Resepi Ayam Dan Udang Goreng Berempah Yang Mudah Dan Ringkas | Niatnya nak masak sup ayam sebab tu beli ayam tapi entah kenapa tekak tiba-tiba rasa nak makan ayam berempah. Masa tengah gaul bahan perapan teringat pula udang kat peti ais yang aku dah beli hari selasa tu, bila cek ja alamak dah tak fresh. Tak tahu nak masak apa aku gaul ja sekali ngan perapan ayam goreng berempah tadi..
Bahan-bahan ;
- Ayam
- Udang
- Halia*
- Bawang merah*
- Bawang putih*
- Daun kari
- Serbuk kari
- Sedikit garam
- Serbuk lada sulah @ campuran
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara ;
- Tumbuk bahan-bahan yang bertanda (*)
- Masukkan bahan tumbuk ke dalam bekas yang berisi ayam dan udang yang telah dibersihkan
- Masukkan serbuk kari, sedikit garam, serbuk lada sulah dan daun kari
- Gaul sekata dan biarkan selama sejam (lagi lama lagi bagus)
- Goreng dan hidangkan bersama Sambal Kicap ABC.
Cara Buat Sambal Kicap ABC
Bahan-bahan yang perlu ada : Kicap ABC, cili api, sebiji bawang putih, sedikit garam, sedikit gula dan sebiji limau kasturi.
Caranya : Tumbuk cili api, masukkan bawang putih dan tumbuk sehingga halus dan sebati dengan cili api, masukkan sedikit garam, gula, kicap ABC dan limau. Gaul sekata didalam batu lesung dan siap!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek
lahai..sdapnya..:)
ReplyDeletesdpnyaa..
ReplyDeletemudah nak buat! :D
ReplyDeletesedap tengok udang berempah tue ..selalu menu ayam berempah saja
ReplyDeleteNampak sedap.
ReplyDeleteadui sedap,..suka makan ayam camni tau
ReplyDeleteJanjiKita
Wahhh bestnya.. berselera pulak tengok petang2 ni.. :)
ReplyDeleteterliur nampak sambal kicap tu...
ReplyDeleteomg omg omg.. sedapnyeeeeeeeeee...
ReplyDeletefirst time singgah blog ni dah jamu mata dengan makanan sedap! huaaa.
ReplyDeleteSaya follow blog ni ya, jemput melawat blog saya jika berkelapangan. Salam perkenalan :)
Halia bawang putih bawang merah tu berapa kuantiti ke main agak2 ke
ReplyDeletemain agak ja sis, ikut kuantiti udang or ayam tu hhehe
Deleteni mesti dah terrer masak ni main agak2 je dia.. hehehe
DeleteMakan cenggitue je pun best..
ReplyDeletehadoiii menyelerakan sungguh time2 gini pulak tuu...
ReplyDeletemesti wangi dengan rempah2 semua nih..
ReplyDeletedah bulan julai.. lama menyepi nih.. hehehe
Deletemsti sedap lagi2 siap ada daun kari, semerbak harum bau nya
ReplyDeleteUdang tu betul betul menggoda... Ni yang rasa nak buat juga ni
ReplyDeleteyummyyyyyyy..!!
ReplyDeletesodap tapi udang dah mahal sekarang..haa²
ReplyDeleteSedapnyaaaaaa.
ReplyDeletehaii lama tak singgah sini.. sedap tgk lauknya hehe
ReplyDeleteyummeh, sedap ni buat kudap2..
ReplyDeletehello, hope bole follow blog saya dan review produk saya ye. TQ!
ReplyDeleteSedapnya la hai...
ReplyDeletesedapnya!
ReplyDeleteWahhh senangnya resepi... lagi pulak mudah nak faham bagi orang yang baru nak belajar memasak macam cuna.. boleh lah nak cuba nanti..
ReplyDeletepeh nampak sedap.
ReplyDeleteSedap ni... ish...
ReplyDeletesedapppnya
ReplyDeleteterliur pulak nampak udang btw ada masa singgah and follow blog saya https://marblemomo.blogspot.com/
ReplyDeleteTerus rasa lapar.....ahhh....sedapnya....sedapnya....
ReplyDeletesedapnyaaa cik itahhh., busyra suka sngt udangg!masak la apapun. hehe
ReplyDeleteTetiba jadi lapar
ReplyDeleteWahhhh...nampak sedap dan mudah gitu resepinya... Boleh lah LeYa follow resepi ni.. Yummy!
ReplyDeletecik Itah..lama betul menyepi
ReplyDeleteWow mudah Dan sedap Ni. Boleh try nanti
ReplyDelete