Monday, May 26, 2014

4 Perkara Wanita Single Perlu Amalkan

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)



Entry khas untuk wanita-wanita yang masih single seperti aku hahaha kidding! Khas untuk yang bergelar wanita tak kiralah usia remaja ke dewasa, 4 perkara ini perlu korang amalkan. Buat yang bergelar remaja tu praktikkan dari awal okay :)

4 Perkara Wanita Single Perlu Amalkan.



Rajin memasak

Reti atau tak reti memasak bukan persoalannya jika sifat rajin ada dalam diri. Reti memasak namun jika tak rajin masuk dapur tak guna juga kan. Jika korang tak reti masak namun selalu rajinkan diri masuk dapur dan belajar apa yang patut, even korang tak reti masak pun lama kelamaan akan reti juga. In shaa Allah..si suami atau bakal suami mahupun mertua atau bakal mertua korang akan memahami. Jangan pula jadi seorang wanita yang dahlah tak reti memasak, malas pula nak ke dapur hukhuk

Pembersih dan kemas

Pembersih dan kemas didalam dan diluar rumah dan bukan nampak cantik dekat public saja. Bila diluar fuhh bukan main bergaya dan wangi siap solek solek bagai tapi bilik atau rumah macam tongkang pecah alahaii..apalah salahnya tempat tidur tu kemas sendiri jangan nak susahkan ibu or orang gaji korang ja. Tempat tidur sendiri perlu ke orang lain yang kemaskan? Baju-baju yang dah digunakan tu pula letaklah ditempat yang sepatutnya, jika korang bukanlah seorang yang rajin cuci kain baju setiap hari..hujung minggu cucilah. Jangan biarkan berminggu-minggu pula kat situ sampai baju yang dah digunakan pun korang nak pakai balik..aigoo~~

Menjaga adab sebagai seorang wanita

Wanita kan sinonim dengan sifat lemah lembut dan santun so jagalah adab tu bila korang berada diluar. Bila bersuara biar perlahan jangan sampai satu dunia dengar suara korang bercerita dan mengekeh-ngekeh ketawa kalahkan pontianak tu hukhuk. Dan janganlah pulak jadi perempuan yang mengedik tak tentu pasal ya!

Menghormati orang tua

Menghormati orang tua tak semestinya kena hormat ibubapa korang saja atau mak bapak si dia saja hukhuk. Dah namanya orang tua kenalah hormat orang yang jauh lebih tua dari kita. Orang selalu kata kalau nak pikat hati seseorang, pikat hati orang tuanya dulu manalah tahu kut-kut ada yang berkenan nak jadikan korang menantu hihi

Okay, itu saja yang ingin kubebelkan. Sekian :P

Entry berkaitan ;
Pilihlah Seorang Lelaki Yang..
Bagaimana Menghadapi Bila Cinta Dikhianati

with love~rrp.cik itah

19 comments:

  1. hehe..like, baiklah..yg atas skali tu mmg kna byk perbaiki..hehe..pemlas nk msuk dapuq..

    ReplyDelete
  2. hehe.. senyum2 bace entry cik itah.. :) nice sharing.. :)

    ReplyDelete
  3. betul tu betul, great piece of sharing... yang tak single pun kena jugak...

    ReplyDelete
  4. saya pon single
    bagus tips ni hahaha

    ReplyDelete
  5. yeay! semua sally suka buat..hahaha... :P

    ReplyDelete
  6. sesuai utk org mcm niesa jugak!hehehe..
    menabung libress kat sini...

    ReplyDelete
  7. Ahha.. bijak... bijak anak dara nie... :D tapi bukan saja tuk wanita single... tuk yang dah double pun kena jugek.. hehe...

    ReplyDelete
  8. yes, semua wanita perlu tahu apa yang patut dilakukan.. thanx for sharing..

    ReplyDelete
  9. semua perkara di atas memang wajib :)

    ReplyDelete
  10. orang yang dah kawen tak perlu amal ke??hehe

    ReplyDelete
  11. @Naniey Jemiey yang da kawen perlu amalkan jugak hehe nanti kang tak pasal-pasal suami lari hahahha kidding :D

    ReplyDelete
  12. setuju sangat..
    kalau boleh lelaki pun kena amlkan juga :)
    bonus kawin pandai mask :P

    klikx3

    ReplyDelete
  13. yg lain ok.. yg 1st tu malas sket..hehe

    ReplyDelete
  14. He..he..baik cik ta...

    lactacyd for cik ta...

    ReplyDelete
  15. ke4-4 semua tu masih dalam bidang penguasaan secara pro.. perghhh.. hehehe

    ReplyDelete
  16. betul tu...amalkan 4 perkara diatas dan anda akan menjadi wanita idaman lelaki..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete