Friday, May 16, 2014

Nuffnang: Apakah CPUV Xaxis dan Apakah beza antara Minimized Ads, Default Ads, Charity Ads dan Global CPC Ads?

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)


Aku tahu ramai diantara blogger yang mendapat kempen CPUV Xaxis dan ramai juga yang tertanya-tanya CPUV Xaxis tu apa sebenarnya? Dan lagi satu korang perasan tidak akaun nuffnang kita di bahagian blog manager, ada diberi pilihan Ads Preferences? Frankly speaking selama ini aku tak tahu pun apa beza diantara minimized ads, default ads, charity ads dan global cpc ads. Ingatkan sama saja haha. Akupun gatal tanganlah hantar tiket dengan pihak Nuffnang tanya pasal semua kekeliruan yang melanda. Dari terus tertanya-tanya apa salahnya bertanya, betul tidak? heee ok let check it out!

Nuffnang: Apakah CPUV Xaxis dan apakah beza diantara Minimized Ads, Default Ads, Charity Ads dan Global CPC Ads?

 Apakah CPUV Xaxis?
Kempen CPUV Xaxis sebenarnya sama saja seperti kempen CPUV yang lain seperti CPUV Oreo Better together, CPUV Olay AQ Lighthouse dll. Xaxis adalah sebuah agensi yang berkerja rapat dengan pihak Nuffnang dimana pihak Nuffnang berperanan untuk mengiklan agensi Xaxis.

Bezanya, iklan CPUV Xaxis adalah CPM dimana nilai yang diperolehi adalah berdasarkan impression blog (blog impression) dan akan dikreditkan ke dalam akaun dari semasa ke semasa.

Minimized Ads
Minimized Ads merupakan iklan yang telah menjadi kecil di dalam blog semasa blog tidak diberi apa-apa kempen. Pernah terjadi tidak unit iklan dekat blog korang tidak memaparkan apa-apa iklan, yang ada cuma ads by Nuffnang? haa itulah lah dia minimized ads..kutt hehee

Default Ads
Default Ads merupakan iklan yang dipamerkan secara default dalam unit ads seperti iklan ChurpChurp dan sebagainya. Ini biasa terjadi bukan, korang perasan tak? :) :)

Charity Ads
Charity Ads pula merupakan satu iklan yang akan dipamerkan di unit ad secara rawak dan ianya tidak menjana sebarang pendapatan kerana ia adalah sejenis iklan amal untuk organisasi yang memerlukan perhatian orang ramai. Ini aku sendiri belum pasti iklan seperti apa tapi so far aku faham apa yang dimaksudkan dengan Charity Ads :)

Global CPC Ads
Global CPC Ads adalah iklan yang dilancarkan atas permintaan pengiklan dan akan ditunjukan di semua blog yang ada dalam rangkaian Nuffnang yang telah memilih pilihan "Show Global CPC Ads" di 'Blog Preferences' dalam 'Blog Manager' serta tidak mengandungi iklan Cost Per Unit Visit atau lebih dikenali sebagai CPUV dikalangan blogger semasa ianya dijalankan pada ketika kempen dilancarkan.

Pembayaran kepada penulis blog dikira berdasarkan bilangan klik unik oleh pengunjung unik blog pada unit iklan yang memaparkan iklan CPC. Iklan CPC akan tamat secara automatik selepas mencapai klik maksimum dan pendapatan semua blogger akan dikemaskini berdasarkan bilangan klik tulen semasa kempen.

Jika blog menunjukan iklan CPC tetapi tidak menjana sebarang klik tiada pendapatan akan dikemaskini, harap maklum ya! uhuk

p/s tips untuk menjana klik - rajinlah berkunjung dan menabung [klik klik] ke blog lain ^_^

P/S : untuk iklan CPC ini, jangan memandai klik iklan sendiri k. karang tak pasal-pasal kena 'banned' uhuk naya ja :D


Okay done. Itu sahaja yang ingin ku kongsikan. Sekian :))


with love~rrp.cik itah

45 comments:

  1. owhhh mcm tu plak..selalu gak lya dpr tu xaxis2..

    ReplyDelete
  2. ooo baru tahu... sebelum ni sesat je bab iklan nuffnang neh..nak bertanya tak berapa rajin..akeke..TQ cik Itah atas segala informasi..

    ReplyDelete
  3. Patutlah Xaxis selalu je muncul bila dikreditkan. :) Thanks for the information.

    ReplyDelete
  4. thx sharing info ni
    igt td xaxis tu adik beradik maxis haha

    ReplyDelete
  5. Thanks Cik Ta...macam tu ya..

    ReplyDelete
  6. tq info ni... akak pun tak reti sgt...;)

    ReplyDelete
  7. waa~ baru faham apa beza dia. sebelum ni selalu duk pilih global cpc je sebab nama nampak cam gah je. hehe..

    ReplyDelete
  8. tips yg terakhir tu ..saya setuju..caring klik each other... tu pling bkesan.. nice sharing..actually dari dlu compius..tapi saja2 mls nak ambik tahu..skrg dah tahu :) mnabung!

    ReplyDelete
  9. owh macam tu.. baru tau jugak..hihi

    ReplyDelete
  10. haha. anis selalu je klik iklan sendiri tp sbb mmg tertarik gn iklan tu..

    btw baru tahu xaxis tu taw . anis dpt 8sen bru2 ni. bukan 80 sen tau.hehe.

    charity ads pnh kuar bru2 ni kat blog anis..pasal rotavirus. rasanya charity sbb xdpt earning ke pape

    ReplyDelete
  11. Assalam.. bagus info ni... saya pun selamanya tak berapa faham.. sekurang2nya dptlah idea ttg semua ni. Thanks sharing & salam ukhwah cik itah.. :)

    ReplyDelete
  12. Baru zumal tahu... Zumal singgah balas kat sini :))

    ReplyDelete
  13. nahhhh...ne baru cik faham ne...hihihi

    ReplyDelete
  14. kekusutan dan persoalan berkaitan iklan nuffnang akhirnya terjawap...tq 4 da info..

    ReplyDelete
  15. mama baca 3 kali baru ler faham, tu pun sikit je.. hihi.. apapun nice sharing lah dear, ilmu ni..

    ReplyDelete
  16. thanks cik Itah for the pencerahan. hahaah.

    ReplyDelete
  17. oh kalo terklik ads kat blog takleh eh? sebab kekadang terklik sbb cam menarik nak bukak,.huhu.

    ReplyDelete
  18. Minimized dgn Default baru tau hehehe thanks cik Itah rajin betul eh bertanya ^^ Hehe

    ReplyDelete
  19. la wujud rupanya iklan hantu axis ni. BBL selalu dapat kempen axis ni. thanks for this info

    ReplyDelete
  20. owh...okay2...sekarang br tau skit..thanks atas explanation ini cik itah..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  21. BARU-BARU NI SAYA DAPAT EMAIL JEMPUTAN DARI NUFFNANG UNTUK MENGHADIRI LAWATAN KE KILANG MAMEE DI MELAKA.. IKUT HATI NAK JUGA SEKALI JOIN.. TAPI PADA MASA YANG SAMA SAYA KENA HADIRI PERKAHWINAN SEPUPU SAYA DI KL. JADI TERPAKSA SAYA LUPAKAN..

    ReplyDelete
  22. ohh baru tau pasal ni. tq cik itah. byk kali dpt xaxis tu. dkrg dh faham :)

    ReplyDelete
  23. Tq ye atas sharing dan intai blog ustazah, ok ustazah nak menabung di sini..biar kunjungan membawa erti dan kasih sayang..salam ukhwah

    ReplyDelete
  24. wahhh rajin cik ittah klik2 ads noh hehe.. dulu rajin la gak wat menda2 ni tp skang ni x rajin dah hehe

    ReplyDelete
  25. baru tau.. hihi.. thanks cik itah.. rajin gi tanya nuffnang.. hehe..

    ReplyDelete
  26. terbaik... terima kasih berkongsi info.. skrg dah faham.. hihi...

    ReplyDelete
  27. faham sikit2x, ehheee
    eiqa nie mmg lmbat skit nk msuk klu bab nuff nie..
    btw, thanks for info nie. :D
    bergunaa sgt.! :)
    menabung menabung menabunggg

    ReplyDelete
  28. Cpuv tau la hana..xaxis ni bru lg ek.hehe

    ReplyDelete
  29. Info yang menarik.
    Thanks sudi share.
    Jom menabung :)

    ReplyDelete
  30. nice tips itah..baru tahu pasal cpuv Xaxis tu..hehe..thanks for sharing..

    ReplyDelete
  31. wah tq itah share=) baru tau yang 3beradik tu,minimized,default n charity,hihi

    ReplyDelete
  32. Ada lagi satu, kalau tak silap Click For Action. khas untuk pembaca yang subscribe Churpchurp under banner Nuffnang di blog kita.Btw, nice sharing.. Baru tahu serba serbi pasal Xaxis nie

    ReplyDelete
  33. @PetakBunga iklan CPC..itupun melalui unik klik :)

    ReplyDelete
  34. Dalam ke empat-2 ads tu, nak pilih yang mana ya? Konpius ni . .

    ReplyDelete
  35. Terima kasih atas tutorial akak yang hebat ini. Semoga kita semua dapat menjana income lebih baik! Amin...

    ReplyDelete