Monday, September 9, 2013

Pantang Orang Tua-Tua


Assalamualaikum :)

hujan
Lepas je aku snap pic ni hujan pun turun..


Haa macam mana cuaca dekat tempat korang? Panaskah? Mendungkah? Hujankah? Takpun bersaljikah? Sebut pasal salji ni aku sebenarnya teringin sangat nak pergi negara-negara yang bersalji macam Korea, Sweden dan New Zealand. Tapi tak dapat pergi pun tak apalah, dapat pergi ke Snow Walk I-City pun bolehlah merasa juga aku salji hehe. So..back to topic cuaca kat tempat aku sekarang tak menentu. Kejap mendung kejap hujan kejap lagi panas tapi dalam satu hari tu memang confirm akan hujan diiringi petir dan guruh. Eeii bab-bab petir dan guruh ni aku memang jenis yang penakut. Orang tua-tua (kat tempat aku la) selalu kata bila petir, "jangan pakai baju warna merah nanti kena petir". Selain dari tu ada beberapa lagi pantang atau kebiasaannya mereka buat ketika petir+guruh ni ;

1) Tidak boleh bercermin p/s selalunya dorang akan tutup pakai kain
2) Tak boleh makan terutamanya makan nasi
3) Tidak boleh bergelak sakan sampai tak ingat dunia
4) Tak boleh memasak
5) Duduk diam jangan buat kerja apapun pun tak boleh
6) Jangan mandi atau buat perkara yang terdedah dengan air
7) Jangan berteduh di bawah pokok besar atau pokok pisang dan pokok kelapa
8) Jangan memegang benda yang daya tarikannya lebih seperti pisau, parang atau cangkul dll.

Orang kampung aku terutamanya orang tua-tua kebiasaannya akan patuh dengan pantang ni. Aku tak tahulah benda ni betul ke tak , boleh percaya atau tidak. Aku tak ikut pun semua ni hehe. Aku ada juga try Google pasal benda tapi maklumat tak cukuplah. 

P/S: Apa komen korang pasal ni?



with love~rrp.cik itah

23 comments:

  1. kalau nak ikut leh je kan..nak caya sgt takleh..huhuuh

    ReplyDelete
  2. kalo pasai jangan tengok cermin pernahla dengar, yang lain tu x pasti la pulak

    ReplyDelete
  3. yeke ada pantang larang seperti itu ?? baru tahu , yang pernah dengar tidak boleh bercermin,

    ReplyDelete
  4. memang betul tue...akak kalau petir...akak suruh anak2 akak diam tak boleh bising..

    ReplyDelete
  5. first time akak dengar pantang larangn ni.. yang akak tahu orang di kampung akak selalu pesan jangan berada di tepi pokok ketika hujan dan kilat, sebab ada orang yang dah mati kerana disambar kilat..

    ReplyDelete
  6. tak bleh tngok cermin tu..zara biasa dngar..mak zara pun ada gk cakap cm tu...=D

    ReplyDelete
  7. wau banyaknya pantang larang..kita tak tau pulak pasal ni cik ita..nway selalunya kalau ada guruh dan petir memang kita dok senyap. sambil-sambil tu baca doa..memang penakot pun...kalau tengah drive lagilah suspen..memang sepanjang jalan tak henti berdoa..

    ReplyDelete
  8. haha.., pntng larang orng mlyu ni bnyak sgt mrepeknya., baca doa masa petir je suda la., kan senang., hehe :D

    ReplyDelete
  9. ada betulnya apa yang adik ckp tu..waspada itu penting kan..:)

    ReplyDelete
  10. salam pekenalan dari umi ..

    kalau umi ..kalau tiba2 ada kilat .. guruh mcm tu ..automatik umi akan senyap ..sebab takut hihi

    ReplyDelete
  11. BERINGT2 SBLUM KNE KAN ? GRRR . TKUT SGT KALAU PETIR NI

    ReplyDelete
  12. DI MELAKA PUN MENDUNG BERARAK KELABU LALU HUJAN PUN TURUN.. :)

    ReplyDelete
  13. sini pon ujan gak nii. cuma xda petir je la . kalo ada memang xleh nak online ^_^

    ReplyDelete
  14. sini pon ujan gak nii. cuma xda petir je la . kalo ada memang xleh nak online ^_^

    ReplyDelete
  15. pernah dgr juga pasal ni..nk percaya sgt pn xboleh..tp bab tgok cermin dan tduh bawh pokok mmg xberani buat hu3..bnda2 cm betol je..=)

    ReplyDelete
  16. first time dengar pantang larang ni..tp nak selamat ikut je la kan..xrugi pun kalau kita ikot :P

    ReplyDelete
  17. yg sy tau.. elakkan on the phone masa cuaca tak elok..

    ReplyDelete
  18. Cuaca tempat pyka skrang musim hujan . Tak brenti2 hujan .

    Lg satu sis raleyh tgk tb msa takot kna sambar . Hee

    ReplyDelete
  19. Hehe, maw bg taw lg satu pantang..xbole bdiri kwsn lapang..sbb petir akan sambar objek yg paling tggi..xtaw btul ka x, tp logiknya ada jgk kn..maybeeee lha kotttt..

    ReplyDelete
  20. Eiqa paling tak berano kalau petir nk pegang payung yg atas dia ade besi tuu. Sebab pernah ada yg dah kena. Dekat sini pun musim tak menentu, smpai 2x dah nie demam + selsema :(

    ReplyDelete
  21. awk di sabah ye?wah boleh lah ke sana bile2 nanti..:) never been there..

    ReplyDelete
  22. Petir mmg gabra...buat ingatkan Tuhan.

    ReplyDelete