Thursday, October 27, 2016

Mango Sticky Rice di Mai Yai Thai Orchid Restaurant Waterfront Kota Kinabalu

Asslamualaikum & hi..

Mango Sticky Rise by Mai Yai Thai Orchid Restaurant

Pernah cuba dessert Mango Sticky Rise? Tanggapan aku bila housemate aku cakap pasal mango sticky rise ni dalam hati aku kata "macam tak sedap ja". So disebabkan roomate aku ni mengidam, kami pun sampailah ke Mai Yai Thai Orchid Restaurant Waterfront Kota Kinabalu.

Macam tak percaya ja kami sanggup berjalan kaki dari Imago Shopping Mall ke Waterfront. Maklumlah kami ni orang bujang yang tidak berkereta ha ha ha Uber kan ada.. kikiki. Siapa-siapa pun bila berjalan-jalan, wefie itu wajib kan kan..




with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek

Tuesday, October 25, 2016

Lucy's Kitchen Imago Kota Kinabalu

Assalamualaikum & hai..


Hari sabtu lepas aku bersama dua orang housemate jalan-jalan di Imago Shopping Mall, Kota Kinabalu tapi tak adalah ber''shopping'' bagai, cuci mata sahaja. Apa yang wajib ialah makan hahaha. Kali ini kami memilih untuk 'lunch' di Lucy's Kitchen dan menu nya memang nyummyyy!

Lucy's Kitchen Imago Kota Kinabalu


Asian Pasta by Lucy's Kitchen
Mushroom Soup by Lucy's Kitchen
Beef Pepperoni Pizza by Lucy's Kitchen
Rose Float by Lucy's Kitchen

Asian Pasta, Beef Pepperoni Pizza, Mushroom Soup dan Seafood Delight Pizza (tiada dalam gambar, lupa snap hihi) adalah antara menu yang kami order dan rasanya memang sedap. Fyi, rasa mushroom soup di Lucy's Kitchen memang sangat sedap jika dibandingkan dengan mushroom soup di Pizza Hut. Serius aku tak tipu dan yang paling buat aku jatuh cinta ialah minuman Rose Float by Lucy's Kitchen.

Harga berpatutan, tidak terlalu murah dan tidak terlalu mahal. So kalau ada sesiapa yang pergi ke Imago Shopping Mall, jangan lupa singgah ke Lucy's Kitchen ya :)

wefie satu kemestian hahaha mata semua tak tengok kamera


with love~ Cik Itah @ ramaramapendek

Wednesday, October 12, 2016

Jenis-Jenis Ikan Di Pasar


Assalamualaikum & hi..

Kenali jenis-jenis ikan di pasar. Ikan kembung, ikan selayang dan ikan selar tu aku selalu tak dapat beza, ingatkan sama saja hihi rupanya berbeza.


Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar
Jenis-Jenis Ikan Di Pasar







Sumber : Facebook Bazaar Buku

with love~ Cik Itah

Tuesday, October 11, 2016

Makanan Yang Menyerupai Bahagian Tubuh Kita Dan Bagus Khasiatnya

Assalamualaikum & hi..


khasiat lobak Carrot (Lobak) - Membantu mengekalkan pengelihatan yang sihat, melindungi daripada degenerasi makula dan pembentukan katarak.


khasiat tomato
Tomatoe (Tomato) - Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan memberikan sumber vitamin C untuk jantung.


khasiat anggur
Grapes (Anggur) - Mengurangkan risiko kanser paru-paru. Biji anggur mengandungi  proanthocyanidin, sejenis bahan kimia yang dapat mengurangkan penyakit asma


khasiat walnut
Walnut - Mengandungi sumber Omega-3 yang baik, lebih antioksidan, asik folik (vitamin B9) dan vitamin E.


khasiat halia
Ginger (Halia) - Membantu proses pencernaan dan mengurangkan rasa loya dan muntah.


khasiat citrus
Citrus - Membantu pergerakan masuk dan keluar limfa dari dalam dada dan menghalang perkembangan kanser dalam sel-sel badan.


khasiat buah ara / figs
Figs -  Sumber yang mengandungi banyak mineral penting, vitamin dan nutrien yang boleh memberi manfaat kepada tubuh. Sebahagian daripada nutrien yang terdapat dalam buah ara termasuk; kalsium, magnesium, kalium, vitamin C, choline, vitamin A, fosforus dan vitamin K. Dipercayai dapat meningkatkan saiz buah zakar secara semula jadi jika dimakan lebih kerap dan dapat mempengaruhi kuantiti sperma.

 
khasiat ubi manis
Sweet Potatoe (Ubi Manis) - Membantu sistem pancreas dan mengimbangi kadar gula dalam darah. Mengandungi kadar vitamin B6 yang tinggi yang dapat menghalang pertumbuhan kanser pancreas.


khasiat kacang
Kidney Beans - Dapat meningkatkan kesihatan jantung. Mereka mengandungi banyak serat larut dan tidak larut dan rendah lemak, yang dapat meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengurangkan kadar tekanan darah. Serat yang tinggi dalam kacang juga membantu untuk menstabilkan gula dalam darah. 


khasiat seleri
Celery (Seleri) - Mengandungi silicon dimana ianya dapat memberikan kekuatan pada tulang.


khasiat cendawan
Mushroom (Cendawan)  - Memberikan kesihatan pada telinga. Mengandungi sumber vitamin D yang dapat mencegah masalah pendengaran.


khasiat avocado
Avocado - Avocado dapat mengimbangi hormon dan mencegah kanser serviks.


with love~ Cik Itah @ ramaramapendek