Wednesday, January 30, 2019

Resepi Kerabu Udang Yang Mudah Dan Ringkas



kerabu udang

Resepi Kerabu Udang | Siapa yang alergik udang tu memang rugilah sebab tak boleh makan udang. Udang ni masak apapun sedap tapi paling sedap udang bakar perghh tiba-tiba rasa terliur pulak cakap pasal udang bakar ni. Pernah cuba buat kerabu? Haa boleh tahan sedap juga. Kali pertama aku makan kerabu udang ni masa pergi seminar dulu dekat Le Meridien Hotel, Kota Kinabalu, kalau boleh tapau nak ja aku tapau malangnya tak boleh hahaha bikin malu saja...

Punca terjebak mencuba kerabu udang ni ternampak posting salah seorang rakan blogger dekat Facebook pasal kerabu sotong then aku teruslah google resepi kerabu sotong dan masa ni kebetulan ternampak resepi kerabu udang dan aku pun apa lagi cubalah dua-dua tapi bukan dalam masa yang samalah bahannya saja aku beli dalam masa yang sama. Hari ni aku buat kerabu sotong so esoknya pula aku cuba kerabu udang. Rasanya memang not bad lah hehe

Bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak kerabu sotong ialah;

  • Udang
  • Buah Mangga
  • Tomato
  • Bawang Besar
  • Cili Api dan Perasa.


Cara Menyediakan kerabu sotong ;
  1. Rebus udang (30 saat dan toskan). Simpan ke dalam peti sejuk ataupun boleh juga letak ais dan biarkan seketika sementara menyediakan bahan masak yang lain.
  2. Hiris kasar buah mangga mudah, tomato, bawang besar dan cili api.
  3. Masukkan udang dan gaul bersama bahan hirisan tadi.
  4. Masukkan perasa dan siap untuk dihidang bersama nasi putih.

Masakan orang bujang ni ringkas sahaja. Selamat mencuba ^^


with love ~ cik itah @ ramaramapendek
Read More »

Tuesday, January 1, 2019

Pengalaman Terkena Herpes Zoster


kayap
Picture credited to WebMD.com

Pengalaman Terkena Herpes Zoster | Ingat blog ni lagi? Ya aku tahu, aku lama menyepi dekat blog. Kiranya tahun ni nak come back, inshaa Allah. How are you, good? Because i'm fine.

Herpes Zoster atau Shingles, di negara kita lebih dikenali dengan nama Kayap, ialah sejenis penyakit kulit berpunca daripada Varicella-Zoster Virus yang mana virus ini adalah virus yang sama yang menyebabkan Chickenpox, di Sabah dikenali sebagai Cacar.

Selepas jangkitan Chickenpox sembuh, virus ini tidak mati atau hilang daripada badan kita bahkan ianya hidup di dalam nervous system kita selama bertahun-tahun sebelum ianya aktif kembali sebagai Herpes Zoster atau Shingles atau Kayap. Bagaimanapun tidak dapat dipastikan punca utama yang menyebabkan virus ini aktif tetapi seseorang dengan pertahanan tubuh yang lemah atau berumur 60 tahun ke atas lebih berpotensi untuk terkena Herpes Zoster. Seseorang yang pernah mengalami Chickenpox semasa kecil juga berpotensi untuk terkena Herpes Zoster tetapi tidak semua, di United States hanya 1 daripada 3 orang dewasa yang terkena Herpes Zoster ini. Info lanjut boleh baca di Shingles : Symptoms, Treatment, and Prevention by healthline.

Tanda-tanda awal yang aku rasai - It happens a few months ago. Satu malam tu aku tidur macam biasa esoknya bangun belakang sebelah kiri badan aku rasa macam pedih then perasanlah ada rash, daripada yang aku rasa (i've touch it) ruamnya berkelompok. Mulanya ingatkan kena gigit bed bug tapi hairan juga dari mana bed bug nya sedangkan sarung bantal, lapis tilam etc everyweek aku basuh dan bersihkan. To be honest yes, aku ni agak pembersih so when it comes to bed bug i was like "seriously my bed has that tiny little bug??" lah kan..

The next two days, satu kelompok lagi timbul dekat sebelah kiri dada aku (side area) dan pada masa tu juga aku dah start rasa sakit macam terbakar dan satu yang aku tak boleh tahan sakitnya, nerves pain, macam kena renjatan elektrik yang mana sakitnya dekat area dada which is at first i thought it was my heart or lungs that has a conflict or something worst. Bukan apa, orang Malaysia ni terutama aku pantang ada masalah kesihatan sikit-sikit google, so pikiran terbawa-bawa then mulalah percaya ada penyakit itulah inilah hahaha. So pesanan aku buat semua, don't google your symptoms kalau tak nak terkena penyakit kemurungan dan stress haha instead go to the nearest clinic or hospital and tell doctor's what symptoms do you have, be honest, tell him/her everything that he/she needs to know.

Then bila dah bawa ke klinik, doktor sahkan ianya adalah Herpes Zoster and that's the first time i've heard about it. From what i've been told, Herpes Zoster is not a life threatening, however the symptoms can be very painful and the nerve pain can be last in several weeks or months for some people. Ini aku akui, sakitnya Allah saja yang tahu, tak dapat tidur malam satu hal. I am totally messed when having this Herpes Zoster.

Lawaknya ingatkan kos setakat rm80 ke rm100 ja, bila pergi kaunter nurse bagi bil mahunya terkeluar biji mata aku haha dalam purse cuma rm200, bil rm335. Nasib baik boleh bayar guna kad debit. To be honest the cost is too expensive, for me lah sebab doktor cuma bagi ubat tahan sakit, kurang gatal, ubat sapu dan antivirus, dia cek pun tak sampai 15 minit so yeahh.. 

Take care of yourself and good day everyone !

with love~cik itah @ ramaramapendek
Read More »