Tumis Sweet Peas Bersama Udang | To be honest this is the first time i cooked and ate sweet peas, nda tahu pun masaknya macam mana dan rasanya macam mana. Everytime when i go to grocery mesti nampak sayur ni dan aku tertarik sampai akhirnya aku beli. Kalau la sayur ni ada feeling mesti dalam hati dia cakap "bingo! akhirnya ko beli aku" haha aku mengarut apa ni. Ni pun aku masak main hantam ja sebab aku malas mau google. Niat asalnya mau masak dengan udang kering but then tekak aku buat hal tiba-tiba teringin mau makan udang segar so belilah udang.
Ohh ya sebelum tu aku mau inform penulisan aku dekat blog ni is MIX maksudnya bercampur English - Malay so harapnya korang nda annoyying and am sorry if you do. And ada juga bercampur dengan bahasa Sabahan since i am Sabahan i.e mau, nda, ba tapi rasanya it is not very difficult for you to understand right hehe.
Sebut pasal mix mix ni aku ada sorang kawan ni, annoying punya pasal dia cakap dengan aku yang aku ni macam berlagak lah sebab texting in English padahal sama-sama belajar dekat Politeknik and i was like..huhh texting in English pun salahkah? Yo..aku punya BI bukan bagus sangat pun..
Then aku balas dia aku cakap "i was just trying to improve my English salahkah? Bukannya as annoying as Hermione Granger dekat Harry Potter tu pronunciation salahpun dia betulkan", Ehh gelak pula dia aku balas macam tu..urgh..
Balik ke tajuk asal. Resepi ni simple gila since aku ni masih hidup bujang masakpun takdalah yg kena perfect habis, main campak ja janji kenyang haha :D
Bahan-bahan :
- Sweet peas (buang hujungnya)
- Udang segar (buang kulit dan kepala udang)
- Bawang putih (hiris halus)
- Bawang merah (hiris halus)
- Cili api (potong halus)
- Minyak masak untuk menumis
- Perasa (garam, aji no moto atau maggie secukup rasa)
- Serbuk kunyit (perasa tambahan)
Cara-cara;
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili api sehingga naik bau
- Masukkan udang dan kacau seketika
- Masukkan sweet peas dan kacau rata. Biarkan selama seminit. Pastikan api sederhana dan tidak terlalu kuat.
- Masukkan perasa dan kacau rata
- Tutup api dan siap untuk dihidang.
Ringkas dan mudah kan. Ini cara aku masak, aku memang suka makan sayur yang half cooked sebab masih segar dan crispy bila kunyah.
sedap, sweet peas ni memang sedap masak kejap je... biar terasa manis dan ranggup lagi
ReplyDeleteakak pun suka tumis ringkas macamni, atau buat jadi sayur campur
kann..
Deletenext time mau try buat sayur campur pulak ni..
sedapnyaaaaaaaaaa
ReplyDeletesedap lagi2 bila half cooked hehe
Deletesweet peas ni sedap.. ranggup..
ReplyDeletegoreng mcm tu je pon dh sedap
ya betul tu..ranggup2 tu sedap kunyah hehe
Deletesaya lapooooooooo saya tak makan lagiiiiiiiiiiiiiii
ReplyDeletep makan skrg :D
Deletesmpi atiiiiii (muncung sedepa)
Deletehahhaha lol :P
Deletehadoi. sedap nyer ! feveret always...
ReplyDeletemalang nyer aida ni da x boleh nak makan udang :(
elergi.
alaaa ruginya..sedap kut udang tapi nak buat macam mana kan kalau da alergi
Deletesebenarnya saya pun dah lama x singgah kat rama2 pendek ni.. perasan jugak perubahan gaya bahasa.. dah la lay out pun dah lain, ingatkan silap blog tadi.. hehehe
ReplyDeletehahahhahaa
Deletemakin meningkat umur makin banyak perubahan agaknya :D
makin matang mungkin..
DeleteTak pernah lagi makan kacang peas ni. Rangup tak?
ReplyDeletevery n i love it hehe
Deletekalau dengan mak dulu mmg dia rajin masak kacang peas nie, kalau sendiri tak pernah masak lagi..
ReplyDeletemasakla nanti hehe
Deletesedap bah ni...
ReplyDeletekasi banyak banyak tu udang.
hehe.
sadap kak mun banyak udangnya..fresh2 lg wahhh
Deletemcm sedap je. kena try masak ni.
ReplyDeletemasakan bujang ja :D
Deletei used to love eating shrimp.
ReplyDeleteused to? now da tak love ka hehe
Deletebukan tak love tp tak boleh makan sgt dah. sobs
DeleteSedap! Suka menu 2 in 1 dengan sayur ni. senang masak satu menu je
ReplyDeletekan kann hehe
DeleteJimat pun ye jugak kan
DeleteThank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
ReplyDeleteLook advanced to more delivered agreeable from you! By the
way, how can we be in contact?
macam sedap jer...
ReplyDeletebetul ke
maybe yes haha
DeleteTak makan kacang pea. Tapi kalau udang tu masak apa pun sedap.
ReplyDeletebetul. udang memang sentiasa sedap
DeleteSimple tapi nampak sedap.
ReplyDeleterasa pun sedap hehehe
Deletesenang jek bhn2 dia...tgk hasil pun sedap..esok nk pergi pasar nak carik kacang peas n udang..nak masak!!!
ReplyDeletewow semangatnya hehe
DeleteI LOVE UDANG SOO MUCHHH AND WHY I SAW THIS ENTRY, THE PICTURE MEMALAM NI?! Hahahahaha.
ReplyDeletep/s: seriously tak kisah pun kalau cik itah nak mix English-Malay. I love that actually hehehe.
same.. udang is ma fav too hehehe
DeleteAlahai sedapnya.. berkhasiat Pula Tu
ReplyDeleteyummy hehhehe
Deletewaduuu..sdp banget
ReplyDeleteyummy la jugak hehhe air tangan org bujang ja ba haha
DeleteFollower 1155... wowww... lapar sudah... boleh kita berjiran... :)
ReplyDeletetq dear sbb follow blog sy.. sy da follow blog u jugak :)
Delete