You are reading:
Resepi Ayam Dan Udang Goreng Berempah Yang Mudah Dan Ringkas

Resepi Ayam Dan Udang Goreng Berempah Yang Mudah Dan Ringkas

Posted on: Tuesday, April 4, 2017

Assalamualaikum & hai..

Resepi Ayam Dan Udang Goreng Berempah Yang Mudah Dan Ringkas

Resepi Ayam Dan Udang Goreng Berempah Yang Mudah Dan Ringkas | Niatnya nak masak sup ayam sebab tu beli ayam tapi entah kenapa tekak tiba-tiba rasa nak makan ayam berempah. Masa tengah  gaul bahan perapan teringat pula udang kat peti ais yang aku dah beli hari selasa tu, bila cek ja alamak dah tak fresh. Tak tahu nak masak apa aku gaul ja sekali ngan perapan ayam goreng berempah tadi..

Bahan-bahan ;
  • Ayam
  • Udang
  • Halia*
  • Bawang merah*
  • Bawang putih*
  • Daun kari
  • Serbuk kari
  • Sedikit garam
  • Serbuk lada sulah @ campuran
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara ;
  1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda (*)
  2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam bekas yang berisi ayam dan udang yang telah dibersihkan
  3. Masukkan serbuk kari, sedikit garam, serbuk lada sulah dan daun kari
  4. Gaul sekata dan biarkan selama sejam (lagi lama lagi bagus)
  5. Goreng dan hidangkan bersama Sambal Kicap ABC.

Cara Buat Sambal Kicap ABC
Bahan-bahan yang perlu ada : Kicap ABC, cili api, sebiji bawang putih, sedikit garam, sedikit gula dan sebiji limau kasturi.
Caranya : Tumbuk cili api, masukkan bawang putih dan tumbuk sehingga halus dan sebati dengan cili api, masukkan sedikit garam, gula, kicap ABC dan limau. Gaul sekata didalam batu lesung dan siap!


with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Comments

  1. sedap tengok udang berempah tue ..selalu menu ayam berempah saja

    ReplyDelete
  2. adui sedap,..suka makan ayam camni tau
    JanjiKita

    ReplyDelete
  3. Wahhh bestnya.. berselera pulak tengok petang2 ni.. :)

    ReplyDelete
  4. omg omg omg.. sedapnyeeeeeeeeee...

    ReplyDelete
  5. first time singgah blog ni dah jamu mata dengan makanan sedap! huaaa.
    Saya follow blog ni ya, jemput melawat blog saya jika berkelapangan. Salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  6. Halia bawang putih bawang merah tu berapa kuantiti ke main agak2 ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. main agak ja sis, ikut kuantiti udang or ayam tu hhehe

      Delete
    2. ni mesti dah terrer masak ni main agak2 je dia.. hehehe

      Delete
  7. hadoiii menyelerakan sungguh time2 gini pulak tuu...

    ReplyDelete
  8. mesti wangi dengan rempah2 semua nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah bulan julai.. lama menyepi nih.. hehehe

      Delete
  9. msti sedap lagi2 siap ada daun kari, semerbak harum bau nya

    ReplyDelete
  10. Udang tu betul betul menggoda... Ni yang rasa nak buat juga ni

    ReplyDelete
  11. sodap tapi udang dah mahal sekarang..haa²

    ReplyDelete
  12. haii lama tak singgah sini.. sedap tgk lauknya hehe

    ReplyDelete
  13. hello, hope bole follow blog saya dan review produk saya ye. TQ!

    ReplyDelete
  14. Wahhh senangnya resepi... lagi pulak mudah nak faham bagi orang yang baru nak belajar memasak macam cuna.. boleh lah nak cuba nanti..

    ReplyDelete
  15. terliur pulak nampak udang btw ada masa singgah and follow blog saya https://marblemomo.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Terus rasa lapar.....ahhh....sedapnya....sedapnya....

    ReplyDelete
  17. sedapnyaaa cik itahhh., busyra suka sngt udangg!masak la apapun. hehe

    ReplyDelete
  18. Wahhhh...nampak sedap dan mudah gitu resepinya... Boleh lah LeYa follow resepi ni.. Yummy!

    ReplyDelete
  19. Wow mudah Dan sedap Ni. Boleh try nanti

    ReplyDelete