You are reading:
Anime Review | Dororo

Anime Review | Dororo

Posted on: Monday, May 11, 2020

Review Anime Dororo

Yo! Lamanya aku nda update blog ni kan, blogwalking pun lagi lama nda buat. Blogger punya template pun sudah update, sikit aku nda pandai guna. Not sure ada lagi kah tidak pembaca blog ni, yalah kejap ada kejap takda. Mood kelaut aku nda boleh blah kena-kena lagi sekarang musim PKP/MCO, sibuk dengan Work at Home (WaH) punya aktiviti lol. 

Btw semalam (Ahad) aku tengok anime bertajuk Dororo. Sabtu tu sudah start tengok half episode tapi nda sempat habiskan sebab Sabtu aku kerja half day and one more thing is Digi connection at my village is so so bikin gerigitan. Kalau dia nda bawa gaduh satu hari tu memang nda sah. Itu yang buat aku stress bila aku balik kampung ni. Ikutkan boleh ja marathon satu hari tu habis terus sebab anime ni cuma 24 episod ja and takda season 2 pun.

Rasanya semua tahu kan yang anime ni sebelum di anime kan ianya telah di manga kan dahulu. Heh ayat mental sungguh kahkah! What i mean is, mostly..anime series is based on manga. Macam drama Melayu juga dimana kebanyakannya adaptasi daripada novel kan. Some kekalkan tajuk yang sama and some they modify the title. First thing first, this review is based on my own review so whatever it is that I mention or story..just..yeahh go with the flow but you may add your own review in the comment section or perhaps you would like to rate/comment my review, you may do so of course and this review is mix Malay-English.

Review Anime Dororo | Anime Dororo (26 half-hour episode) has been aired in 1969 and second anime (24 episode) aired last year, from January to June 2019 while its manga has been published in 1960. Mengisahkan tentang seorang budak lelaki bernama Hyakkimaru (little monster) yang hampir keseluruhan badannya telah dimakan oleh yokai kesan perjanjian ayahnya dengan mahluk halus/Jin semasa ibunya mengandungkan dia. Lahir-lahir ja dia hanya tinggal badan dan kepala dia yang tanpa kulit, matapun takda, telinga ada tapi dia pekak, kaki dan tangan takda. Memang tragis sungguhlah keadaan dia lahir. Ayahnya pula boleh macam takda perasaan kesian langsung huhu sad!

Hyakkimaru saved and raised by Yukai, a skills doctor and surgeon who used healing magic and alchemical methods to create prostheses for him. Kiranya doctor Yukai ni tolong dia banyaklah dari dia baby sampailah besar. Hyakkimaru ni ada satu power and ability yang manusia biasa takda. Eventhough dia takda mata (hanya ada topeng muka dan mata palsu yang nampak real), he can see the aura and colors of living things. Dia boleh tahu sama ada orang atau yokai tu jahat atau tidak. Uniknya apabila dia membunuh yokai (yang memakan dia semasa baby), dia akan dapat balik angota tubuh dia. Tapi hal ni juga yang membuatkan yokai/jin tertarik dengan dia and want to kill him. Later, Hyakkimaru travel and met Dororo, seorang budak yang kehilangan both her parents. Btw Dororo ni adalah budak perempuan tetapi menyamar sebagai budak lelaki, not sure why and akupun nda sure kenapa anime ni tajuknya Dororo sedangkan watak utamanya adalah Hyakkimaru. Mungkin juga sebab Dororo ni yang mendorong Hyakkimaru untuk jadi manusia yang betul-betul manusia (by not killing people) walaupun faktanya dia ada juga bunuh orang tapi bukan saja-saja, dia bunuh sebab dia marah orang yang dia sayang kena tangkap/bunuh..

Later they found out mengenai perjanjian ayah Hyakkimaru dengan Jin. Hyakkimaru ni sebenarnya dikorbankan oleh ayahnya untuk menyelamatkan negara mereka, Daigo dimana pada masa tu negara mereka kekurangan sumber makanan dan diserang penyakit berjangkit (disease). So untuk menghentikan penderitaan mereka ayah Hyakkimaru pun buatlah perjanjian dengan yokai dan mereka hidup dengan aman dan sejahtera sehinggalah Hyakkimaru membesar dan mula memburu yokai. Saat ni ayah dia tahu yang Hyakkimaru ni berjaya survive dan bimbang keamanan Daigo akan tergugat. So bila Hyakkimaru balik ke Daigo dan dapat tahu hal tu dia berasa sedih sebab yalah keluarga sendiri sanggup buat macam tu dekat dia kan. Then dia teruskan misinya memburu yokai bersama Dororo ke nagara lain walau bagaimanapun perjalanan mereka berbalik ke Daigo sebab Jin ke-12 yang perlu dihapuskan untuk dapatkan balik tangan dan penglihatan Hyakkimaru berada di negara Daigo.

Masa kali pertama Hyakkimaru sampai ke Daigo, adik kandungnya Tahomaru Daigo learn about him and at first dia nda setuju pun dengan tindakan ayahnya, Kagemitsu Daigo yang mengorbankan abangnya Hyakkimaru but then he support his decision and thinking the same as his father and mula memburu untuk membunuh Hyakkimaru. Hahh..tragis kan bila keluarga sendiri mau bunuh kita. Aku part ni feeling2 weii..sungguh anime ni beri kesan dekat aku. So bila Hyakkimaru balik ke Daigo maka akan lagi senanglah misi adiknya kann. Sebenarnya tidak sebab despite disabilities, Hyakkimaru mampu berlawan dengan baik dan cekap. Ain't easy to defeat man..yoshh!

So apakah kesudahan anime ni? At last Hyakkimaru dapat semua anggota tubuh dia dan dapat melihat macam orang lain. Mak dan adiknya meninggal tapi bukan Hyakkimaru bunuh okay, diorang mati sebab pilihan diorg sendiri. Part paling aku suka masa Hyakkimaru lawan dengan Tahomaru, he can easily beheaded his brother but he did not because he want to be a human, a real human (by not killing people) like Dororo wants him to be. Risau juga aura dia jadi macam yokai sebenarnya tapi nasib baik tidak. Ending is great but to be honest this anime should have season 2..like yes it should have! Overall, anime ni memang menarik and sungguh aku tertarik dengan watak si Hyakkimaru. Nda pasal-pasal aku fall in love dengan orang yang nda exist haha sudahh. Apapun Luffy tetap nombor satu ^^

Til then and thanks for reading! Stay safe, be safe during this Covid-19 pandemic and don't forget to be the reason someone smile today 😊

Comments

  1. salam ramadhan
    salam pkp
    kipidap.. keep safe at home :p

    ReplyDelete
  2. hai. welcome back. alhamdulillah dah baik daripada sebelum ni kan? hehe. anime ni saya suka tengok kalau orang lukis je, cantik2. peminat anime ye ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah hehe
      mau dikatakan level otaku tu belum lagi la..
      fan biasa2 ja ^^

      Delete
  3. Akak kalau anime yg akak layan dan pernah tengok inuyasha, bleach, fullmatel alchemis dan one piece

    ReplyDelete
    Replies
    1. inuyasha n fullmatel tu nda tengok lagi but will do hehe

      Delete