Assalamualaikum & hi..
Sambal Mangga Hancur | Resepi mak aku, aku panggil sambal mangga hancur. Makanan kami sekeluarga sejak dari kecil sampai lah dewasa. Dekat tempat lain tak tahulah ada ke resepi macam ni takda. Kalau ada, panggil apa ya? Aku tanya housemate aku katanya dia tak pernah makan mangga macam ni yang pasti sedap katanya. Semalam aku masak tomyam pun housemate dan officemate kata sedap hihi. Alhamdulilah..dah boleh jadi calon isteri ni ha ha ha
Bahan-Bahan :
- Buah mangga (sediakan dalam 4-10 biji), ikan bilis (kuantiti mengikut kesesuaian), bawang merah ( 1-2 biji).
Nota* bawang merah tu tambahan sahaja. nak taruh atau tidak terpulang..rasanya tetap sedap.
Cara-Cara :
- Goreng ikan bilis sehingga garing (jangan terlalu garing nanti pahit) dan ketepikan.
- Potong buah mangga (saiz mengikut kesesuaian)
- Masukkan mangga ke dalam lesung dan tumbuk sehingga hancur. Masukkan mangga satu persatu.
- Masukkan ikan bilis dan tumbuk sehingga hancur bersama buang mangga tadi (tetapi jangan terlebih hancur)
- Ulangi langkah ke 3 dan ke 4 sehingga mangga dan ikan bilis habis.
- Tambahkan perasa, garam (sedikit sahaja sebab ikan bilis dah masin) dan aji no moto. Kalau suka pedas boleh tambahkan cili api.
with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek
Tgk pun suda teliur huhu..dlu slalu juga tumbuk mangga mcm ni buat kerabu
ReplyDeleteMasya-Allah... pepagi lagi kakak dah terliur sebab mangga itu dik
ReplyDeleteKakak kalau sambal macam ini memang sah makan akan terlebih sikit:)
Kecur air liur nengoknya..
ReplyDeleteMengancam..
Sedapnya.
ReplyDeleteTapi nak buat malas sikit.
Assaalm cik itah..pekabor? Lama x dgr cite.. maih ingat sis JM x
ReplyDeleteTgk pun dah terliur mmmg pembuka selera tu..senang je nk buat rupanya
ReplyDeleteSambal pauh..kalau arwah mak akak bsanya gunakan ikan kembung yg dibakar tawar..nti tumbuk cili+garam sikit+ (pauh)mangga tu..sedap sgt
ReplyDeleteSedapnya.....nyum nyum
ReplyDeletebyk resepi dlm blog awk. best! kerabu mangga ni buat air liur meleleh! hehe.
ReplyDeletepedas ni ...
ReplyDelete