Wednesday, October 23, 2013

TAMU BESAR KOTA BELUD


Assalamualaikum dan salam sejahtera :)


Tamu Besar Kota Belud dijangka akan diadakan pada 26/10 sehingga 27/10/2013 iaitu hujung minggu ini. Apa yang special pasal Tamu Besar ni ialah ia diadakan setiap tahun tetapi hanya setahun sekali. Ada tiga acara kemuncak utama dia iaitu Bajau Horseman atau lebih dikenali sebagai Koboi Timur (Cawboys of the East), perarakan Ratu Sarimpak (Beauty Pageant) dan water buffalo race. Banyak lagi aktiviti menarik sebenarnya tapi tak larat nak cerita panjang so aku describe melalui gambar ja la ya :) Untuk pengetahuan korang Tamu Besar Kota Belud ni boleh dikategorikan sebagai tanda 1Malaysia kita sebabnya korang sendiri pun umum di Sabah ni pelbagai bangsa dan kaum yang ada. Contohnya di Kota Belud ni ada bangsa Melayu, Cina, India dan kaum Bajau, Irranun dan Iraan. Bukan sahaja pelbagai kaum dan bangsa tetapi pelancong luar negara pun ada tau semasa TBKB ni diadakan :)

Tamu Besar Kota Belud



Tamu Besar Kota Belud
Bajau Horseman

Tamu Besar Kota Belud
Ratu Sarimpak

Tamu Besar Kota Belud
Water Buffalo Race

Tamu Besar Kota Belud
Pakaian tradisi Bajau p/s FYI , aku adalah kaum Bajau hihi

Tamu Besar Kota Belud
Pakaian Tradisi Iraan

Tamu Besar Kota Belud
Perarakan Sukat

Tamu Besar Kota Belud
Perarakan Usungan

Tamu Besar Kota Belud
Usungan Kaun Cina KB

Tamu Besar Kota Belud
Usungan Bajau/Irranun

Lain-lain aktiviti dan jualan








Tamu Besar Kota Belud
 Fun Fair



P/S : Pic ni antara pic Tamu Besar KB yang aku google. insyAllah nanti aku share pic yang aku snap sendiri :)

P/S 2 : Info/picture credit to Hj.Nalba, KUDA BERHIAS, Windi, Japrin and Sabah Tourism




with love~rrp.cik itah

29 comments:

  1. insyallah t kita pi jalan2 ke sana..;)

    ReplyDelete
  2. mm bestnya teringin nak pi sana

    ReplyDelete
  3. wah.. meriahnya... ingin nk g sabah :)

    ReplyDelete
  4. wah, best nye... xtau lak ada xtvt macam ni...

    ReplyDelete
  5. mesti meriah event ni.. jauh pula akak nak pergi sana..

    ReplyDelete
  6. Wahh meraihnya...lain kali kalau jalan2 kena pilih tarikh tamu ini berlangsung boleh nikamati susanan kat sana.

    ReplyDelete
  7. wahh ndak penah pegi lagi tp time ni la pling best sbb ada jual mcm2 jenis makanan.. hehehe

    ReplyDelete
  8. wahh...bestnya kalau dapat pergi event macam nie..boleh tengok pelbagai kaum pada satu2 masa..hopefully one day sy akan dpt pergi event2 macam nie..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. bestnya kalau dapat pergi..nak pergi tapi takda kawan huhu.. :)

    ReplyDelete
  10. ganbar no.2 tu..gadis2 pakai serempak tu ..ye pcl mcm kenal la.

    ReplyDelete
  11. ganbar no.2 tu..gadis2 pakai serempak tu ..ye pcl mcm kenal la.

    ReplyDelete
  12. @Azlan Strider memang best dapat berkumpul pelbagai bangsa dan kaum..:)

    ReplyDelete
  13. macam menarik ke sambutan ni.kalau dekat boleh jugak fiza pergi :)

    ReplyDelete
  14. rindunye nk ke sabah.. ada peluang mmg nk ke area kota belud pulak...

    ReplyDelete
  15. subhanaAllah sangat menarik ...nak merasainya jgk

    ReplyDelete
  16. kira mcm pesta lah ni ye? baru tau.. ada event yg begini..

    ReplyDelete
  17. bestnyaa akak xbalik sabah lg ms ni..huuu

    itah org sabah ker.. t leh la jumpa..hee

    ReplyDelete
  18. cik itah org Kb kah? pernah juga p tamu Kb ni..jenjalan sana..

    ReplyDelete
  19. sungguh meriah ni ... mcm2 ada ...

    ReplyDelete
  20. menarik =) kalaulh boleh jejak kesana..pasti syok ni..lumba kerbau tu best..

    ReplyDelete
  21. @Huny eda tapi eida pegi tu Tamu biasa kan..x sama dengan Tamu besar hihi tamu besar ni lagi seronok dan meriah :) p/s eya eida..orang KB ni :)

    ReplyDelete