Thursday, April 28, 2016

Legacy Contact | Setting Terbaru Akaun Facebook

Assalamualaikum..

Facebook kini sudah ada 'setting' terbaru iaitu Legacy Contact. Legacy Contact adalah seseorang yang kita pilih untuk menjaga akaun Facebook kita apabila terjadi sesuatu yang tidak diingini (musibah) pada kita seperti eksiden atau kematian. Once kita pilih siapa Legacy Contact kita, dia akan mampu untuk tulis 'pin post' dekat 'Timeline Facebook' kita, 'approve friend request' dan 'update profile picture' atau 'cover photo'. Tapi bukan semua Legacy Contact kita boleh buat. Ada beberapa perkara yang tidak dapat dilakukan oleh Legacy Contact kita antaranya ;
  • Login akaun Facebook kita
  • 'Remove/Change' status lama, gambar dan sebagainya.
  • Baca mesej (inbox)
  • 'Remove friendlist' kita

Legacy Contact | Setting Terbaru Akaun Facebook


Cara set Legacy Contact.


1. "Login" akaun Facebook korang -->> Pergi ke "Account Setting" -->> Pergi ke "Security".

2. Klik "Legacy Contact"
Legacy Contact


3. Pilih kawan yang kita nak set untuk dijadkan Legacy Contact tapi sebelum itu Facebook akan minta password untuk teruskan. So masukkan saja password.


4. Klik -->> "Send". Orang yang kita pilih automatik akan dapat mesej macam gambar dibawah ni dari kita


5. Siap !



Setting Lain

Legacy Contact juga ada satu lagi 'setting' lain iaitu "Account Deletion". Account Deletion membolehkan akaun Facebook kita dipadam dari Facebook  selepas kematian kita apabila seseorang memaklumkan kepada pihak Facebook bahawa kita sudah meninggal dunia. Pilih "Delete After Death" untuk membuat setting ini.

Delete after death


Sekian perkongsian dari aku :)


with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek

10 comments:

  1. yui ada buat aritu tp adik buat tak tau je lg. hahah

    ReplyDelete
  2. Semakin canggih dan rasa lebih selamat ^-^

    ReplyDelete
  3. Good sharing cik itah...
    Akak mcm tu jer lah facebook dari mula buka akaun ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  4. As salam, cik itah.. lama dah k nrl x jenguk sini.. blog dah bersawang nun.. hehe..
    Tq for sharing ya!!
    Ps- k nrl dah hilang contact no cik itah.. boleh msg k nrl nanti..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumusalam akak :). sy pun dah takda no akak huhu hp rosak hari tu..semua no kat situ. pastu sy lak dah tukar ke no baru. simkad lama tu dah tak ley guna. sy email la ye :)

      Delete
  5. Wah Facebook baru lagi ya mbak, saya baru tahu tuh mbak, soalnya saya sudah lama saya tidak buka FB :D

    ReplyDelete
  6. update yg macam ni bagus. at least ada org boleh tolong inform kan kepada kawan2 jika ada benda yg tak diingini berlaku kat kita.

    ReplyDelete
  7. macam ternampak muka sendiri plak :)

    ReplyDelete