You are reading:
Anime Hige wo Soru. Soshite Joshikousei wo Hirou - Higehiro | Anime Review

Anime Hige wo Soru. Soshite Joshikousei wo Hirou - Higehiro | Anime Review

Posted on: Monday, July 12, 2021

Higehiro


Hey there! So kali ini aku kongsikan lagi anime yang berkaitan dengan romance. Walaupun aku bukan peminat genre romance but sometime aku layan juga tapi tengok sinopsis lah kalau macam best tu aku layanlah or bila kawan suggest tengok then tengoklah.


Hige wo Soru. Soshite Joshikousei wo Hirou or Higehiro


Hige wo Soru. Soshite Joshikousei wo Hirou or in english I Shaved. Then I Brought a High School Girl Home has been aired in Spring 2021 with 12 episode. Genres: romance, drama, comedy. Mengisahkan tentang Yoshida yang mabuk selepas "love confession" nya kepada Airi Gotou ditolak dan seterusnya terjumpa dengan seorang high school girl, Ogiwara Sayu sewaktu dalam perjalanan balik ke rumahnya dan tanpa sedar dia membawa remaja itu balik ke rumah. Esoknya bila dia sedar ja dia terkejut dengan kehadiran Sayu, remaja sekolah yang melarikan diri dari rumahnya. Kerana tidak jelas dengan apa yang berlaku, Yoshida meminta Sayu menjelaskan apa yang terjadi. Setelah mendengar cerita Sayu, Yoshida tidak dapat mengusir Sayu terutama setelah mengetahui bahawa dia datang jauh-jauh dari Hokkaido! Jadi, walaupun dia keberatan untuk melindungi gadis bawah umur, Yoshida tetap mengizinkannya tinggal and after that bermula lah kehidupan mereka bersama.


Overall rating: 8/10


Bagi aku everything is so cool. Higehiro ni best and aku suka watak protective Yoshida terhadap Sayu. Sayu ni remaja yang kiranya sudah "broken" sebab masalah keluarga yang dihadapinya. Selepas tu dia mula tidur dengan ramai lelaki untuk mencari diri dia. Kesian sebenarnya sebab dia nda dapat kasih sayang dari kedua orang tuanya. So bila bertemu dengan Yoshida ni, Sayu rasa dirinya berharga dan disayangi. Sayu ni cuba untuk menggoda Yoshida sebab bagi dia lelaki ni cuma mahukan badan dia ja. Tetapi sebabkan Yoshida lelaki yang baik so persepsi Sayu terhadap dirinya terus berubah dan dia mula mencari tujuan hidupnya yang sebenar. 


Sedikit sebanyak anime ni relate dengan real life especially part "broken family" tu. And then dengan society yang so judgy but at same time anime ni tunjukkan juga dalam dunia ni dua-dua orang baik dan jahat tu ada - maksudnya dalam hidup ni normal lah tu kita berjumpa dengan orang yang baik dan jahat. Ada sebab kenapa seseorang dihadirkan di dalam hidup kita - apa yang terjadi di sekliling kita doesn't matter lah good or bad, benda tulah yang membentuk diri kita. 

 

And satu lagi, seburuk manapun masa lalu kita - melarikan diri is not the way to settle things. I mean, you cannot run from your past. All you have to do is forgive yourself and move-on. There are good people out there that will accept you for who you are not for what you've done in the past. Macam dalam anime ni cakaplah "Cuba tengok bintang. Compare dengan kita, kita ni kecil ja. Tidak terlihat". Senyum.


So thats all review aku untuk Higehiro and very suggested untuk peminat-peminat di luar sana. Ceritanya cool, tidak intense mana. Enjoy!


Comments

  1. kesian kan broken family..kurang kasih sayang..tapi bab tidur dgn ramai lelaki tu mcm kurang sesuai pulak..huhu..

    ReplyDelete
  2. Berbelit lidah nak sebut tajuk..hehehehehe

    ReplyDelete