Thursday, November 3, 2016

Percubaan Pertama Memasak Ayam Kicap Pedas Resepi Dari Facebook

Asslamualaikum & hi..



Percubaan Pertama Memasak Ayam Kicap Resepi Dari Facebook

Resepi ini aku ambil dari Facebook yang dikongsikan oleh Shamina Isham ke Group Masak Apa Hari Ni (MAHN). Sebelum ini aku masak ayam kicap resepi dia berbeza banyak so try la pula resepi ini, mana tahu sedap kan :) 

Bahan-Bahan :
  • Ayam, garam, serbuk kunyit, bawang merah, bawang putih, cili kering, cili giling, kicap (apa2 brand yang korang suka), kulit kayu manis, bunga lawang, daun kari dan tomato.

Cara Memasak :
  1. Potong ayam dan bersihkan
  2. Masukkan garam, serbuk kunyit, bawang putih, cili giling dan kicap. Perap selama 20 hingga 30 minit.
  3. Panaskan kuali. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. 
  4. Kemudian masukkan cili kering dan daun kari
  5. Masukkan bawang merah, bawang putih dan bawang besar. Selepas itu masukkan tomato
  6. Masukkan ayam yang diperap tadi. Ketepikan air perapan, jangan buang. Kacau dan tutup kuali
  7. Setelah ayam masak masukkan air perapan. Biarkan selama 10 minit dan siap!

resepi ayam kicap
resepi ayam kicap
resepi ayam kicap
resepi ayam kicap
resepi ayam kicap
resepi ayam kicap


with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek

16 comments:

  1. Wow.. Cara memasak yg sangat ohsem..
    Bolehlah akak cuba..
    Nampak mengancam hasil yang dah siap..

    ReplyDelete
  2. Huhu..Sy dh try..Alhamdulillah menjadi...Smp kakak2 sy pun makan utk 2nd round..kiki

    ReplyDelete
  3. saya suka masak kicap yang kuahnya tak terlalu hitam macam cik itah buat

    ReplyDelete
  4. Berjaya tu masak nampak lah woww dia.. huhuu tapi skrg minyak mahal.. tak leh la masak ayam kicap ni selalu huhuuu

    ReplyDelete
  5. Lain kali cuba itik pulak.
    Nyam nyam nyam nyam
    NGAP.

    ReplyDelete
  6. Alahaiiiii....lapar kita awakkkkk.....kena cedol resepi ni...haha

    ReplyDelete
  7. Aduhai Cik Itah... sedapnya
    Lain kali kalau kakak masak nak cuba letak daun karilah
    Sebab biasa kakak kalau masak kicap tak letak daun kari.

    ReplyDelete
  8. Blh2 suda ini, bha jgn lupa jemput2 bila pung pang pung pang nnt hihi

    ReplyDelete
  9. busyra tak pernah letak daun kari dlm masak kicap. and yg ni nmpak menarik! sedapnya..

    ReplyDelete
  10. Ada juga kakak save resepi ni di FB..kunun mo masak, tapi belum lagi di cuba2.. ntah bila lah mo masak begini... sedap nyaaaa! :)

    ReplyDelete
  11. Menyelerakan... buat makan malam mmg marveles ni... sedap! :)

    ReplyDelete
  12. Sedapnya. Rasa lapar pula baca entry ni.

    Jemput singgah ke blog saya. Kapsul Penawar Resdung

    ReplyDelete