..hehe

    ReplyDelete
  22. semua sedap2.. kalau saya pilih no 1, 3, 4..sebab senang dan cepat masak..

    ReplyDelete
  23. 안녕하세요! This is twinscraftlife. We are handcrafters! pls visit our blogshop~ We sell handmade bags, pouch, phonecase, bookmarks, notes and many more! 감사합니다~ 꼭오세요~ twinscraftlife.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. better buat2 tanya mak dulu... kalu dia sebut tempoyak...pastu trs je buat...
    sy pilih tempoyak

    ReplyDelete
  25. 1,5,6..ni ikut selera timm la sbb xsuka sgt ayam..hehe..

    ReplyDelete
  26. saya rasa dah terlambat nak pilih. tapi pilih jugakla.
    Saya pilih no 2

    ReplyDelete