You are reading:
Resepi Kerabu Sotong

Resepi Kerabu Sotong

Posted on: Saturday, July 13, 2019


kerabu sotong

Resepi Kerabu Sotong | Sebenarnya aku plan mau keluar tengok wayang Crawl tapi takda kawan. Hari tu aku keluar tengok wayang seorang, rasa orang tengok aku macam aku buat dosa mentang mentanglah diaorang mostly berpasangan. Untunglahh.. Okay enough. Back to topic...

Aktiviti hujung minggu aku (if i stay at home) kalau nda tengok anime mesti cuba resepi baru tapi resepi ni bukanlah resepi baru cuma ini adalah percubaan pertama aku. Teringin juga mau buat outdoor activities tapi kalau sorang nda bestlah kan..

Bahan-Bahan :

  • Sotong, Tomato, Bawang Besar, Daun Ketumbar, Serai, Cili Api, Limau Kasturi / Limau Nipis dan Perasa.

Cara Menyediakan ;

  1. Rebus sotong terlebih dahulu tetapi jangan terlalu lama, sekejap sahaja..dalam 30 saat. Lepas tu ketepikan.
  2. Hiris tomato, bawang, ketumbar, cili api dan serai. Hirisan tu suka hati korang, kecil besar ke, dadu ke. Terpulang.
  3. Campurkan kesemua bahan dan perahkan jus limau. Masukkan perasa dan gaul sebati. Siap !

Simple dan mudah bukan? Makan tepi pantai pun best ni.. ^^

Comments

  1. kerabu sotong Thai ni kalau tak letak daun ketumbar mmg tak sah..dapat makan dgn nasi panas2 tak payah lauk lain..pastu kunyah sekali dgn cili api..perghh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya kut sis hehehe not sure sumber resepinya dr mana hehe btl tu dia lg pedas lg sedap

      Delete
  2. saya suka kerabu sotong. sedap

    ReplyDelete
  3. Sedapnya Sotong. Hi blogwalking dan follow terus blog awak #1108

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis thanks follow. Sy pun da follow sis

      Delete
  4. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4
    year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put the shell to her ear and screamed.
    There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to
    go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell
    someone!

    ReplyDelete
  5. Hai. Cik atah. Salam kenal..
    Semoga bisa mampir disini sering2^^

    ReplyDelete
  6. Walaupun saya tak mkn sotong, tapi yg ne seyes nmpk sedap 😍 singgah https://kidalyangcincai.blogspot.com/2019/07/polos.html?m=1

    ReplyDelete
  7. waa blh try ni. Selalu masak biasa ja, sotong masak kicap, sotong goreng tepung, kali ni lain drpd yg lain. BTW salam kenal saya blogger dari Sabah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama hehe sy pun dari Sabah :)
      cubala sis, sedap hehe

      Delete
  8. Terliur!!! Ptg ni jgk p carik sotong..nk print Screen la resipi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun da lama x buat kerabu ni sis, ni entri yg da lama terperap dekat draft haha

      Delete
  9. Sedapnya kerabu.. Suka je tak kisah apa jenis pun.. hehehe.. tapi tak pandai buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan hehhehe
      memang sedap sis..sihat lagi :)

      Delete
  10. Boleh Lah Cuba nanti nampak sedap

    ReplyDelete
  11. aduhai.
    terlambat baca entri ni.
    semlm aida campurkan sotong dlm mee goreng.
    syg nak simpan dia lagi sebab dah lama kan freeze dlm fridge.
    if baca awal skit, confirm dah mengkerabu sotong semlm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa. cuba lain kali sis hehe
      tapi lagi sedap kalau sotong yang fresh :)

      Delete
  12. sedap2! my favorite segala mcm kerabu!

    ReplyDelete
  13. Berbuka dapat menu macam ni pun dah lebih dari cukup.

    ReplyDelete
  14. Bah sudah kak pip screenshot ni resepi... Jap kalau ada sotong, mau di try ni.

    ReplyDelete