Resepi Ayam Masak Lemak Yang Sedap | Entri yang dah lama terperap dekat draft baru hari ni publish haha. Kali pertama rasa masakan ni dekat restoran Halimah Nasi Kandar, Habour City Kota Kinabalu. Masa ni nda tahu lagi resepinya macam mana, mau tanya memang nda lah kan and i don't think they will reveal the recipe. Masa tengah google2 terjumpa satu blog ni, resepi ikan masak kuning. Dia punya bahan-bahan ni ada sedikit sama cuma cara masak dan ada bahan yang takda macam daun limau purut, so aku cubalah trial and error. Hasilnya memang tidak mengecewakan.
Bahan-bahan; Ayam, santan (santan kelapa @ santan kotak), serai, kacang buncis, bawang besar, lengkuas, halia, cili kering, kunyit hidup, asam keping, minyak masak dan perasa.
Cara-cara;
- Potong ayam dan bersihkan. Lepas tu toskan (boleh juga perap dengan garam dan kunyit sementara kisar bahan masak).
- Kisar serai, halia, kunyit hidup, cili kering dan bawang besar sehingga halus (kalau menggunakan santan kelapa, masukkan sedikit santan cair untuk menggantikan air)
- Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar. Kacau sehingga naik bau.
- Masukkan ayam dan kacau. Apabila ayam sudah sedikit masak masukkan santan cair dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih.
- Masukkan kacang buncis dan daun limau purut. Kacau seketika dan masukan santan pekat. Perlahankan api supaya tidak pecah santan.
- Perasakan dan kacau sebati.
Resepi ni bukan sahaja sedap malah dia punya bau tu sangat-sangat menyelerakan. Wajib cuba ok!
*Nota : Ayam boleh juga digantikan dengan ikan kalau kamu mau guna resepi ini untuk ikan masak lemak. Rasa pun sedap yo!
sedapnyeee!
ReplyDeletecubala nanti hehe
DeleteSedapnya tgk makanan tu.. lapar pula mlm2 gini.. :D
ReplyDeletemakan ja apa yg ada da kalau lapar hehe :D
DeleteSedap..biasa masak campur kentang..campur kacang buncis belum cuba lagi. Boleh cuba resepi Itah ni. Tq share :)
ReplyDeletecuba nanti ya hehe
Deleteyes, kena cuba tambah kacang buncis pulak :)
Deleteakak suka tambah daun limau purut dalam masak lemak cili api, bau dia tu memang lain tapi best lah...
ReplyDeletekann..
Deletesamala kita sy pun suka letak daun limau purut dalam masakan
makanan feveret anak2 kak. suka sangat depa dengan masak lemak ni. hehehe
ReplyDeletemasakla nanti utk anak2 sis hehe
Deletesy pun suka
Okey , esok masak ye saya nak datang rumah . Hihi :)
ReplyDeletehahaha kalau dekat bole ja takda masalah tapi jauhh laa :D
DeleteWow sedapnya bolehlah try nanti
ReplyDeletecubala nanti sis hehe
DeleteAyam masak lemak antara masakan yg paling digemari dkt umah tu...:)
ReplyDeletesamala..ibu sy pun suka
Deletekalau letak belimbing buluh waduhhhhh sedapnyaaaaaaa
ReplyDeletealamak terliur pulak dgr belimbing buluh tu..
Deletefeveret izzat ni.
ReplyDeletekalau di anak, dia akan kata, "bu, masakkan yellow ayam" :).
lagipun, masak lemak ni senang and cepat.
betull
Deletenampak sedap..
ReplyDeletesedapla tu agaknya haha
Deleteni pun sedap. alahai, terus rasa mau buat, tapi anak anak saya ndak makan yang lemak2. cerewet la pula dorang ni.
ReplyDeletemasakla nanti sis..sadap tu..sekarang lg d KK hujan2 hehe
Deletethis makes me miss home.
ReplyDeletego home hehhee
Deletehahahaha great idea. i will.
Deletefeveret anak bujang.. selalu minta mama masak :-)
ReplyDeletesedap kut ni..sy pun suka
DeleteSedap. Masak lemak kuning ni memang favourite.
ReplyDeletekan kan.. ya fav too
Deleteletak halia dan lengkuas jgk??? biasa sis JM letak serai jek..aduhh kn try lah kalu dah cckp sedap..
ReplyDeleteehh daun limau purut pun letak jgk?? ok ok nak try
ReplyDeletecubala nanti sis hehe confirm sis suka
Deletesha kerap masak ni juga..sebab edan n baba suka mkn hahah..sng ja masak..campak2 ja kan
ReplyDeletekan kan.. simple dan sedap!
DeleteAiseyyy.... macam nak kena lunch awal jerk.... kikikiki
ReplyDeletehaha jom makan!
Delete