You are reading:
Anime Review: Koi to Yobu ni wa Kimochi Warui

Anime Review: Koi to Yobu ni wa Kimochi Warui

Posted on: Friday, June 11, 2021

 

 
 
Yo reader! Tukar mood kali ni layan romance pula. Jarang sebenarnya aku ni layan genres macam ni tapi disebabkan trailers nya menarik so layanlah.
 

Anime Koi to Yobu ni wa Kimochi Warui / Koikimo

 

Anime Koi to Yobu ni wa Kimochi Warui a.k.a It's Disgusting to Call this Love / Koikimo mula disiarkan pada Spring 2021 dan mempunyai sebanyak 12 episodes. Genres: Romance, Slice of Life, Comedy. Orang kata kadang kala kita ni jatuh cinta dengan cara yang misteri dan tidak dijangka. Inilah yang terjadi kepada Amakusa Ryou, seorang playboy yang jatuh cinta kepada Arima Ichika, budak sekolah menengah yang juga merupakan kawan baik kepada adiknya, Amakusa Rio. Ryou cuba memikat Ichika dengan pelbagai cara. Macam-macam yang dilakukannya untuk memikat Ichika namun tidak dilayan akan tetapi hari demi hari Ryou semakin terpikat kepada Ichika dan dia mulai melakukan semua yang dia mampu untuk mencuri hati Ichika walaupun mendapat reaksi "jijik" setiap masa. Namun seiring berjalannya waktu, benarkah Ichika tidak jatuh cinta kepada Ryou?
 
 
Kalau mahu tahu apakah kesudahan anime ni kenalah tengok sendiri. Aku tak mahu bagi spoiler banyak-banyak dekat sini. Just mau share review pendek ja. Bagi aku Koikimo ni menarik dan berbaloi untuk dilayan. Genre romance but at same time comedy, so as usual terselit lah juga gelak ketawa masa tengok. Bagi aku cerita ni gila-gila sikitlah, bayangkan lelaki playboy jatuh cinta lepas tu dengan budak sekolah menengah pula tu. Ryou tu umurkan 27 tahun, Ichika pula baru 17 tahun. Tapi benda tu even in real life rasanya normal pun kali kan hehe. Actually lama aku nda layan cerita-cerita macam ni sebab aku lebih tertarik dengan genres supernatural, demons, adventures, sci-fi, crime, vampire dan yang seangkatan. Anime yang ada kaitan dengan romance or slice of life ni aku kurang sikit 😅


Overall rating: 7/10
 
Animation okay tapi ada certain part tu dia kurang sikit, macam tidak natural, kaku - something like that lah. Sound okay and background cantik. Storyline/plot, macam aku cakap tadi lah, ceritanya menarik, aku rasa enjoy bila tengok. Ada keseronokan disitu, boleh gelak ketawa huha huha bila tengok.
 
 
Tapi ada yang bagi pendapat cerita ni ada unsur "sexual predatory and harassment" but for me it is not that obvious, nda lah ke arah situ sangat pun. Well, sudah nama pun anime. Macam-macam ada kan. Depend dengan kita punya point of view, cara penerimaan kita. Kalau aku bagi ceritanya gila-gila walaupun nampak sangat lah "hentai"nya pergi mengurat budak sekolah menengah lol.

Comments

  1. selamat menonton anime..
    shida singgah ya itah :)

    ReplyDelete
  2. wahhh kite ni tengok anime selalu 1 dua episod je.. lepastu kelaut hehe

    ReplyDelete
  3. Selalu tak berjaya habis kalau tengok anime.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe paham.. sy kalau tengok anime yg kurang best kelaut juga sampai kesudah nda habis tengok :D

      Delete
  4. x sempat nak layan anime,itah. anyway good review :)

    ReplyDelete
  5. Wah! bestnya..k-drama n k-film pun tak sempat nak tengok..apatah lagi anime ni..baca u punya review pun dah macam tengok sendiri..hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha serius ceritanya gila-gila, ada certain part tu mati2 sy ketawa tengok cuma hmm ending kurang menarik laa huhu

      Delete