You are reading:
Tumis Sweet Peas Bersama Udang

Tumis Sweet Peas Bersama Udang

Posted on: Wednesday, November 20, 2019


 

Tumis Sweet Peas Bersama Udang | To be honest this is the first time i cooked and ate sweet peas, nda tahu pun masaknya macam mana dan rasanya macam mana. Everytime when i go to grocery mesti nampak sayur ni dan aku tertarik sampai akhirnya aku beli. Kalau la sayur ni ada feeling mesti dalam hati dia cakap "bingo! akhirnya ko beli aku" haha aku mengarut apa ni. Ni pun aku masak main hantam ja sebab aku malas mau google. Niat asalnya mau masak dengan udang kering but then tekak aku buat hal tiba-tiba teringin mau makan udang segar so belilah udang.

Ohh ya sebelum tu aku mau inform penulisan aku dekat blog ni is MIX maksudnya bercampur English - Malay so harapnya korang nda annoyying and am sorry if you do. And ada juga bercampur dengan bahasa Sabahan since i am Sabahan i.e mau, nda, ba tapi rasanya it is not very difficult for you to understand right hehe.

Sebut pasal mix mix ni aku ada sorang kawan ni, annoying punya pasal dia cakap dengan aku yang aku ni macam berlagak lah sebab texting in English padahal sama-sama belajar dekat Politeknik and i was like..huhh texting in English pun salahkah? Yo..aku punya BI bukan bagus sangat pun..


Then aku balas dia aku cakap "i was just trying to improve my English salahkah? Bukannya as annoying as Hermione Granger dekat Harry Potter tu pronunciation salahpun dia betulkan", Ehh gelak pula dia aku balas macam tu..urgh..

Balik ke tajuk asal. Resepi ni simple gila since aku ni masih hidup bujang masakpun takdalah yg kena perfect habis, main campak ja janji kenyang haha :D

Bahan-bahan :

  • Sweet peas (buang hujungnya)
  • Udang segar (buang kulit dan kepala udang)
  • Bawang putih (hiris halus)
  • Bawang merah (hiris halus)
  • Cili api (potong halus)
  • Minyak masak untuk menumis
  • Perasa (garam, aji no moto atau maggie secukup rasa)
  • Serbuk kunyit (perasa tambahan) 


Cara-cara;

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili api sehingga naik bau
  2. Masukkan udang dan kacau seketika
  3. Masukkan sweet peas dan kacau rata. Biarkan selama seminit. Pastikan api sederhana dan tidak terlalu kuat.
  4. Masukkan perasa dan kacau rata
  5. Tutup api dan siap untuk dihidang.


Ringkas dan mudah kan. Ini cara aku masak, aku memang suka makan sayur yang half cooked sebab masih segar dan crispy bila kunyah.



Comments

  1. sedap, sweet peas ni memang sedap masak kejap je... biar terasa manis dan ranggup lagi

    akak pun suka tumis ringkas macamni, atau buat jadi sayur campur

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..
      next time mau try buat sayur campur pulak ni..

      Delete
  2. sweet peas ni sedap.. ranggup..
    goreng mcm tu je pon dh sedap

    ReplyDelete
  3. saya lapooooooooo saya tak makan lagiiiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  4. hadoi. sedap nyer ! feveret always...
    malang nyer aida ni da x boleh nak makan udang :(
    elergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa ruginya..sedap kut udang tapi nak buat macam mana kan kalau da alergi

      Delete
  5. sebenarnya saya pun dah lama x singgah kat rama2 pendek ni.. perasan jugak perubahan gaya bahasa.. dah la lay out pun dah lain, ingatkan silap blog tadi.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahaa
      makin meningkat umur makin banyak perubahan agaknya :D

      Delete
  6. Tak pernah lagi makan kacang peas ni. Rangup tak?

    ReplyDelete
  7. kalau dengan mak dulu mmg dia rajin masak kacang peas nie, kalau sendiri tak pernah masak lagi..

    ReplyDelete
  8. sedap bah ni...
    kasi banyak banyak tu udang.
    hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sadap kak mun banyak udangnya..fresh2 lg wahhh

      Delete
  9. mcm sedap je. kena try masak ni.

    ReplyDelete
  10. i used to love eating shrimp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. used to? now da tak love ka hehe

      Delete
    2. bukan tak love tp tak boleh makan sgt dah. sobs

      Delete
  11. Sedap! Suka menu 2 in 1 dengan sayur ni. senang masak satu menu je

    ReplyDelete
  12. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to more delivered agreeable from you! By the
    way, how can we be in contact?

    ReplyDelete
  13. Tak makan kacang pea. Tapi kalau udang tu masak apa pun sedap.

    ReplyDelete
  14. senang jek bhn2 dia...tgk hasil pun sedap..esok nk pergi pasar nak carik kacang peas n udang..nak masak!!!

    ReplyDelete
  15. I LOVE UDANG SOO MUCHHH AND WHY I SAW THIS ENTRY, THE PICTURE MEMALAM NI?! Hahahahaha.

    p/s: seriously tak kisah pun kalau cik itah nak mix English-Malay. I love that actually hehehe.

    ReplyDelete
  16. Alahai sedapnya.. berkhasiat Pula Tu

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. yummy la jugak hehhe air tangan org bujang ja ba haha

      Delete
  18. Follower 1155... wowww... lapar sudah... boleh kita berjiran... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear sbb follow blog sy.. sy da follow blog u jugak :)

      Delete