Tuesday, January 31, 2017

Dalam Hidup Ni Kau Kena Tahu Apa Yang Kau Nak..


Assalamualaikum & hi

Dalam Hidup Ni Kau Kena Tahu Apa Yang Kau Nak..

Dalam Hidup Ni Kau Kena Tahu Apa Yang Kau Nak | Yes, kau kena tahu apa yang kau nak atau kau nak masa kau  terbuang dengan sia-sia. Aku ada seorang kawan ni sebelum ini dia dah bekerja gaji 3k belum masuk OT, kereta pun dah ada. Orang bujang gaji 3k bagi aku dah lebih dari cukup. Tapi dia berhenti kerja sebab nak study, katanya pelajaran tu pun penting. Sekurang-kurangnya dia nak memiliki diploma. Sepatutnya tahun ini dia dah masuk semester kedua, awalnya dia bersemangat untuk ulangkaji katanya semester satu pointer dia teruk. Dalam hati aku baguslah kalau dia fikir macam tu.

Makin lama makin jarang aku tengok dia ulangkaji pelajaran. Sentuh buku memang tak lah. Aku perhati ja. Pernah juga aku tanya tapi alasannya nanti dan nanti. Baru-baru ni dia muncul. Aku tegurlah..

" uihh...lamanya kau menghilang, aku ingat dah tak jumpa jalan balik rumah haha "
"hampir..haha hampir aku lupa"
"lama kau cuti..", dia diam tapi lepas tu dia sambung lagi.
"dah tiga minggu aku tak pergi kelas. aku nak berhentilah. i just found out that aku takda hati nak study pun. aku nak kerja.."
"what ??? ", terlopong aku.
"habis..family kau dah tahu? ", aku tanya lagi.
"belum. nantilah aku bagitau", selamba ja jawapannya.

Frankly speaking nak dapat kerja sekarang ni bukan senang. Ada seorang housemate aku ni dia mencari kerja. Lama juga dia duduk menganggur dekat rumah. Takda pilihan dia bekerja dekat celcom punya branch dengan gaji basic rm800. Kerja tu baliknya malam tapi sambil bekerja dia masih mencari kerja yang sesuai dengan sijil yang dia ada. Lama-lama dia penat and end up balik kampung. Sekarang ni pun housemate baru aku pun tengah mencari kerja. Selama tiga minggu tu setiap hari dia keluar hantar resume ke sana sini. Ada juga dia terima panggilan interview tapi tak sangkut..

Faham tak apa sebenarnya yang aku nak sampaikan? Aku tak nak kau buang masa dengan sia-sia. Berapa kali kau nak mula dari bawah? Dah dapat peluang yang bagus kenapa lepaskan? Dah elok-elok kerja gaji pun okay berhenti sebab alasan nak study. Bila dah study pula berhenti sebab baru sedar diri lebih suka bekerja dari study. Em em..

Nasihat aku buat mereka kat luar tu terutamanya dekat mereka yang belum cukup matang tu, cubalah fikir sejenak dalam hidup ni apa yang kau nak sebenarnya. Kita ni makin hari makin tua, takkanlah kita tua macam tu ja tanpa membalas jasa kedua ibubapa kan.. Nak belajar, belajar betul-betul. Kalau nak kerja, kerjalah sebaiknya.


thanks for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Friday, January 27, 2017

If You Can't Get What You Love Learn To Love The Things You've Got

Assalamualaikum & hi

If You Can't Get What You Love Learn To Love The Things You've Got

If You Can't Get What You Love Learn To Love The Things You've Got | Yes you must learn to love the things you've got. Ada hikmahnya kenapa kita tak dapat apa yang kita inginkan, mungkin itu bukanlah terbaik untuk kita.

Aku sejak dulu impian nak kerja bank tapi sampai sekarang tak sangkut-sangkut. Mungkin dah jodoh aku kerja dengan firma guaman. Mula-mula aku dapat kerja ni dulu serius aku tak suka. Tiap hari aku tak semangat nak pergi kerja dan yang paling teruk aku selalu buat silap sampai bos aku tegur siap bagi warning dengan aku. Yala firma guaman kan so bila buat silap lagi-lagi di depan client buruklah nama firma kan..

Suatu hari aku terdengar lagu Passenger bertajuk Things That Stop You Dreaming dimana dalam lirik tu kata, if you can't get what you love you learn to love the things you've got if you can't be be what you want you learn to be the things you're not. Aku sungguh terkesan dengan lirik tu. Esok dan seterusnya aku cuba perbaiki diri aku, aku cuba untuk bekerja dengan seikhlasnya dan sebaik mungkin.

Dan alhamdulillah, kini aku suka dan selesa bekerja dengan firma guaman. Pesanan aku buat mereka diluar sana yang tak dapat apa yang korang impikan, belajarlah untuk suka apa yang korang dah dapat. Jangan biar perasaan "tak suka" tu tertanam dalam hati dan minda korang sampai terbuat banyak silap macam aku nanti korang sesal.

Tuhan ja yang tahu apa yang terbaik untuk kita so belajar terima apa seadanya yang kita dapat. Sekian.


with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Thursday, January 26, 2017

Duit Syiling

Assalamualaikum & hi..

Duit Syiling
Ni ja gambar duit syiling yang aku ada. Nak google leceh lagi nak kreditkan.

Duit Syiling | Katanya duit syiling yang kotor macam dekat gambar tu bank (mesin duit syiling) tak terima. Betul kah? Aku pun tak ingat dari mana aku dapat duit syiling tu. Hobi aku sekarang ni suka kumpul duit syiling. Bahagia aku tengok makin hari duit syiling makin bertambah hihi

Bila dah banyak ni takutlah nak simpan dekat rumah nanti tak pasal-pasal aku nangis sendiri kalau jadi apa-apa. So dengan excited nya aku pergilah bank nak masukkan dalam akaun bank konon, masa tu dalam pukul satu ke dua petang..

"hai..sy nak masukkan duit syiling".
"mesin tu dah tak boleh. biasa sebelah pagi ja akan terima. kita datang esoklah ya".
"okaylah..esok pagi sy datang lagi..", kecewa aku.

Esoknya aku datang lagi dalam pukul 9.50 macam tu..

"mesin duit syiling tu dah okay..boleh guna tak?", aku tanya seorang pegawai bank yang kebetulan berada di kaunter pertanyaan.
"belum servis..nanti dalam pukul 10.30 am atau 11.00 am baru okay".
"tak apalah kalau macam tu, nanti sy datang", aku kecewa lagi tapi takpa nanti okaylah tu..bisikku dalam hati.

Sekitar 11.15 pagi aku pergi bank lagi..

"mesin duit syiling dah boleh guna?", aku tanya seorang pegawai lelaki ni..
"alamak..rosak..tidak boleh guna. kami pun tidak boleh buat apa. kena tunggu sampai okay lah baru boleh guna".

Are u kidding me?! Aku rasa macam nak mengamuk ja. Masa tu muka dah serupa muka tinker bell tengah marah. Berapa kali aku nak kena naik turun pergi bank? Nasib baik office aku dekat atas ja. Kalau jauh tak ke menyusahkan. Pergi kaunter kena suruh pakai mesin duit syiling, mesin pula balik-balik buat hal. Menguji kesabaran betul !


Sudahnya sampai sekarang aku belum masukkan tabung duit syiling aku. Aku takda semangat langsung nak pergi bank. Cukuplah aku patah hati hahaha



thanks for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Wednesday, January 25, 2017

Pengalaman Mencari Kerja Dan Bekerja

Assalamualaikum & hi


Status yang aku muatnaik pada oktober 2016. Niatnya bukan nak meroyan tapi itulah sebenarnya haikat yang perlu diterima. Cari kerja tu mudah tapi nak dapatkan kerja tu bukanlah semudah ABC ditambah lagi dengan keadaan ekonomi sekarang ni. Meh aku ceritakan pengalaman aku mencari kerja dan bekerja selama beberapa tahun ni..

Pengalaman Mencari Kerja Dan Bekerja | Selepas habis SPM aku bekerja dengan sebuah restoran sebagai pelayan restoran tapi tak lama. Lepas tu aku dapat PLKN dan kebetulan selepas ja habis PLKN aku dapat tawaran belajar di Politeknik Kota Kinabalu (intake 2010). Aku habis belajar pada hujung tahun 2012, beberapa bulan selepas tu aku menganggur. Banyak aku apply kerja tapi tu lah. Jangankan dipanggil bekerja, interview pun takda. Keluarga aku pun bukannya kaya, biasa-biasa ja. FYI, aku ni anak petani ja. Aku tak malu mengaku sebab itulah hakikatnya. Nak minta duit dengan mak aku untuk beli barang perempuan aku memang taklah. So aku sanggup bekerja di sebuah gerai sebagai tukang goreng pisang (jalan baru menuju ke Kudat), gaji sehari rm20 tapi tak lama, seminggu ja.

Selepas tu aku kerja pula dekat satu kedai topup area pekan Kota Belud. Kebetulan kedai sebelah ada perkhidmatan wifi tapi aku tak ingat berapa caj sejam (sekarang kedai tu dah tutup), so aku ambik peluang tu untuk mencari kerja di internet. Everyday aku akan apply mana-mana kekosongan kerja yang di iklankan. Ada juga aku dapat interview untuk tadika kemas tapi tak sangkut. Tak lama lepas tu aku dapat interview melalui Jobstreet dekat satu firma guaman ni. Alhamdulillah aku terus diserap masuk. Aku tak jangka pun akan dapat kerja tu sebab yela aku memegang diploma perniagaan. Ada juga yang tertanya macam mana aku boleh kerja guaman sedangkan aku belajar perniagaan? Itulah namanya rezeki.

Setahun aku bekerja akhirnya dengan berat hati aku terpaksa berhenti kerja sebab mak aku sakit dan masa tu juga aku menghadapi masalah kewangan. Aku balik Kota Belud dan jaga mak aku. Tapi tak lama mak aku sihat macam biasa. Aku cuba lagi kerja lain tapi takda jawapan, jangankan kerja pejabat kerja biasa-biasa pun takda. So apa yang aku buat, aku tolong mak aku tanam sayur. Seriously? Yes. Ada juga hasilnya tapi aku tak pernah minta dengan mak. Malu. 

Bila kakak aku yang bekerja di pekan KB beritahu ada kerja kosong area pekan, gembira aku. Terus aku call nombor telefon yang diberi. Aku dipanggil interview dan diterima masuk serta merta. Hampir setahun aku bekerja dekat tempat tu. Nak tahu apa kerja aku? Pembantu kedai takoyaki. Kerja aku masak takoyaki, masak milky tea, buat ice blend. Seronok? Memang seronok sebab kau dapat makan takoyaki free haha. Yang seronoknya sebenarnya bila aku dapat kenal ramai orang dan lihat pelbagai macam ragam manusia.

Aku berhenti kerja untuk gantikan tempat kerja akak aku area S.K Labuan. Tapi sebelum aku berhenti sempat aku hantar resume ke 10 legal firm dan tak sangka aku dipanggil interview oleh dua firm. Interview pertama tiada jawapan. Interview kedua aku terus diterima masuk dan bekerja sehingga kini. Alhamdulillah biarpun memegang jawatan sebagai legal clerk sahaja aku bersyukur sangat sebab aku boleh tambahkan pengalaman aku. Kalau dulu aku bahagian litigation, sekarang aku bahagian conveyancing. At least aku dah ada dua basic tu.

Nasihat aku kepada mereka yang tengah mencari kerja tu. Kau terima ja apa kerja yang ada. Even kau nak kerja pejabat pun tak salah kau kerja biasa-biasa dulu. Kau buang tepi malu tu. Pedulikan apa orang kata, kita tak kacau periuk nasi dia pun. Lagi-lagi bila kau sendiri takda pengalaman. What do u expect? Sekarang ni pengalaman tu sangat penting. Kau belajar tinggi manapun bukan senang nak dapat kerja. Sebab apa? Sebab kena bayar gaji yang tinggi. Jangan pula kau nak dapatkan kerja pejabat sebab nak jadi macam orang lain, bergaya cantik semua. Betulkan niat tu.


thanks for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Sayur Campur Petola Dan Kubis

Assalamualaikum & hi..

sayur campur

Sayur campur petola dan kubis | Seperti biasa masakan aku ni hanya untuk seorang dua. Masakan bujang katakan hehe. Fyi, aku ni kalau masak tak suka bubuh kunyit sebab tulah bila kat kampung mak aku selalu tegur katanya masakan aku pucat haha apa-apa sajalah yang penting makan. 

Bahan - bahan ;
  • Petola, kubis, cili api, ikan bilis, bawang merah, bawang putih dan perasa

Cara - cara ;
  • Tumis ikan bilis sehingga garing
  • Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili api. Tumis sehingga naik bau
  • Masukkan petola dan kacau. Biar sehingga petola separuh masak
  • Masukkan kubis dan kacau rata
  • Tambahkan perasa dan kacau lagi sehingga kubis layu
  • Tutukan api dan siap!

Simple bukan? Selamat mencuba :)

with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Tuesday, January 24, 2017

Tumis Petola Bersama Tauhu

Assalamualaikum & hi


Kali ini aku masak tumis petola bersama tauhu. Petola ni adalah antara salah satu sayur kegemaran aku. Lagi sedap kalau petola kampung yang aku tanam sendiri hehe sebelum ni aku pernah menganggur selama enam bulan dan sepanjang tempoh tu bertani adalah aktiviti aku..

Bahan - bahan ;
  • Petola, tauhu, sedikit ikan bilis, bawang merah, bawang putih dan cili api

Cara - cara ;
  • Tumis ikan bilis sehingga garing
  • Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili api. Tumis sehingga naik bau
  • Masukkan tauhu, kacau dan biarkan seketika.
  • Apabila tauhu masak, masukkan petola dan kacau
  • Tutupkan kuali dan biar sehingga petola separuh masak
  • Perasakan dan siap

FYI, aku ni penggemar makanan pedas so apapun yang aku masak memang aku akan letak cili api. Kalau takda memang tak sah. Lagi satu aku ni kalau masak sayur aku tak suka sayur yang terlebih masak, bagi aku lagi better jika ianya separuh masak. Barulah prefect !


with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Monday, January 23, 2017

Resepi Kari Ayam Kicap

Assalamualaikum & hi

Resepi Kari Ayam Kicap | Hari ini aku berkongsi masakan orang bujang lagi hihi. Sebenarnya ini cara mak aku memasak ayam kicap. Kali ini aku try sendiri pula. Kalau nak resepi ayam kicap selain dari resepi ini boleh klik SINI untuk baca.




Bahan-bahan :
  • Ayam, kentang, bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, kicap masin, kicap manis dan perasa.

Cara-cara :
  • Panaskan minyak
  • Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris halus dan kacau.
  • Masukkan kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Goreng sehingga naik bau
  • Masukkan kari dan masak sehingga kari masak.
  • Masukkan ayam dan gaul sekata.
  • Tambah secawan dua air putih. Kacau dan biar sehingga mendidih.
  • Masukkan kentang dan kacau sekata. 
  • Masukkan kicap masin dan sedikit kicap manis apabila kentang sudah masak
  • Tambahkan garam dan secukup rasa.
  • Siap!

Apa yang paling aku suka resepi ni perghh kuah nya sedap aihh. Selamat mencuba !



thanks for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Friday, January 20, 2017

GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017

Assalamualaikum..



GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 | Sempena awal tahun 2017 saya bersama beberapa rakan ingin berkongsi sedikit keseronokan dan kegembiraan bersama-sama dengan pembaca blog ini. Selain itu giveaway ini juga untuk memperkenalkan produk Chia Seed  SlimmTreats selaku penaja utama giveaway ini. Dengan ini dijemput untuk pembaca semua turut sama memeriahkan GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 yang  menawarkan beberapa hadiah menarik untuk pembaca semua.






Senarai Hadiah 

Wang Tunai RM50 x 5 pemenang

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Wang Tunai Rm10 x 2 pemenang


1 Pek Slimmtreats Chia Seeds Bernilai RM20  X 10 pemenang.


Syarat-syarat penyertaan:

1-Mestilah warna negara Malaysia yang mempunyai blog .

2-Buat satu entry dengan  Tajuk Giveaway " GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017" ..

3- Like dan Follow penaja di bawah :- (ikut je la apa yang korang ada..fb, Ig, blog dsb)

Slimmtreats:
http://www.slimmtreats.com
http://www.facebook.com/slimmtreats (like page -optional)

Nora Misnan:
http://Kongsibersamanora.blogspot.com
Http://www.facebook.com/kongsibersamanora
(follow blog +like page)

Jamil Hashim:
http://belogsjm.blogspot.my  (Follow blog & G+)

Nadiah Hanum:
http://nadiah245.blogspot.com
Instagram.com/nadiah_ciknad/ (Follow blog & IG)

Aida Hanafiah: 
http://www.adianiez.com (follow blog )


**Doakan semoga semua penaja dilimpahkan rezeki dan terus berjaya.

4- Copy & paste code  ke html post blog

Jangan lupa share entry give away korang di facebook (jika ada).Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6-2-2017 jam  12 malam..Pemenang akan di pilih melalui random dan hanya bagi yang memenuhi syarat-syarat penyertaan.

Semoga Berjaya semua..


sekian..

Thursday, January 19, 2017

Wajah Bebas Tanpa Minyak Dengan Hanya 4 Langkah

Assalamualaikum & hi..

Wajah bebas tanpa minyak dengan hanya 4 langkah. Tiga minggu roomate aku bercuti ke Singapore baliknya terus tegur katanya wajah aku semakin lawa. Tona kulit sekata dan tidak minyak. Wahhh sukanya aku. Apa rahsianya? Nanowhite Fresh. Bukan lagi rahsia sebab sebelum ini aku pernah buat entri mengenai produk Nanowhite ni.


Langkah Pertama
Bersihkan wajah dengan Gel Cleanser Nanowhite Fresh. Caranya : Basahkan wajah. Picitkan sedikit ke telapak tangan dan urutkan pada wajah hingga berbuih. Bilas bersih dan lapkan dengan tuala muka. Gel cleanser ini mampu menghilangkan sebum dan membersihkan wajah dengan mendalam. Gunakan dua kali sehari.

Langkah Kedua
Selepas membersihkan wajah dengan gel cleanser, buang sel kulit mati dengan Anti Dullness Scrub Nanowhite Fresh pula. Caranya : Picitkan sedikit ke jari dan sapukan sedikit demi sedikit seperti gambar bernombor dua diatas. Urutkan ke wajah dengan hujung jari hingga rata (dalam pergerakan membulat) dan bilas. Scrub ini menjadikan kulit wajah licin dan bebas minyak. Gunakan dua kali seminggu sahaja.

Langkah Ketiga
Selepas menggunakan anti dullness scrub, segarkan wajah dengan Miracle Mist 9 in 1 Nanowhite Fresh. Selain menutup pori miracle mist mampu mengembalikan keseimbangan dan menghidrasikan kulit wajah agar kekal segar, berseri dan bebas minyak. Miracle mist ini boleh digunakan pada bila-bila masa.

Langkah Keempat
Setelah miracle mist kering, sapukan pula Dark Spot Corrector Nanowhite Fresh pada kulit wajah yang bermasalah, boleh juga disapukan ke seluruh wajah. Biarkan sehingga kering sebelum menggunakan apa-apa make-up. Dark spot corrector ini mampu mengawal minyak pada wajah dan masalah jerawat. Gunakan setiap pagi dan malam.
 

*Tips untuk kulit berminyak
  • Rajin-rajinkan memcuci muka dengan apa-apa pembersih khas untuk oily skin.
  • Gunakan skincare @ make-up yang bebas minyak.
  • Gunakan tisu minyak atau facial oil absorbent paper.

Nak baca review nanowhite fresh? Boleh klik SINI ya. Jangan tunggu lama-lama tau. Cuba sekarang!


thanks for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Wednesday, January 18, 2017

CHKME SEO DAN SEO DOCTOR

Assalamualaikum & hi..

Hari ni aku lambat update entri sebab aku adjustkan seo blog sekali lagi. Sebelum ini aku pernah buat entri mengenai seo blog aku 100%, boleh baca SINI. Eh nak adjust apa lagi sedangkan CHKME SEO sudah menunjukkan 100%? Untuk pengetahuan korang aku ada pasang SEO Doctor di pelayar internet aku dimana ia menunjukkan button negative merah seperti gambar di bawah. Mulanya aku sendiri tertanya kalau seo blog sudah 100% kenapa seo doctor masih negatif?


Button merah yang aku bulatkan diatas menunjunkkan bahawa blog aku belum terindeks oleh Seo Doctor kerana blog aku mengandungi canonical url. Apa itu canonical url? Aku bagi satu contoh supaya korang senang faham, contoh ini adalah contoh yang diberi oleh seorang blogger hebat selepas aku bertanyakan apa itu canonical url

Link blog aku pada kebiasaannya ialah https://ramaramapendek.blogspot.my/ tetapi bila aku buka blog melalui telefon pintar url blog aku menjadi https://ramaramapendek.blogspot.my/?m=1. Nampak tak bezanya? Itulah yang dikatakan sebagai canonical url dimana blog yang sama tetapi url yang berbeza. Jadi apa yang kita perlu lakukan, kita kena declare bahawa dua url tadi adalah dari blog yang sama dan bukannya duplicate content.

Selepas aku edit apa yang perlu pada template blog akhirnya aku berjaya mengatasi masalah canonical url. Cuba perhatikan gambar di bawah ini


Gambar diatas menunjukkan prestasi blog aku melalui Seo Doctor. Dari none telah berubah ke 98% namun ia menyebabkan keputusan seo blog aku di Chkme menurun dimana sekarang skornya hanya 80% (great).


CHKME SEO DAN SEO DOCTOR. Alhamdulillah biarpun belum sempurna sekurang-kurangnya blog aku kini semakin mesra seo. Apa yang perlu aku selepas ini ialah fokus pada penghasilan entri yang mesra seo juga. Jika ada sesiapa yang berminat untuk memasang Seo Doctor pada pelayar internet boleh baca entri yang disediakan oleh blogger Hasrul Hassan. Klik SINI untuk baca. Terima kasih blogger HH.

Untuk pengguna blogspot yang ingin mengatasi masalah canonical url, disini aku kongsikan sekali bagaimana aku mengatasi canonical url pada blog aku selepas membuat beberapa carian di google mengenai canonical url.

Perkara pertama yang harus korang lakukan wajib daftar dan verify blog korang pada google webmaster. Cara untuk daftar dan verify korang boleh google, ramai blogger yang menyediakan tutorial tersebut. Tips dari blogger HH. Bila kita sudah hantar sitemap sekali, google webmaster automatically buatkan selepas itu namun sebolehnya adalah lebih baik kita hantar sendiri sitemap sebulan sekali.

Jika cara diatas belum berhasil korang ikut cara ini ;

Klik pada edit html. Jangan lupa untuk backup template korang (ini wajib) untuk keselamatan. Cari kod </head> dan masukkan kod dibawah ini diatas/sebelum kod </head> ;

<link rel='canonical' expr:href='data:blog.url'/>

Jika masih belum berhasil cari kod dibawah ini ;

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

Gantikan dengan kod ;

<link rel='canonical' expr:href='data:blog.url'/>

Save dan cek jika ianya berhasil. Nak tahu ianya menjadi atau tidak korang kena install seo doctor di pelayar internet korang. Tutorial yang aku kongsikan ini adalah untuk menyokong canonical url supaya tidak dikenalpastikan sebagai duplicate content oleh enjin carian.

Perlu diingatkan bahawa cara ini tidak semestinya menjadi. Kena trial and error ok. Sekian.

*Nota penting. Memasukkan kod <link rel='canonical' expr:href='data:blog.url'/> boleh mengubah persen seo blog korang di Chkme. So sebelum buat fikirlah banyak kali hehehe. Seo Chkme aku turun lagi ke 78% .. :(


thanks for reading
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Monday, January 16, 2017

Follower Hilang

Assalamualaikum & hi..


Follower hilang. Masalah yang aku hadapi sejak jumaat lepas. Aku sendiri pun tak tahu dimana silapnya, akukah atau blogspot yang ada masalah? Tapi tengok blog orang lain elok ja pun em em. Sedih. Cuba juga aku google jalan penyelesaiannya tapi tak jumpa. Alternatif lain aku guna button follower tumblr macam dekat gambar diatas, sila follow dari button tu ya (buat mereka yang belum follow blog ni).

Aku ingatkan aku seorang mengalami masalah ni rupanya ada juga blogger lain yang mengalami masalah yang sama. Tapi kan seingat aku pagi jumaat tu aku blogwalking follower masih okay tapi petang tu aku perasan tiba-tiba follower hilang. Terfikir juga mungkin silap aku sebab masa tu ku tengah edit template blog sampai aku reset semua dan install semula widget follower tapi tak berhasil juga. Disebabkan masalah inilah juga aku masukkan widget Google+ Follower. Sesiapa ringan hati nak follow silalah follow ya.

Ada sesiapa yang tahu penyelesaianya? Mohon share ya hihi thanks.


thanks for reading
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Resepi Ayam Sos Tiram

Assalamualaikum & hi..

Ayam sos tiram. Sebenarnya ini adalah kali pertama aku memasak ayam sos tiram. Biasa aku masak ayam kari or ayam kicap. Kali ini aku tukar selera tapi macam korang sedia maklumlah, masakan aku ni masakan bujang ja so ringkas dan cepat.


Resepi Ayam Sos Tiram

Bahan-bahan :
  • Ayam, kicap masin, kicap manis, sos tiram, halia, dua ulas bawang putih, seulas bawang merah, garam, maggie secukup rasa, lada sulah, cili kering, cili api (kalau suka pedas), tepung jagung dan lobak.

Cara-cara :
  1. Perap ayam bersama kicap masin dan sedikit kicap manis (apa2 jenis kicap yg korg suka) selama 30 minit.
  2. Panaskan minyak, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, cili kering dan cili api. Tumis sehingga garing.
  3. Masukkan ayam dan kacau sekata dengan bahan tumis tadi.
  4. Masukkan sos tiram dan tepung jagung yang telah dicairkan. Kacau sekata.
  5. Masukkan sedikit air, kacau dan biarkan hingga mendidih.
  6. Apabila kuah pekat, masukkan lobak, lada sulah dan perasakan.
  7. Tutupkan api dan hidang.



thanks for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Friday, January 13, 2017

SEO BLOG

Assalamualaikum & hi..

SEO BLOG

SEO BLOG. Inilah aktiviti aku selain blogwalking, aku adjust apa yang perlu untuk seo blog aku. Mulanya seo aku hanya 37%, lepas tu naik 40%. Aku adjust lagi apa yang perlu naik lagi ke 70% dan hari ni last aku adjust alhamdulillah dah perfect 100%. Gigih aku naikkan seo blog ramaramapendek ni sejak tiga minggu lepas. Aku mula berblog pada tahun 2011 dan tahun ini 2017 baru seo blog aku perfect. Oh teruknya!

Seperti yang korang sedia maklum, SEO atau nama panjangnya Search Engine Optimization merupakan satu proses mengoptimumkan sesebuah blog untuk mendapatkan kedudukan terbaik dalam enjin carian seperti Yahoo, Google dan lain-lain. Pentingkah? Wajib okay. SEO sangat penting untuk menaikkan traffik blog kita terutamanya buat mereka yang serius untuk menambahkan pendapatan melalui blog.

Nak cek SEO blog korang boleh cek di CHKME atau di SEO Workers.


thankS for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Thursday, January 12, 2017

Mimpi

Assalamualaikum & hi..


Mimpi | Malam tadi aku tidur awal. Sebelum tidur gigi aku memang dah sakit tapi aku still boleh tahan. Pukul 2.30 pagi aku terjaga, masa tu Tuhan ja tahu betapa sakitnya gigi aku. Pipi pun rasa kebas ja, bila aku pegang uarghh..rupanya dah bengkak sikit. Mulanya aku nak biarkan, aku tutup mata cuba untuk tidur tapi otak aku ligat berfikir. Eh takkan aku nak pergi kerja dengan pipi bengkak..malu kut. Akhirnya aku bangun ke dapur. 

Aku ambil seulas bawang putih, sedikit aku cincang halus dan letak pada gigi yang sakit. Selebihnya aku potong dua dan letak di lubang telinga untuk kurangkan sakit kepala aku. Malangnya tak berhasil jugak. Sakitnya tetap sama huhuhu last2 aku aku ambil bunga cengkih, tumbuk dan letak pada lubang gigi geraham aku yang sakit. Selepas 20 minit barulah sakitnya berkurangan. Lepas tu aku kumur air garam. Aku baru plan nak buat scalling gigi dan tampal gigi yang berlubang ni tapi dah sakit macam ni ada baiknya cabut terus sajalah kan.

Oh ya malam tadi aku mimpi. Aku mimpi didatangi seorang budak. Mulanya aku nampak budak tu dalam semak dekat hutan belakang rumah di kampung. Makin lama makin dekat dia dengan aku. Aku tak hirau tapi dia ikut kemana ja aku pergi. Eh seram pulak aku rasa. Bila aku terjaga..ha tula gigi aku tengah sakit.


thanks for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Inside Out

Asslamualaikum & hi..


Inside out | Aku semakin tertarik dengan lagu ni. Liriknya seakan menari-nari di minda aku ni. Balik kerja, rehat, mandi, masak, makan semua lepas tu masuk bilik nyanyi lagu ni. Oh aku tak boleh move-on. Susahnya nak baca hati perempuan lagi susah nak baca hati lelaki..

Dia selalu minta maaf. "Awak, maaf saya tak handsome macam orang lain. Awak, maaf saya tak hebat macam orang lain. Awak, maaf saya tak banyak harta macam orang lain. Awak, maaf sebab saya banyak sangat kekurangan".

Aku tersentuh. Kenapa bangkit hal yang sama? Aku bukan wanita yang mencari kesempurnaan dalam rupa, kehebatan dalam bakat, kekayaan dalam hidup. Cukuplah lelaki yang terima dan sayang aku seadanya, lindungi aku, bimbing aku. 

"Awak lelaki yang bersusah payah cari duit, kumpul duit semata nak halalkan hubungan antara saya dengan awak. Mana mungkin saya berpaling? Tolong jangan minta maaf dan berhenti bandingkan diri awak dengan orang lain".

Inside Out by Chainsmokers & Charlee
Bend your chest open
So I can read your heart
I need to get inside or I'll start a war 

Wanna look at the pieces that make you who you are
I wanna build you up and take you apart
Let me see the dark sides as well as the bright
I'm gonna love you inside out
I'm gonna love you inside out
Let me see the dark sides as well as the bright
I'm gonna love you inside out
I'm gonna love you inside out
I'm gonna love you
I'm gonna love you
I'm gonna love you
I'm gonna pick your brain and get to know your thoughts
So I can read your mind when you don't wanna talk
And can I touch your face before you go
I collect your scales but you don't have to know
Let me see the dark sides as well as the bright
I'm gonna love you inside out
I'm gonna love you inside out
Let me see the dark sides as well as the bright
I'm gonna love you inside out
I'm gonna love you inside out
I'm gonna love you
I'm gonna love you
I'm gonna love you inside out
Your love inside out
I'm gonna love you inside out
I'm gonna love you inside out
Inside out
Your love inside out
I'm gonna love
I'm gonna love you inside out

Ou-ou-ou-out ou-ou-ou-out
I'm gonna love you
Ou-ou-ou-out ou-ou-ou-out
I'm gonna love you

Ou-ou-ou-out ou-ou-ou-out
I'm gonna love you -
lyric from joox




thanks for reading
with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Tuesday, January 10, 2017

Resepi Sup Bebola Ikan Sayur


Assalamualaikum & hi..



Resepi sup bebola ikan sayur. Pernah aku kongsikan di facebook, kali ini aku kongsi di blog pula supaya senang nak cari balik. Resepi sebelum ini ialah Nasi Goreng Orang Bujang, ini kalau makan bersama sup bebola ikan ni memang sedap.

Bahan-bahan :
  • Bebola ikan sayur, kuib ayam, kiub ikan bilis, daun bawang halus, daun sup, cili api dan garam.

Cara-cara :
  1. Didihkan air (3-4 cawan atau mengikut kuantiti bebola ikan korang)
  2. Masukkan bebola ikan dan biarkan seketika
  3. Masukkan sedikit kuib pati ayam, kiub pati ikan bilis, garam dan kacau rata.
  4. Jika suka pedas masukkan sedikit cili padi.
  5. Tutupkan api.
  6. Masukkan daun bawang dan daun sup dan kacau rata
  7. Siap untuk dihidang bersama nasi goreng atau mee goreng.

Nota*kiub ayam dan ikan bilis masukkan sedikit sahaja jangan terlebih nanti lain rasanya.


thanks for reading!
with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek

Thursday, January 5, 2017

2017 FIRST GIVEAWAY BY SFRNFZL


Assalamualaikum & hi..

http://realsviors.blogspot.my/2017/01/2017-first-giveaway-by-sfrnfzl.html

Rasanya masih belum terlambat untuk aku ucapkan selamat tahun baru 2017 kepada semua blogger. Dah lama aku tak join mana-mana segmen dan giveaway so kali ini aku join 2017 First Giveaway By SFRNFZL. Syaratnya pun mudah sahaja. Kalau nak join boleh klik SINI. Hadiah menarik yang ditawarkan boleh klik SINI.

Maaf aku belum sempat untuk blogwalking blog korang. Aku sebenarnya tak berapa sihat, semalam pun terpaksa ambik cuti sebab tak larat nak bangun. Padi tadi bangun rasa dah okay, sempat lagi aku masak untuk bekal tapi bila dah sampai office ni rasa lemah ja. Mujurlah tak banyak kerja, bolehlah rehat. Inipun aku terpaksa gagahkan diri untuk join giveaway ni. Tak update nanti kesian pula blog ni huhu

Inshaa Allah sihat nanti aku akan blogwalking macam biasa. Keep in touch all :)

with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Tuesday, January 3, 2017

D' Bundle Mania Asia City Kota Kinabalu

Assalamualaikum & hi..

bundle mania

D' Bundle Mania Asia City Kota Kinabalu | Semalam aku dengan officemate singgah sekejap ke kedai D' Bundle Mania yang baru beroperasi pada 24 December 2016, bertempat di Asia City Kota Kinabalu. Aku ni sebenarnya bukanlah seorang penggemar pakaian bundle tapi semalam wahh..suka pula aku tengok dress nya. Untuk pengetahuan korang pakaian bundle yang dijual oleh D'Bundle Mania ni adalah pakaian yang dibawa masuk dari negara luar iaitu Australia, Korea, Japan dan USA. No wonder lah comel dan cute dress nya em em..


Selain pakai, D'Bundle Mania juga menjual cadar, langsir dan tuala. Peminat tegar baju-baju bundle tu jangan lupa berkunjung ya. Banyak je baju lawa kalau korang tahu pilih yang mana, kadang yang tak cantik dipandang ni bila pakai cantik. Hari tu ada juga aku cuba satu dress ni, nampak cantik dipandang tapi bila aku try eh macam orang pregnant pula aku haha nasib baik aku tak terus beli. So make sure cuba dulu tau baru decide nak beli atau tak. Jangan risau sebab testing room disediakan.

Kalau tak silap aku D'Bundle Mania Asia City ini adalah cawangan ke-6 dari 7 cawangan yang bertempat di Sabindo, Inanam, Putatan, Beaufort dan Lok Kawi. Info lanjut boleh terus ke facebook fan page D'Bundle Mania.

thanks for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek