Bahan-bahan ;
- Dada ayam
- 4-5 potong fishcake (digoreng garing)
- Daun Bawang
- Halia diketuk
- 1 batang kayu manis
- Daun sup
- Bunga cengkih
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Rempah sup Adabi
- Bihun
Bahan-bahan untuk sambal kicap ;
- Cili padi
- Bawang goreng
- Kicap manis
- Garam
- Gula
Cara-cara;
- Tumbuk bahan-bahan untuk sambal kicap dan ketepikan.
- Goreng fishcake sehingga garing dan ketepikan.
- Rebus bihun ataupun rendam dengan air sejuk sehingga lembut dan ketepikan
- Rebus ayam bersama halia sehingga empuk dan toskan (asingkan ayam dari air rebusan)
- Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga garing.
- Masukkan kayu manis dan bunga cengkih.
- Masukkan rempah sup adabi.
- Tunggu sehingga naik bau setelah itu masukkan air rebusan ayam.
- Sementara tunggu tu bolehlah carikkan isi ayam yang direbus tadi.
Hidangan;
- Masukkan bihun yang telah direbus tadi ke dalam mangkuk bersaiz sederhana
- Masukkan isi ayam yang telah dicarik
- Masukkan fishcake
- Taburkan daun sup
- Tuangkan kuah sup yang masih panas ke dalam mangkuk
- Akhir sekali masukkan sambal kicap
- Siap untuk dimakan!
sedappnyaa makan tengah hujan2 ni memang kaw
ReplyDeletekan kan ..perghh nyaman
DeleteSedapnya bihun sup. Tambah sambal kicap memang lagi padu 👍
ReplyDeleteit is..hehe
Deletesedapnya, apa-apa resepi berkuah memang kegemaran akak...
ReplyDeletesame goes wit me hehe
DeleteWow! nampak sedap lah wak!
ReplyDeleteindeed, rasa pun sedap hahhaha
Deleteni kalau sup panas panas, ditambah ada begedil perghhhhhhhhhhh! boleh join dua kaki dua tangan hahaha.
ReplyDeleteawww begedil...sedapnyaa!!
DeleteWow makan time has Jan ni mmg sgt lazat ooo
ReplyDeletekan kann,,
Deletealamak..sdpnya terliur kita bahh
ReplyDeletemasak ba nanti kunun hehe kempunan karang tu
Deletenak sikitttt
ReplyDeletekalau bole ambik, rasala sikit sis..:P
DeleteSedap bah ni.
ReplyDeletesedap ba memang sis hehe :D
Delete