Tuesday, April 4, 2017

Resepi Ayam Dan Udang Goreng Berempah Yang Mudah Dan Ringkas

Assalamualaikum & hai..

Resepi Ayam Dan Udang Goreng Berempah Yang Mudah Dan Ringkas

Resepi Ayam Dan Udang Goreng Berempah Yang Mudah Dan Ringkas | Niatnya nak masak sup ayam sebab tu beli ayam tapi entah kenapa tekak tiba-tiba rasa nak makan ayam berempah. Masa tengah  gaul bahan perapan teringat pula udang kat peti ais yang aku dah beli hari selasa tu, bila cek je alamak dah tak fresh. Tak tahu nak masak apa aku gaul ja sekali ngan perapan ayam goreng berempah tadi..

Bahan-bahan ;
  • Ayam
  • Udang
  • Halia*
  • Bawang merah*
  • Bawang putih*
  • Daun kari
  • Serbuk kari
  • Sedikit garam
  • Serbuk lada sulah @ campuran
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara ;
  1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda (*)
  2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam bekas yang berisi ayam dan udang yang telah dibersihkan
  3. Masukkan serbuk kari, sedikit garam, serbuk lada sulah dan daun kari
  4. Gaul sekata dan biarkan selama sejam (lagi lama lagi bagus)
  5. Goreng dan hidangkan bersama Sambal Kicap ABC.

Cara Buat Sambal Kicap ABC
Bahan-bahan yang perlu ada : Kicap ABC, cili api, sebiji bawang putih, sedikit garam, sedikit gula dan sebiji limau kasturi.
Caranya : Tumbuk cili api, masukkan bawang putih dan tumbuk sehingga halus dan sebati dengan cili api, masukkan sedikit garam, gula, kicap ABC dan limau. Gaul sekata didalam batu lesung dan siap!



with love ~ cik itah @ ramaramapendek

19 comments:

  1. sedap tengok udang berempah tue ..selalu menu ayam berempah saja

    ReplyDelete
  2. adui sedap,..suka makan ayam camni tau
    JanjiKita

    ReplyDelete
  3. Wahhh bestnya.. berselera pulak tengok petang2 ni.. :)

    ReplyDelete
  4. huwallaweeehhhhh... leleh ayaq liyoq nih..... wekkk

    ReplyDelete
  5. Adussss... ujian betul kalau tengok benda makan ni.

    ReplyDelete
  6. omg omg omg.. sedapnyeeeeeeeeee...

    ReplyDelete
  7. first time singgah blog ni dah jamu mata dengan makanan sedap! huaaa.
    Saya follow blog ni ya, jemput melawat blog saya jika berkelapangan. Salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  8. Halia bawang putih bawang merah tu berapa kuantiti ke main agak2 ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. main agak ja sis, ikut kuantiti udang or ayam tu hhehe

      Delete
  9. hadoiii menyelerakan sungguh time2 gini pulak tuu...

    ReplyDelete
  10. mesti wangi dengan rempah2 semua nih..

    ReplyDelete