Thursday, November 24, 2016

Resepi Ringkas Rumpai Laut "LATO"

Assalamualaikum & hi..

Rumpai laut lato' adalah sejenis rumpai laut yang sangat terkenal di kalangan penduduk Sabah. Rasanya memang nyaman (sedap). Kalau berkunjung ke Sabah jangan lupa untuk cuba sekali okay. Lato' ni banyak djual di sekitar todak (sebelah waterfront).


Resepi Ringkas Rumpai Laut "LATO"


Bahan-bahan:
  • Lato', limau kasturi, cili api, belacan, garam dan aji no moto. 

Cara-cara:
1. Cuci bersih lato' dan ketepikan.
    2. Sambal Cicah
    1. Perahkan limau dan tapis
    2. Tambahkan belacan, garam dan aji no moto
    3. Gaul rata (kalau tak suka pekat boleh tambahkan sedikit air)
    4. Siap
    What next? Hidangkan bersama nasi putih. Harus diingat jangan sesekali gaul lato' bersama sambal cicah jika tidak dimakan terus sebab nanti lato' akan mati (tidak fresh). Kalau nak gaul pun boleh tapi kena makan terus okay barulah uhmmm hehehe.



    with love~ Cik Itah @ ramaramapendek

    15 comments:

    1. Klau yg rumpai cologen tu sy pndi mkn, yg ni blm pernh try lgi

      ReplyDelete
    2. Nampak sedap sis. Tapi kak tak makan.. hehe.. husband suka ni.. :)

      ReplyDelete
    3. owhhh.. ape ke rasenye benda ni.. hehehe

      ReplyDelete
    4. Ehhh..Ape lato tu??Mcm telor ikan dkt sushi je..huhu

      ReplyDelete
      Replies
      1. hehehhe akak..ni bukan telur ikan. ini rumpai laut..dekat Sabah femes ni. Nanti kalau ada masa datanglah Sabah dan rasa.. sedap ni :)

        Delete
    5. busyra tak pernah makan lg. nmpak sedap. hehe

      ReplyDelete
    6. Nak mkn lato kena ke sabah sbb kat sem ni x de org jual

      ReplyDelete
    7. macam sedap...xpernah makan pon rumpai laut...

      ReplyDelete
    8. Rumpai laut? Uishhh tak pernah makan..

      ReplyDelete
    9. oww, mkan fresh2 la kiranya kan..
      wee~~bulat2..mcm geram nk geget2..hihi..

      ReplyDelete
    10. Fiza suke mkn snek rumpai laut jer.. buat mcm nie mmg npk sedaplah.

      ReplyDelete