Tuesday, March 22, 2016

Jom Ketahui Maksud Bahasa Pasar Orang Sabah

Assalamualaikum..

bahasa pasar sabah
sumber : Fan Page Facebook Sabahan Dot My
Lima perkataan diatas adalah bahasa pasar yang digunakan oleh orang-orang Sabah. Ada tidak rakan-rakan blogger dari Smemenanjung Malaysia yang pernah datang Sabah dan pernah dengar satu daripada lima perkataan diatas? Tahu apa maksudnya? Hee mesti ramai yang tak faham kan. Biar aku terangkan satu-satu..

Jom Ketahui Maksud Bahasa Pasar Orang Sabah 


1. Miring tu maksudnya lainnya adalah senget.

2. Tapuk itu pula maksudnya sembunyi atau menyorok. Teringat masa kanak-kanak dulu, aku adik beradik selalu main tapuk-tapuk hehehe seronok :)

3. Taris-taris bermaksud berjalur atau garisan-garisan lurus macam skirt dibawah ni;


4. Buyuk pula maksudnya menipu atau main tipu.

5. Limpas itu pula lalu atau tumpang lalu.


Sabahan , betul tidak translation aku? Kalau tak betul..oh teruknya! Hoho


Promotion :

Fly to your next epic adventure in India from only RM159, promo ends 27 March!

10 Chic Hotels Below RM350 That Will Make You See India In A New Light




with love~rrp.cik itah

17 comments:

  1. aina pernah pakai perkataan miring.. hihihi yg lain baru 1st time jmpa n tahu makna. =)

    ReplyDelete
  2. Kak ipar ajak kawin org sabah..
    Dia selalu guna perkataan limpas tu..
    Tahulah tumpang lalu..

    ReplyDelete
  3. Kalau miring tu masih bolehlah saya agak2 maksudnya tapi yg lain2 tu mmg lain... klu tak beritau mmg tak tau hehee. Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  4. haha. ya bah kan.
    jemput join cik itah :)

    http://www.mrsyatie.blogspot.my/2016/03/giveaway-cash-rm600-mac2016-by-emas.html

    ReplyDelete
  5. ofismate iday ada sorang orang sabah, dia selalu sebut limpas. then iday cakap balik kat dia, mana lipas mana. hahahaha

    lama-lama baru faham. hehehe

    ReplyDelete
  6. orang sabah slalu sebut anu.. tu apa eh? kompius den dgar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk sabahan 'anu' ini mksd dia kata ganti diri utk something,someone n boleh dikatakn samua benda yg orng tu lupa nma dia..
      Hahaa..

      Delete
  7. belajar bahasa hari ni :) Good entry :)

    Salam perkenalan..

    ReplyDelete
  8. Miring sm mcm mereng.. yg lain br tahu...

    ReplyDelete
  9. ok... memang semua first time dengar. hehe

    ReplyDelete
  10. miring tu org jawa guna juga ... senget . heh heh heh

    ReplyDelete