Resepi Kari Ayam Kicap | Hari ini aku berkongsi masakan orang bujang lagi hihi. Sebenarnya ini cara mak aku memasak ayam kicap. Kali ini aku try sendiri pula. Kalau nak resepi ayam kicap selain dari resepi ini boleh klik SINI untuk baca.
Bahan-bahan :
- Ayam, kentang, bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, kicap masin, kicap manis dan perasa.
Cara-cara :
- Panaskan minyak
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris halus dan kacau.
- Masukkan kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Goreng sehingga naik bau
- Masukkan kari dan masak sehingga kari masak.
- Masukkan ayam dan gaul sekata.
- Tambah secawan dua air putih. Kacau dan biar sehingga mendidih.
- Masukkan kentang dan kacau sekata.
- Masukkan kicap masin dan sedikit kicap manis apabila kentang sudah masak
- Tambahkan garam dan secukup rasa.
- Siap!
Apa yang paling aku suka resepi ni perghh kuah nya sedap aihh. Selamat mencuba !
thanks for reading!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek
Menarik ni..nanti akak nak cuba la
ReplyDeleteLagi satu masak macam ini tahan 2 hari dgn syarat jgn letak air banyak-banyak
ReplyDeleteGuna kicap cair dan kicap pekat aje. Kakak pun suka:)
wahh sdpnyaaa.
ReplyDeletekalau letak kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang mmg masakan kicap lagi sedap.. tambah dgn bau dia..
ReplyDeleteKari kalau dikawenkan dengan kicap mmg pergh Cik Ita....
ReplyDeleteTp hakak masak kicap pun tak goreng ayam dulu. Main lebur jer dalam tu. Cuma kalau nak buh kentang, hakak goreng dulu.
Kira dua jenis masakan ni,
ReplyDeletekari ayam dan ayam masak kicap.
Time sorang2 kat umah, ayam kicap la yang selalu kaklong masak..
ReplyDeleteNak try jgk la resepi ni..
Belom pernah lagi masak sekali dgn kentang.. :>
nampak sedap je...biasa makan kari ayam atau ayam masak kicap. Tak pernah lagi makan kari ayam kicap. lain daripada yang lain.
ReplyDeleteBaca berkali sebab pelik dgn kari dan kicap. Nampak menarik. Hee nanti siqah cuba :)
ReplyDelete