Saturday, May 16, 2020

Review Anime Noragami

Review Anime Noragami


Yo! Kali ni aku review anime Noragami pula which is aku baru ja habis tengok anime ni. Dulu pernah tengok  tapi episod pertama ja sebab mula-mula tengok macam nda menarik tapi tiba-tiba aku mula tertarik balik mau tengok. Review ni based on anime okay sebab aku nda baca manga, aku cuma follow manga One Piece ja tapi tupun aku nda follow dari awal, aku start baca dari Whole Cake Island arc, before that memang follow anime ja.

Review Anime Noragami | Noragami bermaksud "Stray God or Wandering God" mengisahkan tentang Iki Hiyori, seorang budak sekolah (middle school girl) yang terlibat kemalangan bas yang mengakibatkan rohnya seringkali terkeluar dari badan dan dia mula sedar akan kewujudan "two parallel worlds or parallel universe" sekaligus membawa pertemuannya dengan Yato. Sejak kemalangan tu, Hiyori jadi "half-phantom"as she stuck between the human world and the afterlife so diapun minta lah pertolongan Yato to fix the things but later Yato and Hiyori becomes extremely attached between each other.

Anime ni fokusnya kepada Yato, watak dia ni gila-gila lebih kurang macam Luffy but when it comes to hal dia kena serius, dia akan serius. Dia ni dikenali sebagai God of Calamity yang penuh dengan keganasan - suka bunuh orang but that was in his past. Currently, he is known as "Stray God", "Delivery God", "Yatogami", "God in track suit", ehh tiba-tiba banyak pula nama dia lol.

Yato dreams is to build his own shrine and have a worshipper malangya dia ni miskin, tempat tidurpun takda haha so kiranya dia ni merempat sebab tu tajuknya noragami. Later, Yato got his own Regalia called Yukine. Regalia dalam cerita ni merujuk kepada senjata yang dimiliki oleh setiap God. Asalnya Regalia adalah roh manusia - human soul yang boleh bertukar menjadi senjata apabila diperlukan atau diseru oleh tuannya.

Pada awalnya Yukine ni dia nda mau jadi Regalia kepada Yato, jiwanya sentiasa memberontak. Dia dengki dengan kehidupan manusia yang ada kawan, disukai ramai, hidup sentiasa bahagia sebab semasa dia masih hidup kehidupan dia nda macam tu. So disebabkan hal tu Yukine terdorong untuk buat benda-benda jahat seperti mencuri, merosakkan harta benda dan sebagainya. Setiap kali Regalia buat sesuatu yang nda sepatutnya dia akan automatik mencederakan tuannya dimana ianya boleh mengakibatkan kematian. At same time Yukine dihasut oleh Hiiro atau Hiki, Hiki ni si Yato punya bekas Regalia tapi Hiki ni adalah Nora. Nora adalah panggilan kepada Regalia yang mempunyai lebih dari satu tuan. But still Hiki ni jeles dengan Yukine and Hiyori sebab dia nda suka bila ada orang lain rapat dengan Yato. Her desired is for Yato to rely only on her and no one else. Oit tamak kau ba..mattaku!

Tetapi selepas diselamatkan oleh Hiyori, Yukine menjadi lebih setia dan taat kepada Yato sehinggalah dia sanggup mengorbankan dirinya untuk menyelamatkan Yato secara tidak langsung dia bertukar menjadi "Blessed Vessel". Kiranya dia macam upgrade lah, mula-mula Yukine ni hanya single katana but then after become "Blessed Vessel" dia jadi twin katanas and of course he's more powerful than before.

Anime Noragami ada dua season dan dua OVA - Original Video Animation. Untuk fahamkan cerita ni kena tengok lah both season. Sebab kalau tengok Season 1 ja confirm kau nda faham sebab dalam season ni ada watak atau cerita yang tergantung macam Lady Bishamon yang tiba-tiba benci dan berdendam dengan Yato dan Kuruma yang terhutang budi nyawa dengan Yato. Alang-alang aku mention dua nama ni so ceritalah sikit pasal watak diorang ni.

Lady Bishamon atau Veena adalah God of War. Bishamon ni dia ada banyak Regalia. Kenapa dia benci dengan Yato? Sebab in the past Yato eliminated her clan of Regalia, yang tinggal hanya Kuruma. Yes, Kuruma ni adalah Bishamon punya Regalia yang telah upgrade menjadi "Blessed Vessel". Later, it is revealed that Yato killed her clan because of Kuzuma request to save Bishamon life sebab masa tu dia sakit tenat due to tainted by one of her Regalia's dan hal tu menjadi lebih teruk apabila clan dia tuduh menuduh further forced themselves to kill each other. So takda jalan penyelesaian lain akhirnya Kuruma beg to Yato to kill the clan. 

So overall this anime is great. At first you may be bored but if you go through the story it is quite interesting actually especially when it comes battle. Plot twist and character development also good.

Till then. Good day minna ! 

4 comments:

  1. selamat hari guru., hehehe
    anak dara wak je yg sukak tgk anime camni., ;p

    ReplyDelete
  2. walaupun saya tak tengok anime, saya suka lukisan2 comel mereka. hehe

    salam 30 ramadhan~

    ReplyDelete