Thursday, December 22, 2016

Gaji Rendah Dan Poket Kering Setiap Hujung Bulan? Ini Cara Aku Untuk Kekal Stabil Sehingga Gaji Seterusnya

Assalamualaikum & hi

tip untuk simpanan


Sebelum itu, entri ini adalah khas buat mereka yang masih hidup bujang a.k.a single macam aku, mungkin bermanfaat juga buat mereka yang sudah berumah tangga.

Seperti yang kita tahu purata gaji (basic) di Malaysia hanya diantara RM800 sehingga RM1500. Ada juga yang lebih rendah sehingga RM500 sebulan. Frankly speaking gaji aku sekarang tidaklah setinggi mana. Jawatan pun hanya kerani, kerja pun dengan laywer firm. Orang selalu kata orang bujang ni tak perlu susah hati sebab tak perlu tanggung apa-apa yela hidup bujang kan. Silap okay! Habis tu mak bapak dekat kampung siapa nak bagi duit? Sewa rumah, PTPTN, loan kereta..siapa nak bayar? Simpanan takkan tak ada? Berkahwin ke bujang sama-sama ada tanggungjawab kan kan?

Gaji Rendah Dan Poket Kering Setiap Hujung Bulan? Ini Cara Aku Untuk Kekal Stabil Sehingga Gaji Yang Seterusnya.


1. Aku Buat Senarai Agihan Duit dan Jumlahnya 

Ini paling penting bila dah dapat gaji. Sebolehnya aku akan buat senarai agihan duit dahulu seminggu sebelum gaji. Senarai agihan ini termasuklah senarai barang keperluan, duit untuk keluarga (mak ayah), simpanan, sewa rumah dan sebagainya. 

2. Aku Bezakan Keperluan dan Kehendak 

Kena tahu membezakan antara keperluan dan kehendak. Jangan penuhi kedua-duanya.  Contoh keperluan ialah makanan. Kehendak pula seperti barang perhiasan.

3. Aku Buat Simpanan dan Takkan Sesekali Gunakanny

Simpanan sangat penting untuk masa depan so kena belajar kawal diri supaya tidak boros dan berbelanja lebih. Esok hari susah kita tiba bukan semua orang dapat bantu kita tau. Kau minta duit dengan family pun belum tentu mereka dapat tolong. So setiap bulan aku akan tentukan saving aku berapa. Kalau bulan ni tak pakai banyak duit so aku akan lebihkan sedikit untuk simpanan.

4. Aku Simpan Duit Syiling (Jangan Remehkan) 

Jangan pandang sebelah mata duit syiling. Mungkin nilainya tidaklah sebesar note RM100 tapi orang kata sikit-sikit lama-lama jadi bukit. 10 sen, 20 sen dan 50 sen..aku akan simpan. Duit 5 sen tu aku kumpul so kalau beli barang dekat mana-mana kedai dan memerlukan duit syiling aku akan bayar pakai 5 sen tadi. Contoh harga barang RM16.35, RM2.05 dsbg.

5. Aku Dahulukan Apa Yang Penting

 Dapat sahaja duit gaji aku akan bayar dahulu apa yang penting seperti sewa rumah, duit untuk mak ayah (Ini penting untuk keberkatan rezeki. Hulurlah walau sedikit untuk mak ayah kita), loan kereta ke rumah, PTPTN dll.

6. Hidup Bersederhana 

Hidup biarlah bersederhana, jangan sibuk nak kejar jadi macam orang lain. Apa yang kita ada syukuri lah kalau itu saja yang kita mampu sebab ada orang yang hidupnya lagi susah dari kita. Sudah kalau sewa bilik ja kita mampu buat apa susahkan diri sewa sebuah rumah? Kalau nak sangat sewa sebuah rumah boleh tapi ajak kawan-kawan menyewa sama so ringanlah sikit beban membayar tu. Lagi satu kalau gaji bawah RM2000 ke bawah tu tak perlu la sibuk nak beli kereta semua, kau naik public transport cukup. Lainlah kalau ada orang support, family ke.

7. Aku Jadi Pengguna Yang Bijak 

Aku suka bandingkan harga barang dari satu kedai ke satu kedai. Even 5 sen pun aku akan titikberatkan sebab 5 sen itu akan mencukupkan 10sen, 10 sen akan mencukupkan RM1, RM1 akan mencukupkan RM10.

8. Aku Bagi "Reward" Untuk Diri Sendiri 

Sebulan sekali aku belikan sesuatu untuk diri aku seperti jam tangan, baju, minyak wangi, kasut dan sebagainya. Kita mungkin tak dapat shopping banyak macam orang lain tapi sekurang-kurangnya kita ada beli sesuatu untuk diri kita dan kita rasa bahagia dengannya kan? Contoh, bulan ni aku dah beli tudung so bulan depan beli sepasang dua baju pula. Tak perlu harga mahal..cukuplah baju RM35 sepasang. Sebolehnya kos untuk reward ni RM150 ke bawah, kalau ada lebih simpan. So bila dah bagi reward untuk diri sendiri takdalah keinginan tu membuak-buak nak beli itu ini.

9. Tegas 

Tegas untuk diri sendiri, jangan manjakan sangat diri tu. Orang makan sedap setiap hari kau pun nak makan sedap-sedap. Orang shopping itu ini kalau pun nak beli itu ini. Sesekali ajar diri tu untuk hidup susah. Biasakan diri.

Kesimpulannya, jika kita bijak menguruskan kewangan kita takdanya istilah poket kering hujung bulan. Dari kita ja sama ada nak boros atau jimat? Sekian dan semoga bermanfaat.


P/S Terima Kasih kepada TZ yang selalu jadi penasihat kewangan Cik Itah hihi


Thanks for reading!
with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
Read More »

Wednesday, December 21, 2016

Kekal Cantik Dan Sihat - Ini Rahsia Aku



Kekal Cantik Dan Sihat - Ini Rahsia Aku | Amboi tajuk, macam ja kau cantik sangat cik itah oii haha. Okay abaikan ayat gedik aku ni. Kita kembali ke tajuk asal. Menjaga kecantikkan seiring dengan kesihatan bukanlah satu perkara yang mudah. Ramai orang diluar sana berlumba-lumba untuk kelihatan cantik tetapi mereka lupa untuk menjaga kesihatan mereka. Pelbagai jenis produk kecantikan dibeli. Ini nak cuba, itu nak cuba, namun benarkah ianya berkesan? Kali ini aku kongsikan bagaimana cara aku menjaga kecantikan aku seiring dengan kesihatan.

Bangun Pagi Seawal 4 -5 am, Jangan Bangun Lewat

Seperti yang korang tahu banyak manfaat apabila kita bangun awal antaranya tubuh akan menjadi segar, otak berfungsi dengan cerdas,  melancarkan peredaran darah, meningkatkan daya ingatan dan banyak lagi. Korang boleh google.

Minum Air Putih Sebaik Bangun Tidur

Minum air putih sebaik bangun tidur membantu pengaktifan organ dalaman dimana ianya mampu mengimbangkan sistem buah pinggang, menambahkan seri kulit dan darah, melangsingkan tubuh dan dapat membersihkan usus kita.

Minum Air Putih 30 Minit Sebelum Makan

Minum air putih 30 minit sebelum makan (breakfast, lunch or dinner) dapat melancarkan sistem penghadaman tubuh. So bila kita makan, apa sahaja yang kita makan akan cepat terhadam dan sumber-sumber vitamin yang diperlukan akan diserap dengan cepat oleh tubuh.

Minum Air Lemon Setiap Hari

Air lemon dapat membantu proses pencernaan, menguatkan kekebalan tubuh (tingkatkan antibody), detoks dan mengekalkan kecantikan kulit. Minum 30 minit sebelum sarapan dan selepas minum air putih. Caranya : masukkan 2 atau tiga hirisan lemon kedalam gelas dan tuang air panas. Berkesan atau tidak boleh klik SINI.

Jangan Skip Breakfast

Sibuk macam mana pun, malas ke, takda selera ke, jangan sesekali tinggalkan sarapan. Makanlah apapun walau sedikit untuk sarapan. Pentingnya sarapan tu sehingga ada saintis yang menggelar sarapan sebagai makanan untuk otak. Secara ringkasnya, sarapan dikatakan memberikan kesan positif terhadap aktiviti otak agar lebih cergas, peka dan fokus. Contoh sarapan ringkas : cornflakes + susu full cream/low fatt dutch lady.

Minum Air Putih 8 Gelas Sehari (mengikut keperluan badan)

Minum air putih mengikut keperluan tubuh korang. Keperluan air dalam tubuh kita tak sama ya, berbeza-beza. Boleh cek gambar di bawah.



Banyakkan Makan Sayur-Sayuran dan Buah-Buahan

Manfaat sayur dan buah ni rasanya tak perlu aku hurai panjang-panjang, semua pun tahu kan. Kalau dah lupa khasiatnya boleh google. Contoh sayur yang aku selalu makan seperti sawi, timun, salad, tomato, kacang panjang, bendi, terung, kubis, brokoli, lobak dll.

Minum Teh Hijau Selepas Makan Malam

Khasiat teh hijau, aku rasa korangpun sudah sedia maklum. Ini adalah salah satu kebiasaan aku, sebaik sahaja makan malam aku akan minum segelas green tea. Ianya membantu tubuh dan minda aku untuk merasa relaks.

Tidur Awal

Tidur seawal pukul 9pm, 10pm atau 11pm. Jangan sesekali tidur lewat. Mata dan tubuh kita ni memerlukan rehat tau so kena rehat secukupnya. Esok bangun mesti berseri hehehe


Kesimpulannya, nak cantik tak semestinya kena beli produk mahal-mahal dan pelbagai jenis. Cukup kita makan dan amalkan cara hidup yang sihat. Orang sekarang ni sibuk nak putih, cucuk vitamin c sana sini. Ladies, terlebih vitamin c dalam badan ni pun bukan bagus. Yes sekarang mungkin tak nampak effect nya tapi nanti nanti kita tak tahu kan. Alahh..biarlah tak putih pun janji comel hihi.

Boleh pakai produk, tak salah pun. Itu hak korang tapi kena pastikan korang minum banyak air lah supaya produk tu berkesan. Kalau tak jaga pantang larang produk pun mana nak berkesan kan. Aku sendiri pun pakai produk kecantikan tapi skincare sajalah.


Thanks for reading!
with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
Read More »

Tuesday, December 20, 2016

Bertudung Tapi Kongsi Gambar Tanpa Tudung Di Media Sosial

Assalamualaikum & hi..

 
Bertudung Tapi Kongsi Gambar Tanpa Tudung Di Media Sosial. Aku sebenarnya hairan dengan sesetengah kawan-kawan dekat media sosial yang bertudung tapi upload gambar tak bertudung, tak faham aku. Kau dah kenapa? Buang tabiat betul !

Ini sekadar pendapat aku. Aku ni memang bukan ustazah, bertudung labuh pun tidak tapi kalau dah bertudung tu buatlah cara bertudung cik adik cik akak ooii. Tak perlulah upload gambar tanpa tudung tu dengan caption "test, test ja". Kau ingat soal tutup aurat atau tak ni macam microphone ke nak test test bagai. Adehh..

Ada sorang kawan aku dekat facebook ni (kenal di facebook sahaja), kebetulan ternampak di news feed dia post gambar tak bertudung tapi profile picture bertudung. Dalam hati aku "Eh kau ni bertudung ke tak sebenarnya". Aku pun gatal tanganlah pergi stalk timeline orang tu. Orangnya memang bertudung. Ada satu gambar throwback ni kawan dia tag dia komen "apasal la upload gambar takda tudung ni" but at the end dia sendiri upload gambar takda tudung, i was like..huh biar betul kau ni?

Soal tutup aurat atau tidak, itu bukan benda yang boleh dibuat main. Cuba muhasabah diri tu kau sebenarnya ikhlas ke tak bertudung? Atau sekadar ikut trend? Maklumlah sekarang ni macam-macam fesyen bertudung, lilit sana lilit sini, pusing sana pusing sini.. Cuba tetapkan pendirian tu. Kuatkan iman.

Pesanan aku buat mereka-mereka ni, tutuplah aurat dengan sempurna, betulkan niat. Tak labuh pun takpa asalkan bertutup dengan sempurna. Kalau betul nak bertudung, istiqamah lah. Kalau hati belum benar-benar terbuka untuk bertudung then don't force yourself. Kau jadi diri sendiri sudah. Aku bukan nak mengata, jauh sekali. Yes, aku sendiri belum tentu baik tapi tak salah kan kalau aku tegur. Sejujurnya aku sedikit kecewa dengan hal ni. Sedangkan aku manusia biasa yang melihat ni kecewa, bagaimana pula Allah?

Akhir kata, maaf jika bahasa yang aku gunakan dalam entri ini agak kasar. Bukan niat aku tapi itulah aku. Aku tak biasa dengan ayat-ayat formal ni. Aku menulis secara spontan. Maaf sekali lagi..


Thanks for reading!
with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
Read More »

Wednesday, December 7, 2016

Borenos Fried Chicken

Assalamualaikum & hi..


Borenos Fried Chicken | Pernah datang Sabah? Pernah makan di Borenos Fried Chicken? Kalau tak pernah cuba memang rugi. Untuk pengetahuan korang Borenos Fried Chicken ditubuhkan pada tahun 2015 dengan tagline "great taste anytime", dimana kedai pertamanya dibuka pada Mac 2015 bertempat di Kompleks Asia City, Kota Kinabalu. “Borenoshas its brand name inspired from the words “Borneo” and “Sabah”. Sabahan product? Yes of course. When my colleagues told me that Borenos is a Sabahan product, i was like "what? seriously..wow". Tak sangka sebenarnya sebab the taste is really good!

Kini Borenos telah membuka satu lagi cawangan bertempat di Basement Floor, Center Point Complex (CP). Nampaknya sambutan begitu membransangkan. Borenos Fried Chicken semakin mendapat tempat di kalangan penduduk tempatan, tidak kurang juga sambutan dari pelancong yang datang ke Sabah. #borenos #greattasteanytime! 


Ini Cheezy Chicken Rice yang aku selalu pesan. Sekali rasa nak lagi hehehe aku tiap kali ke Borenos mesti order yang ni haha addicted pula!


with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
Read More »

Friday, December 2, 2016

9 Foods To Eat For Hydration

Assalamualaikum & hi..

9 foods to eat for hydration. People always say drink more water for your hydration but why not we eat waters? According to the Institute of Medicine’s recommendations we should eat 20% of our daily water intake. If you don't like the taste of one glasses of water, 9 foods below is the alternative options for you ;


Source : Facebook


with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
Read More »

Wednesday, November 30, 2016

Makanan Untuk Tingkatkan Metabolism

Assalamualaikum & hi..

Makanan untuk tingkatkan metabolism tubuh kita. Apabila metabolism tinggi, badan kita akan bekerja dengan lebih kuat untuk membakar kalori dalam tubuh kita. Seterusnya dapat memberikan tenaga, lebih fit dan berat badan pun terkawal. Orang yang memiliki metabolism yang rendah biasanya akan lebih cenderung ke arah kegemukkan. Amalkan makanan di bawah untuk tingkatkan metabolism tubuh ;

Sumber : Facebook


with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
Read More »

Monday, November 28, 2016

Sambal Tempe Cik Itah

Assalamualaikum & hi

sambal tempe

Asalnya nak masak resepi jawa tapi disebabkan malas dan leceh last-last aku masak campak ja, pakai resepi sendiri. Officemate aku kata sedap, habis satu bekas dia makan. Disebabkan tempe ni aku masak main "hantam" jo so aku namakan  sambal tempe cik itah hehehe

Bahan-bahan :
  • Tempe, tauhu, ikan bilis (udang kering pun boleh), ikan masin, cili hijau, cili padi, bawang merah, bawang putih,halia, perasa dan minyak untuk menggoreng.

Cara-cara :
  1. Goreng tauhu sehingga garing dan toskan minyak. Ketepikan.
  2. Goreng pula tempe sehingga garing (jangan terlalu garing), toskan minyak dan ketepikan
  3. Goreng cili hijau 1-2 minit dan toskan minyak. Ketepikan.
  4. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Jika sukakan pedas tambahkan cili api dan goreng bersama.
  5. Masukkan tempe, tauhu, cili hijau, ikan bilis dan ikan masin.
  6. Tambahkan perasa (garam dan aji no moto atau secukup rasa). 
  7. Gaul rata dan siap!

Nota* Aku goreng semua bahan menggunakan minyak yang sama dan sebab itu hasilnya hitam. Untuk memudahkan goreng ja semua bahan sekaligus kecuali ikan masin. Ikan masin kan bertulang besar, bukan macam ikan bilis. Jika boleh goreng ikan masin sehingga garing. Selamat mencuba hihi

Di bawah ni yang terbaru aku masak menggunakan udang kering pula :)

sambal tempe



with love~ Cik Itah @ ramaramapendek
Read More »

Thursday, November 24, 2016

Resepi Ringkas Rumpai Laut "LATO"

Assalamualaikum & hi..

Resepi Ringkas Rumpai Laut "LATO" | Rumpai laut lato' adalah sejenis rumpai laut yang sangat terkenal di kalangan penduduk Sabah. Rasanya memang nyaman (sedap). Kalau berkunjung ke Sabah jangan lupa untuk cuba sekali okay. Lato' ni banyak djual di sekitar todak (sebelah waterfront).

lato

Bahan-bahan:
  • Lato', limau kasturi, cili api, belacan, garam dan aji no moto. 

Cara-cara:
1. Cuci bersih lato' dan ketepikan.
    2. Sambal Cicah
    1. Perahkan limau dan tapis
    2. Tambahkan belacan, garam dan aji no moto
    3. Gaul rata (kalau tak suka pekat boleh tambahkan sedikit air)
    4. Siap
    What next? Hidangkan bersama nasi putih. Harus diingat jangan sesekali gaul lato' bersama sambal cicah jika tidak dimakan terus sebab nanti lato' akan mati (tidak fresh). Kalau nak gaul pun boleh tapi kena makan terus okay barulah uhmmm hehehe.



    with love~ Cik Itah @ ramaramapendek
    Read More »

    Wednesday, November 23, 2016

    Jenis-Jenis Lelaki Yang Akan Membuatkan Wanita "Turn-off"


    lelaki yang tidak disukai wanita
    Gambar Hiasan

    Jenis-Jenis Lelaki Yang Akan Membuatkan Wanita "Turn-off" | Jangan fikir bukan-bukan ya, "turn-off" maksudnya disini ialah "tidak berminat untuk kenal dengan lebih rapat atau perasaan tu mati". Apa aku kongsikan ini adalah berdasarkan pengakuan kaum wanita sendiri. Mulanya sembang kosong ja dengan housemate tapi entah kenapa tiba-tiba topik kami pasal lelaki pula ha ha ha

    Lelaki Yang Tidak Bekerjaya - Kerjaya memainkan peranan penting dalam hidup seseorang tu, dari pandangan wanita pula, kerjaya seorang lelaki itu penting kerana dari situ wanita akan nilai sama ada lelaki itu mampu atau tidak untuk sara kehidupannya selepas berkahwin nanti. There is a future or no future?

    Lelaki Yang Tidak Pandai Berbahasa English - Oh really? Jangan terkejut. Memang wujud wanita yang ada cita rasa macam ni, ini fakta okay bukan auta. Ada sebab sebenarnya kenapa wanita mahukan lelaki yang pandai berbahasa english, boleh jadi untuk memperbaiki english mereka. Tapi dah kalau lelaki pun english tunggang langgang, wanita memang akan "turn-off" lah. Jangan harap hubungan tu boleh pergi jauh. Wanita yang cita rasa macam ni kalau dia kata NO maka NO lah jawabnya.

    Lelaki Yang Berpakaian Tidak Kemas (Selekeh) - Lelaki kalau nak jadi lelaki idaman wanita penampilan tu kena kemas. Let say lah kan you pakai baju yang nampak lusuh, jeans pun koyak-koyak dekat lutut, rambut pun tak terurus..euww memang taklah. Pakai kemas-kemas sikit boleh tak? Baju harga murah pun takpa at least still nampak kemas.

    Lelaki Yang Tidak Matang - Lelaki yang tidak matang dari segi gaya dan perangai. Tidak salah jika sekali sekala manja macam budak-budak tetapi jangan selalu kerana okay kerana ianya akan membuatkan wanita tu merasa bosan. Wanita sebenarnya lebih suka dengan lelaki yang matang dalam segala hal so mereka rasa dilindungi oleh lelaki yang benar-benar lelaki dan bukannya budak sekolah menengah.

    Lelaki Yang Makan Berbunyi - Mulut berbunyi-bunyi semasa mengunyah makanan. Wanita yang dengar mesti akan terus "euww..". Nak makan, makan sajalah..kunyah makanan tu tak perlu lah kelurkan bunyi yang dah serupa bunyi babi tengah makan pulak. Makan senyap sudah. Lelaki yang habit macam ni memang automatik akan di "blacklist" oleh sesetengah golongan wanita. Percaya atau tak, ini fakta.


    with love~ Cik Itah @ ramaramapendek
    Read More »

    Friday, November 18, 2016

    Kulit Wajah Berminyak Dan Kusam? Ini Rahsia Penjagaan Kulit Wajah Cik Itah - Nano White Fresh

    Assalamualaikum & hi..

    nano white fresh

    Kulit Wajah Berminyak Dan Kusam? Ini Rahsia Penjagaan Kulit Wajah Cik Itah - Nano White Fresh | Sejak dari dulu aku menghadapi masalah kulit wajah berminyak dan kusam so agak susah untuk aku dapatkan produk yang benar-benar sesuai untuk aku. Before this i use product from Safi but after a few month using it, i think Safi's product don't quite understand me i mean my skin. The is product is good, everything is good. Kulit wajah memang licin but still tak dapat kawal pengeluaran minyak pada wajah tu. FYI, wajah aku ni bukanlah jenis yang berjerawat dan sensitif. Aku cuma ada dua masalah ja dengan wajah iaitu masalah liang roma dan kulit berminyak.

    About one month ago my friend recommended me to use Nano White Fresh product tapi aku abaikan sampailah aku sendiri terbuka hati nak cuba. Setiap kali pergi Watson's, Nano White Fresh juga yang aku nampak. Dalam hati aku "haii benda ni macam nak suruh aku beli ja". Last2 aku beli hahaha. Kalaulah la produk ni macam manusia maybe dalam hati dia akan cakap "yes..Bingo!".

    First, aku cuba foam cleanser but now aku dah bertukar ke gel cleanser. Second, aku beli pula anti dullness scrub and third, miracle mist. FYI, aku beli produk ni one by one sebab takut tak sesuai kan. But after a few month (about three month i guess), aku rasa produk Nano White Fresh memang sesuai untuk aku dan rasanya selepas ni aku kena beli dark spot corrector dan moisturiser lagi untuk lengkapkan kesemuanya.

    One thing you must know about this product. Nano White Fresh is specially formulated for oily skin, it's contain Vitamin C, Tea Tree Oil and Sea Algae. So for those yang ada masalah kulit wajah berminyak macam aku, i recommend you to try this product. You'll love it!

    Kulit Wajah Berminyak Dan Kusam? Ini Rahsia Penjagaan Kulit Wajah Cik Itah - Nano White Fresh
    Nano White Fresh Gel Cleanser
    Fungsinya sama seperti Nano White Fresh Foam Cleanser. Gel pembersih dengan micro-beads membersihkan kotoran dan minyak dengan mendalam tanpa mengeringkan kulit. Kulit terasa bersih, segar dan berseri. Caranya macam biasa, basahkan muka, picit sedikit ke telapak tangan dan urutkan perlahan ke wajah. Selepas itu bilas. Korang pasti akan terasa perbezaannya.


    Kulit Wajah Berminyak Dan Kusam? Ini Rahsia Penjagaan Kulit Wajah Cik Itah - Nano White Fresh
    Nano White Fresh Anti Dullness Scrub
    Membuang sel-sel kulit mati, mengurangkan bintik hitam dan menghaluskan kulit so kulit akan terasa licin, sekata dan  lebih berseri. Caranya, cuci muka dengan Nano White Frest Foam Cleanser/Gel Cleanser terlebih dahulu. Urutkan ke wajah (dalam keadaan lembap) dengan hujung jari dalam pergerakan membulat. Gunakan sekali dua dalam seminggu. Hasilnya kulit akan terasa lebih licin.

    Kulit Wajah Berminyak Dan Kusam? Ini Rahsia Penjagaan Kulit Wajah Cik Itah - Nano White Fresh
    Nano White Fresh Miracle Mist
    Mengurangkan dan menghaluskan liang roma (pores), mencerahkan kulit, mengurangkan sebum (minyak berlebihan), mengurangkan jerawat, mengembalikan keseimbangan kulit dan menghidrasikan kulit agar kekal segar, bersih dan berseri. Spray ke wajah selepas mencuci dengan foam cleanser/gel cleanser atau gunakan bila-bila masa. Mesti akan terasa segar!


    with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
    Read More »

    Tuesday, November 15, 2016

    Pengalaman Sehari Di Borneo Paradise Resort Kinarut Papar

    Assalamualikum & hi..

    Pengalaman Sehari Di Borneo Paradise Resort Kinarut Papar | Bos cawangan Kingfisher sponsor sempena perkahwinan adik bongsunya yang berlangsung di Borneo Paradise Resort. Ijab kabul berlangsung seawal 8.30 pagi dan persandingannya pada pukul 1.00 petang. Aku dan dua lagi staf office bertugas untuk jaga seksyen kuih. Mahunya patah kaki ni berdiri dari pagi sampai ke petang hoho. Tapi okay lah boleh cuci mata lihat pemandangan sekitar resort ni cuma sayangnya tak sempat ke pantai sebab hujan huhu ruginya :(

    Gambar di sepanjang kami disana. View jangan cakap..memang cantik! Selain bilik, villa juga disediakan. So tempat ni memang sesuai untuk wedding, hari keluarga ke, sambutan hari jadi ke dan sebagainya.

    Borneo Paradise Resort Kinarut Papar

    Borneo Paradise Resort Kinarut Papar
    Pemandangan depan bilik kami..cantik!
    Borneo Paradise Resort Kinarut Papar
    Borneo Paradise Resort Kinarut Papar
    Borneo Paradise Resort Kinarut Papar
    Kolam renang
    Borneo Paradise Resort Kinarut Papar
    Borneo Paradise Resort Kinarut Papar
    Borneo Paradise Resort Kinarut Papar
    Inilah dia tugas kami hihi
    Borneo Paradise Resort Kinarut Papar


    Banyak lagi gambar tapi ini sahaja yang dapat aku upload sebab line internet tak berapa nak ok. Sekian.


    with love~ Cik Itah @ ramaramapendek
    Read More »

    Monday, November 7, 2016

    Kerabu Mangga Bersama Peria


    kerabu manga

    Kerabu Manga Bersama Peria | Mak aku selalu buat kerabu macam ni. Mula-mula dulu nda berapa suka tapi bila sudah selalu makan lama-lama pun tersuka dan jadi salah satu kerabu kegemaran aku.

    Bahan-bahan:
    • Mangga
    • Peria
    • Ikan bilis

    Cara-cara:
    • Goreng ikan bilis dan ketepikan
    • Hiris halus mangga. Lumur bersama gula untuk kurangkan rasa masam (kalau suka yang masam tidak perlu)
    • Hiris halus peria dan lumur bersama garam dan perahkan airnya untuk mengurangkan rasa pahit.
    • Gaul mangga, peria dan ikan bilis. Tambahkan sedikit garam dan aji no moto.
    • Kalau nak lagi sedap tambahkan cili api. Siap!


    with love~ Cik Itah @ ramaramapendek
    Read More »

    Thursday, November 3, 2016

    Percubaan Pertama Memasak Ayam Kicap Pedas Resepi Dari Facebook


    ayam masak kicap yang sedap

    Percubaan Pertama Memasak Ayam Kicap Pedas Resepi Dari FacebookResepi ini aku ambil dari Facebook yang dikongsikan oleh Shamina Isham ke Group Masak Apa Hari Ni (MAHN). Sebelum ini aku masak ayam kicap resepi dia berbeza banyak so try la pula resepi ini, mana tahu sedap kan..

    Bahan-Bahan :
    • Ayam, garam, serbuk kunyit, bawang merah, bawang putih, cili kering, cili giling, kicap (apa-apa brand yang korang suka), kulit kayu manis, bunga lawang, daun kari dan tomato.

    Cara Memasak :
    1. Potong ayam dan bersihkan
    2. Masukkan garam, serbuk kunyit, bawang putih, cili giling dan kicap. Perap selama 20 hingga 30 minit.
    3. Panaskan kuali. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. 
    4. Kemudian masukkan cili kering dan daun kari
    5. Masukkan bawang merah, bawang putih dan bawang besar. Selepas itu masukkan tomato
    6. Masukkan ayam yang diperap tadi. Ketepikan air perapan, jangan buang. Kacau dan tutup kuali
    7. Setelah ayam masak masukkan air perapan. Biarkan selama 10 minit dan siap!

    with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
    Read More »

    Tuesday, November 1, 2016

    Sambal Mangga Hancur

    Assalamualaikum & hi..

    sambal manga

    Sambal Mangga Hancur | Resepi mak aku, aku panggil sambal mangga hancur. Makanan kami sekeluarga sejak dari kecil sampai lah dewasa. Dekat tempat lain tak tahulah ada ke resepi macam ni takda. Kalau ada, panggil apa ya? Aku tanya housemate aku katanya dia tak pernah makan mangga macam ni yang pasti sedap katanya. Semalam aku masak tomyam pun housemate dan officemate kata sedap hihi. Alhamdulilah..dah boleh jadi calon isteri ni ha ha ha 

    Bahan-Bahan :
    • Buah mangga (sediakan dalam 4-10 biji), ikan bilis (kuantiti mengikut kesesuaian), bawang merah ( 1-2 biji).

    Nota* bawang merah tu tambahan sahaja. nak taruh atau tidak terpulang..rasanya tetap sedap.

    Cara-Cara :
    1. Goreng ikan bilis sehingga garing (jangan terlalu garing nanti pahit) dan ketepikan.
    2. Potong buah mangga (saiz mengikut kesesuaian)
    3. Masukkan mangga ke dalam lesung dan tumbuk sehingga hancur. Masukkan mangga satu persatu.
    4. Masukkan ikan bilis dan tumbuk sehingga hancur bersama buang mangga tadi (tetapi jangan terlebih hancur)
    5. Ulangi langkah ke 3 dan ke 4 sehingga mangga dan ikan bilis habis.
    6. Tambahkan perasa, garam (sedikit sahaja sebab ikan bilis dah masin) dan aji no moto. Kalau suka pedas boleh tambahkan cili api.

    with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
    Read More »

    Thursday, October 27, 2016

    Mango Sticky Rice di Mai Yai Thai Orchid Restaurant Waterfront Kota Kinabalu

    Asslamualaikum & hi..

    mango sticky rice waterfront
    Mango Sticky Rise by Mai Yai Thai Orchid Restaurant

    Mango Sticky Rice di Mai Yai Thai Orchid Restaurant Waterfront Kota Kinabalu | Pernah cuba dessert Mango Sticky Rise? Tanggapan aku bila housemate aku cakap pasal mango sticky rise ni dalam hati aku kata "macam tak sedap ja". So disebabkan roomate aku ni mengidam, kami pun sampailah ke Mai Yai Thai Orchid Restaurant Waterfront Kota Kinabalu.

    Macam tak percaya ja kami sanggup berjalan kaki dari Imago Shopping Mall ke Waterfront. Maklumlah kami ni orang bujang yang tidak berkereta ha ha ha Uber kan ada.. kikiki. Siapa-siapa pun bila berjalan-jalan, wefie itu wajib kan kan..


    kota kinabalu
    kota kinabalu
    waterfront


    with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
    Read More »

    Tuesday, October 25, 2016

    Lucy's Kitchen Imago Kota Kinabalu

    Assalamualaikum & hai..

    Lucy's Kitchen Imago Kota Kinabalu

    Lucy's Kitchen Imago Kota Kinabalu | Hari sabtu lepas aku bersama dua orang housemate jalan-jalan di Imago Shopping Mall, Kota Kinabalu tapi tak adalah ber''shopping'' bagai, cuci mata sahaja. Apa yang wajib ialah makan hahaha. Kali ini kami memilih untuk 'lunch' di Lucy's Kitchen dan menu nya memang nyummyyy!

    Lucy's Kitchen Imago Kota Kinabalu
    Asian Pasta by Lucy's Kitchen
    Lucy's Kitchen Imago Kota Kinabalu
    Mushroom Soup by Lucy's Kitchen
    Lucy's Kitchen Imago Kota Kinabalu
    Beef Pepperoni Pizza by Lucy's Kitchen
    Lucy's Kitchen Imago Kota Kinabalu
    Rose Float by Lucy's Kitchen

    Asian Pasta, Beef Pepperoni Pizza, Mushroom Soup dan Seafood Delight Pizza (tiada dalam gambar, lupa snap hihi) adalah antara menu yang kami order dan rasanya memang sedap. Fyi, rasa mushroom soup di Lucy's Kitchen memang sangat sedap jika dibandingkan dengan mushroom soup di Pizza Hut. Serius aku tak tipu dan yang paling buat aku jatuh cinta ialah minuman Rose Float by Lucy's Kitchen.

    Harga berpatutan, tidak terlalu murah dan tidak terlalu mahal. So kalau ada sesiapa yang pergi ke Imago Shopping Mall, jangan lupa singgah ke Lucy's Kitchen ya :)

    cik itah
    wefie satu kemestian hahaha mata semua tak tengok kamera


    with love~ Cik Itah @ ramaramapendek
    Read More »

    Wednesday, October 12, 2016

    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar


    Assalamualaikum & hi..

    Kenali jenis-jenis ikan di pasar. Ikan kembung, ikan selayang dan ikan selar tu aku selalu tak dapat beza, ingatkan sama saja hihi rupanya berbeza.


    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
    Jenis-Jenis Ikan Di Pasar







    Sumber : Facebook Bazaar Buku

    with love~ Cik Itah
    Read More »