Tuesday, January 10, 2017

Resepi Sup Bebola Ikan Sayur


Assalamualaikum & hi..



Resepi sup bebola ikan sayur. Pernah aku kongsikan di facebook, kali ini aku kongsi di blog pula supaya senang nak cari balik. Resepi sebelum ini ialah Nasi Goreng Orang Bujang, ini kalau makan bersama sup bebola ikan ni memang sedap.

Bahan-bahan :
  • Bebola ikan sayur, kuib ayam, kiub ikan bilis, daun bawang halus, daun sup, cili api dan garam.

Cara-cara :
  1. Didihkan air (3-4 cawan atau mengikut kuantiti bebola ikan korang)
  2. Masukkan bebola ikan dan biarkan seketika
  3. Masukkan sedikit kuib pati ayam, kiub pati ikan bilis, garam dan kacau rata.
  4. Jika suka pedas masukkan sedikit cili padi.
  5. Tutupkan api.
  6. Masukkan daun bawang dan daun sup dan kacau rata
  7. Siap untuk dihidang bersama nasi goreng atau mee goreng.

Nota*kiub ayam dan ikan bilis masukkan sedikit sahaja jangan terlebih nanti lain rasanya.


thanks for reading!
with love ~ Cik Itah @ ramaramapendek

23 comments:

  1. Ni kalau dihirup ni pun melambung seronok nih... hehehe

    ReplyDelete
  2. Sedap!
    Tempat kakak ni ada satu restoran yg sup fishball dia ala-ala macam ini
    Kakak suka makan dgn nasi goreng kampung:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan..kena dgn nasi goreng memang sedap :)

      Delete
  3. Senangnya buat tu. Tapi bini tak ada. Kalau ada senang kerja dia. Rengkas.

    Hari2 makan tu.

    Happy new year.

    ReplyDelete
  4. Resipi yang mudah dan cepat. Tapi tetap menyelerakan

    ReplyDelete
  5. Yg nie ratah camtue je pun dah kenyang. :)

    ReplyDelete
  6. Senangnya resepi ni cik itah. Main campak2 pastu dah boleh buat kerja lain. Save masa.Hehe

    ReplyDelete
  7. memang sedap sup camni.. makan ngan bihun or mee kering pun sodap gitu yumyum

    ReplyDelete
  8. adoiii..sedapnye..makan dgn ikan goreng garing2 mau bertambah nasi nie..hehe

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap.. resepi pown mudah.. Thankz cik itah kongsi resepi ni.. :)

    ReplyDelete
  10. even simple tapi sedapppppp .. makan dengan nasi lauk ikan goreng.. fuhhhh. hehe

    ReplyDelete
  11. fishball memang wajib aida masukkan if buat sup.
    anak2 suka makan.
    lgpun pada aida fishball ni comel !!!

    ReplyDelete