Resepi Kari Sotong
Bahan-bahan ;
- Sotong, cili kering, terung, asam keping, serbuk kari, bawang merah, bawang putih, halia, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, perasa dan daun sup sebagai hiasan dan penaik bau sedap.
Cara-cara ;
- Tumis halia, bawang merah, bawang putih sehingga layu
- Masukkan bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis dan cili kering
- Masukkan serbuk kari dan kacau hingga naik bau. Masak lama supaya kari lebih umphh tapi pastikan api sederhana, jangan terlalu kuat sehingga kari hangus. Jika terlalu kering tambahkan sedikit air sehingga kari menjadi pes. Kacau agar kari tidak hangus
- Masukkan sotong dan kacau sekata dengan pes kari tadi. Kecilkan api dan biar sehingga sotong sedikit kecut (berair)
- Masukkan pula sayur terung yang telah dipotong mengikut kesesuaian dan asam keping.
- Tambahkan sedikit air dan biar hingga mendidih. Perasakan
- Jika rasa sudah sesuai tutup api dan hidangkan.
with love ~ cik itah @ ramaramapendek
sedapnyaaaaaaaaaa
ReplyDeletesedapnyaaaaaaaa
ReplyDeletesdapnya..:)
ReplyDeletesedap ni cik itah..
ReplyDeletepagi2 tgk ckup membuka salera
suka makan sotong (^_^)
ReplyDeleteCCL new follower blog ni #1112
ReplyDeletePengemar sotong bolwh try menu ni untuk makan tengah hari
tak pernah makan kari sotong.
ReplyDeletesedap nampak sutun msk kari tuh.... akak kalu sutun msti msk kicap tak pun msk merah tak pun sutun grg kunyit... nnti nk try jgk la kari sutun ni
ReplyDeletetngok masakan ni time tngh malam . hehe. sedapnyaaa cik itahhh
ReplyDeletemmg nampak sedap sangat sotong ni
ReplyDeleteBagus juga ni.. Selalu hilamg idea nak masak apa..
ReplyDeleteHadoii kenapa nampak sedap sangat ni cik itah.. Menggoda selera aje... kene try nanti ni..
ReplyDeletePernah jugak buat sotong kari ni tapi hakak tak buh bunga lawang bagai tu Cik Itah...
ReplyDeleteTerung pun tak letak. Main togel gitu jer hihi
Kari tanpa santan..nk try
ReplyDeleteSedapnya kari sotong.. Lama tak buat nie..
ReplyDeleteSedap ni kari sotong! 😀
ReplyDelete