Friday, October 3, 2014

Sedikit Info Tentang Pulau Sapi


sapi island
credited : http://visit-kk-sabah.blogspot.com/

Sedikit Info Tentang Pulau SapiMemandangkan ada kawan blogger yang bertanya dan ada juga yang baru tahu wujudnya pulau yang dinamakan Pulau Sapi.

Pulau Sapi merupakan salah sebuah daripada lima pulau yang diletakkan dibawah seliaan Tunku Abdul Rahman Marine Park, Sabah. Dua cara untuk sampai ke Pulau Sapi iaitu dengan menaiki bot atau feri dari Jeti Jesselton Point Kota Kinabalu dan boleh juga dari Sutera Harbor dan ianya mengambil masa diantara 15 hingga 20 minit perjalanan bot dari bandar Kota Kinabalu.

Pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan di Pulau Sapi dan diantaranya ialah Scuba-Doo, Scuba Diving, snorkeling, Zipline (Flying-Fox) dan parasailing. Kalau setakat nak mandi manda pun boleh juga, cuci-cuci mata ke hehe. Pasal makanan pula jangan risau kerana pakej untuk Buffet ada disediakan tapi kalau nak bawa bekal makanan sendiri pun boleh :)

Tempat awam disediakan seperti tandas, tempat mandi atau bertukar pakaian dan tempat untuk berehat juga terdapat sebuah restoran tapi harga mahal sikitlah. Kalau nak save budget bawa ja bekal sendiri hehee

Okay itu saja yang aku nak kongsikan. Kalau nak tengok seronok ke tak seronok pergi ke Pulau Sapi ni bolehlah terjah entri aku di Pulau Sapi Memories | Part I dan Pulau Sapi Memories | Part II . Kalau nak tahu lebih banyak lagi pasal Pulau Sapi boleh klik SINI. Manalah tahu kan korang ada merancang nak pergi so boleh terus dapatkan info dari web Jesselton Point atau Sabah Tourism.

with love~rrp.cik itah
Read More »

Tuesday, September 30, 2014

Pulau Sapi Memories | Part II

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hye :)

Pulau Sapi Memories Part I 

Kesinambunagn dari entri Pulau Sapi Memories I. Aku tak tahu nak cerita apa so biarlah gambar yang bercerita :D



sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
zipline pulau sapi
paracyling pulau sapi
sapi island
sapi island
sapi island
jesselton
jesselton


with love~rrp.cik itah
Read More »

Monday, September 29, 2014

Pulau Sapi Memories | Part I

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Pulau Sapi Memories | Part I

Semalam punya cerita, kitaorang pergi Pulau Sapi..bos belanja hihi. Kitaorang pergi berlima. Bos, adik bos, kawan bos dari Australia, aku dan officemate. Seronok tu memang seronok!

Kos
Tambang Bot [dari Jesselton Point ke Pulau Sapi] : RM150 X 5 orang
Zipline : RM50 seorang [one way]
Parasailing : RM150 dua orang [10 minit]
Buffet : RM45 seorang

sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
sapi island
Tengok betapa smartnya kasut aku nak pergi zipline hahahha :D
sapi island
zipline pulau sapi
sapi island
Parasailing, satu satunya aktiviti yg aku tak berani nak try so tengok ja la officemate ngan bos main parasailing :D
zipline pulau sapi
Zipline, best! Boleh jerit sepuasnya! Xoxo
masa nak balik :)


with love~rrp.cik itah
Read More »

Thursday, September 11, 2014

Mooncake Dari Officemate Sementara


Mooncake Dari Officemate Sementara | Aku gelarkan officemate sementara sebab cuma sebulan ja dia office. Nama dia Cassandra. Dia ni anak kawan bos sebenarnya dan tujuan dia kat office cuma nak belajar sikit-sikit tentang lawyer firm sebelum terbang England untuk teruskan pengajian dalam jurusan undang-undang. 

Boleh tahan sedap juga mooncake yang dia bagi. Memandangkan dia nak terbang ke England so dia hadiahkanlah mooncake sempena Mooncake Celebration [sambutan orang Cina] untuk kami kat office. Setiap seorang dapat sekotak tapi nak habiskan sebijipun susah sebab manis sungguh!

Mooncake Dari Officemate Sementara
Mooncake Dari Officemate Sementara
mooncake
cik itah
Gambar candid kami dekat Pizza Hut. Comel kan dia?
cik itah
cik itah



with love~rrp.cik itah
Read More »

Friday, September 5, 2014

Masakan Pertamaku Buat Ibu


Masakan Pertamaku Buat Ibu
Masakan Pertamaku Buat Ibu
Masakan Pertamaku Buat Ibu
Masakan Pertamaku Buat Ibu
Masakan Pertamaku Buat Ibu

Masakan Pertamaku Buat Ibu Inilah dia menu yang menjadi pilihan aku a.k.a masakan pertama aku buat ibu. Simple tapi buat orang yang tengah dalam proses belajar memasak ni bukan mudah aku nak buat semua ni ok, fuhh berkeringat! Terkial-kial aku di dapur. Nak gelak? Silakan hahahha


with love~rrp.cik itah
Read More »

Wednesday, August 20, 2014

Antara "SWEET" dan "SETIA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

credited : http://www.designreflexion.com

Antara "SWEET" dan "SETIA"Tajuk yang ku pilih selepas tertarik dengan status facebook seorang kawan blogger. Sweet dan setia, aku rasa semua orang pun nak ada pasangan yang setia lagi sweet kan tapi tak semestinya yang setia itu sweet dan yang sweet itu setia.

Pendapat akulah kan mewakili kaum Hawa, setiap wanita pastinya menginginkan pasangan yang setia, betul tak?. Sweet tak sweet itu belakang kira. Penting juga sebenarnya tapi setia lebih diutamakan daripada "sweet" tu sendiri.

Dapat pasangan yang setia tapi tak sweet, its okay..diterima seadanya. Kalau pasangan tu setia lagi sweet itu kira bonuslah kan? Bertuah yang dapat pasangan macam tu :)

Tapi pada aku la kan, setiap lelaki atau perempuan sebenarnya punya sifat "sweet" dalam diri masing-masing cuma cara mereka menunjukkan sifat tu mungkin tak jelas atau tak ketara ataupun mereka memang tak mahu tunjukkan pada pasangan..maksudnya disini ada masa-masa tertentu untuk mereka bersifat "sweet".

re-edit : ataupun "sweet" dalam diri mereka mungkin bukan seperti dalam entri INI tapi "sweet" dengan cara mereka tersendiri.

Mungkin ada yang rasa diri mereka tak "sweet" tapi siapa tahu di sebalik semua sifat dan kelakuan tak "sweet" korang tu ada juga yang berjaya mencuit hati orang yang korang sayang yang mampu membuat dia jatuh hati dengan korang berkali kali kali kali..heh banyaknya kali! Hahahaha. Eh..tapi betullah tu kan??

So, takda yang perlu dirisaukan kalau anda sweet ataupun tak..asalkan korang setia pada pasangan, insyAllah pasangan akan terima diri kita seadanya.

p.s Jangan tak tahu..wanita pun boleh tertarik tau dengan lelaki yang berhati kering macam watak Jebat dalam novel Bukan Kerana Aku Tak Cinta. Asyik kau-aku, takda sayang takda honey apa semua..romantik memang taklah nama pun lelaki berhati kering T.T

with love~rrp.cik itah
Read More »

Monday, August 18, 2014

Koleksi Novel Bertambah Lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

novel

Koleksi Novel Bertambah Lagi | Alhamdulillah mood sudah kembali normal dan kini aku kembali berblog setelah menhilang beberapa hari. Mungkin sebab aku binggung huhu biasalah semua orang ada masalah masing-masing ya tak? Hehe. Kolekasi novel aku bertambah lagi : Bukan Kerana Aku Tak Cinta. Aku tau ramai yang sudah memiliki malah dah habis bacapun! Kan? Aku ja yang ketinggalan :D

Drama dah lama berakhir dan aku pula baru nak baca novel ni hahaha. Dah lama aku cari novel ni sekitar bandar Kota Kinabalu, cari dekat Popular tak jumpa, Eaton tak jumpa, Harris pun tak jumpa..last-last aku mintak tolong kakak aku belikan di Selangor dan akhirnya dapat..heee

Aku tak pernah layan pun drama Bukan Kerana Aku Tak Cinta so aku memang tak tahu jalan cerita, huuu ingatkan Jebat mati lepas kena tembak tu..berhabis aku menangis hahaha rupanya Jebat selamat kut adoiii. Tapi not bad karya E-Man Sufi ni. Tulisan dia mampu buat aku marah dan stress, tersengih dan ketawa macam orang tak betul dan menangis bagai isteri kehilangan suami hohoho


with love~rrp.cik itah
Read More »

Tuesday, August 12, 2014

Perempuan Bila Marah Tanpa Sebab Yang Jelas..

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

sumber : Tengku Faris Tg Khalid

Perempuan bila marah tanpa alasan yang jelas..betul eh??? Hohohoho..iya..kut hee ^_^

with love~rrp.cik itah
Read More »

Friday, August 8, 2014

Lirik Lagu Ni So Touching | Forgive Me - Maher Zain

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)


forgive me
sumber : writerchoice.com
I’m about to lose the battle and cross the line
I’m about to make another mistake
And even though I try to stay away
Everything around me keeps dragging me in
I can’t help thinking to myself
What if my time would end today, today, today?
Can I guarantee that I will get another chance
Before it’s too late, too late, too late

Forgive me
My heart is so full of regret
Forgive me
Now is the right time for me to repent, repent, repent
Am I out of my mind?
What did I do? Oh, I feel so bad!
And every time I try to start all over again
My shame comes back to haunt me
I’m trying hard to walk away
But temptation is surrounding me, surrounding me
I wish that I could find the strength to change my life
Before it’s too late, too late, too late

I know O Allah You’re the Most-Forgiving
And that You’ve promised to
Always be there when I call upon You
So now I’m standing here
Ashamed of all the mistakes I’ve committed
Please don’t turn me away
And hear my prayer when I ask You to

with love~rrp.cik itah
Read More »

Forgive Me | Astaghfirullah Al-Azim!

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Forgive Me | Astaghfirullah Al-Azim!
sumber : islamicartdb.com
Aku capai handphone disisi, jam menunjukkan pukul 2.18 minit pagi. huuu apasal la selalu terbangun jam-jam begini?? Kebiasaannya bila terbangun aku akan teruskan tidur sehingga mimpi lena tetapi berbeza pada malam itu. Mata terasa segar. Aku bingkas bangun dan membuka tingkap.

Sambil menutup mata aku menghirup udara segar. Tenang dan mengasyikkan. Aku buka mata dan melihat bintang. Cantiknya!! Seketika pandangan tertumpu pada deretan bangunan kedai di depan rumah. Kelihatan seorang mak cik sepertinya dia seusia ibu aku. Disisinya seorang budak perempuan mungkin dalam lingkungan 6 hingga 7 tahun, aku kira itu adalah anaknya.

Aku berfikir. Eh? Apa diorang buat pepagi buta macam ni. Tak tidur ke?? Aku memerhati sehinggalah mereka berhenti di tepi tangga kedai yang bersepah dengan dengan kotak-kotak terbuang. Kelihatan tangan si ibu mula mengumpul kotak-kotak tersebut manakala anaknya pula membantu.

Sesuatu yang lain kurasakan saat itu. Disaat orang lain terus lena dibuai mimpi dan mereka pula masih mencari rezeki mengumpul kotak-kotak terbuang itu. Dan aku pula, cuma sedikit yang Allah uji tapi aku sudahpun mengeluh. Astahgfirullah al-azim! Forgive me Ya Allah!

*nota minda
Jangan mengeluh dengan ujian yang Allah beri kerana ujian itu tanda sayangnya Allah pada kita. Jika kita rasa ujian itu sangat sukar untuk kita hadapai, ada lagi insan yang diberi ujian yang lebih sukar daripada kita sehingga kita tertanya bagaimanakah dia menghadapainya??



with love~rrp.cik itah
Read More »