Kerabu Manga Bersama Peria | Mak aku selalu buat kerabu macam ni. Mula-mula dulu nda berapa suka tapi bila sudah selalu makan lama-lama pun tersuka dan jadi salah satu kerabu kegemaran aku.
Bahan-bahan:
- Mangga
- Peria
- Ikan bilis
Cara-cara:
- Goreng ikan bilis dan ketepikan
- Hiris halus mangga. Lumur bersama gula untuk kurangkan rasa masam (kalau suka yang masam tidak perlu)
- Hiris halus peria dan lumur bersama garam dan perahkan airnya untuk mengurangkan rasa pahit.
- Gaul mangga, peria dan ikan bilis. Tambahkan sedikit garam dan aji no moto.
- Kalau nak lagi sedap tambahkan cili api. Siap!
with love~ Cik Itah @ ramaramapendek
Slalu buat krrabu peria tanpa mngga, wahh nnt maw try la ini.
ReplyDeletewahh dgn peria.. mcm best ni
ReplyDeleteYa Allah sedapnya. hehe. busyra suka peria! nak try la nnti. thanks for sharing!
ReplyDeleteMasya-Allah... buat kakak terliur betul tengok
ReplyDeleteKalaulah piring tu atas meja kakak ni memang kakak ngap terus hihi...
terliurrr baca entry ni..nampak sedapp sangat
ReplyDeleteAduiii.... terliurr tengok.. ahaha..sedap ni. Suka makan...hehe
ReplyDeleteSedapnyee kerabu mangga.. Tapi peria tak suka.. Hehehe..
ReplyDeleteFollow sini.. :)
I'm not a robot and
ReplyDeletei'll read yours later.
Going out for supper.
It's me from:
http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com
fuh pastu makan sama dgn sambal belacan ikan goreng memang menyelerakan..
ReplyDeleteNampak sedap ni.. tak pernah rasa lg. Teringin pulak nk buat mcm tu :)
ReplyDeletesedapnya....hopefuly dpat rasa
ReplyDeleteDapt rasa apa?
Deletemasakan sy kot haha
DeleteSaya ingin nak masak kerabu mangga. Nak tanya ni. Tak masam ke:
ReplyDeleteFrom:
//biarlembuyangjadilembu.blogspot.com
masam tu yg sedap..tapi kalau tak suka masam boleh celur dengan gula..so masam mangga tu berkurangan :)
DeleteOwh peria yg pahit tapi semestinya sedap buat kerabu campur mangga m ni.. mesti cuba lps ni
ReplyDelete