Monday, September 9, 2013

Pantang Orang Tua-Tua


Assalamualaikum :)

hujan
Lepas je aku snap pic ni hujan pun turun..


Haa macam mana cuaca dekat tempat korang? Panaskah? Mendungkah? Hujankah? Takpun bersaljikah? Sebut pasal salji ni aku sebenarnya teringin sangat nak pergi negara-negara yang bersalji macam Korea, Sweden dan New Zealand. Tapi tak dapat pergi pun tak apalah, dapat pergi ke Snow Walk I-City pun bolehlah merasa juga aku salji hehe. So..back to topic cuaca kat tempat aku sekarang tak menentu. Kejap mendung kejap hujan kejap lagi panas tapi dalam satu hari tu memang confirm akan hujan diiringi petir dan guruh. Eeii bab-bab petir dan guruh ni aku memang jenis yang penakut. Orang tua-tua (kat tempat aku la) selalu kata bila petir, "jangan pakai baju warna merah nanti kena petir". Selain dari tu ada beberapa lagi pantang atau kebiasaannya mereka buat ketika petir+guruh ni ;

1) Tidak boleh bercermin p/s selalunya dorang akan tutup pakai kain
2) Tak boleh makan terutamanya makan nasi
3) Tidak boleh bergelak sakan sampai tak ingat dunia
4) Tak boleh memasak
5) Duduk diam jangan buat kerja apapun pun tak boleh
6) Jangan mandi atau buat perkara yang terdedah dengan air
7) Jangan berteduh di bawah pokok besar atau pokok pisang dan pokok kelapa
8) Jangan memegang benda yang daya tarikannya lebih seperti pisau, parang atau cangkul dll.

Orang kampung aku terutamanya orang tua-tua kebiasaannya akan patuh dengan pantang ni. Aku tak tahulah benda ni betul ke tak , boleh percaya atau tidak. Aku tak ikut pun semua ni hehe. Aku ada juga try Google pasal benda tapi maklumat tak cukuplah. 

P/S: Apa komen korang pasal ni?



with love~rrp.cik itah

15 comments:

  1. kalau nak ikut leh je kan..nak caya sgt takleh..huhuuh

    ReplyDelete
  2. kalo pasai jangan tengok cermin pernahla dengar, yang lain tu x pasti la pulak

    ReplyDelete
  3. yeke ada pantang larang seperti itu ?? baru tahu , yang pernah dengar tidak boleh bercermin,

    ReplyDelete
  4. memang betul tue...akak kalau petir...akak suruh anak2 akak diam tak boleh bising..

    ReplyDelete
  5. haha.., pntng larang orng mlyu ni bnyak sgt mrepeknya., baca doa masa petir je suda la., kan senang., hehe :D

    ReplyDelete
  6. salam pekenalan dari umi ..

    kalau umi ..kalau tiba2 ada kilat .. guruh mcm tu ..automatik umi akan senyap ..sebab takut hihi

    ReplyDelete
  7. BERINGT2 SBLUM KNE KAN ? GRRR . TKUT SGT KALAU PETIR NI

    ReplyDelete
  8. DI MELAKA PUN MENDUNG BERARAK KELABU LALU HUJAN PUN TURUN.. :)

    ReplyDelete
  9. sini pon ujan gak nii. cuma xda petir je la . kalo ada memang xleh nak online ^_^

    ReplyDelete
  10. sini pon ujan gak nii. cuma xda petir je la . kalo ada memang xleh nak online ^_^

    ReplyDelete
  11. pernah dgr juga pasal ni..nk percaya sgt pn xboleh..tp bab tgok cermin dan tduh bawh pokok mmg xberani buat hu3..bnda2 cm betol je..=)

    ReplyDelete
  12. Cuaca tempat pyka skrang musim hujan . Tak brenti2 hujan .

    Lg satu sis raleyh tgk tb msa takot kna sambar . Hee

    ReplyDelete
  13. Hehe, maw bg taw lg satu pantang..xbole bdiri kwsn lapang..sbb petir akan sambar objek yg paling tggi..xtaw btul ka x, tp logiknya ada jgk kn..maybeeee lha kotttt..

    ReplyDelete
  14. Eiqa paling tak berano kalau petir nk pegang payung yg atas dia ade besi tuu. Sebab pernah ada yg dah kena. Dekat sini pun musim tak menentu, smpai 2x dah nie demam + selsema :(

    ReplyDelete