You are reading:
Anime Review: Jujutsu Kaisen a.k.a Socery Fight

Anime Review: Jujutsu Kaisen a.k.a Socery Fight

Posted on: Wednesday, June 9, 2021

Anime Review: Jujutsu Kaisen


Yo!

 

Anime ini disiarkan pada Fall 2020 dan mempunyai sebanyak 24 episode. Genres: Action, Horror, Demons, Supernatural, School, Shounen. Ia juga telah memasuki Neflix so siapa-siapa yang belum tengok tu boleh lah tengok dekat Neflix, nda payah susah-susah lagi download dekat Telegram.


Anime Review: Jujutsu Kaisen a.k.a Socery Fight


Mengisahkan tentang high school student, Itadori Yuji yang dibesarkan oleh atuknya yang sempat berpesan kepada Yuji sebelum menghembuskan nafas terakhirnya agar Yuji menggunakan kekuatan dia untuk menolong orang lain. Yuji kemudiannya bertemu dengan Megumi Fushiguro, seorang ahli sihir yang memaklumkan kepadanya tentang a high-grade cursed charm (rotting finger) di sekolahnya yang mana talisman ini dijumpai oleh Yuji. Rakan-rakannya di Occult Club membuka talisman(rotten finger tu), which attracted Curses, makhluk yang dibawa melalui emosi negatif dan diperkuat dengan menggunakan kekuatan ajaib yang ada pada tukang sihir atau yang seangkatan dengannya. Tidak dapat mengalahkan the Curses kerana kekurangan kekuatannya, Yuji menelan jari itu untuk melindungi Megumi dan rakan-rakannya dan menjadi vessel kepada Ryomen Sukuna, a powerful Curse. Yuji supposed to be exorcise immediately however despite being possessed, Yuji masih mampu mengawal badannya dan Curse yang ada di dalam badannya. Mengetahui hal itu Satoru Gojo, Megumi's teacher decided to takes him to the Tokyo Prefectural Jujutsu High School. Bagaimanapun orang atasan cuba untuk menghapuskan Yuji namun misi itu gagal apabila Yuji berjaya hidup kembali. Selepas itu banyaklah kejadian-kejadian menarik yang berlaku. 

 

Obviously, anime Jujutsu Kaisen ini definitely akan ada Season 2 because Season 1 ni gantung sikit. Ada persoalan yang belum terungkai. Kenapa atuk Yuji ni pesan as it dia tahu something akan berlaku kepada Yuji dan siapa sebenarnya Yuji? Kenapa Yuji mampu kawal badan dia? Sekuat manakah Megumi hingga membuatkan Sukuna tertarik dengan dia? Apa perjanjian diantara Yuji dan Sukuna? Dan banyak lagi. Bilakah musim kedua akan dikeluarkan, akupun tidak pasti. Tunggu sajalah.


Character development cantik, plot pun terbaik. Aku suka watak Yuji, actually aku berharap di hujung cerita musim pertama ni akan tahu siapa sebenarnya Yuji. Tapi watak paling misteri and paling aku minat is Satoru Gojo. Watak dia gila-gila tapi bila dia buka blindfold huishhh punya hensem dan mata dia wahhh cantik! Misterinya, bila dia completely buka mata kuasa dia betul-betul dekat kemuncak, serius dia punya power level is really really great. So far aku rasa power dia paling kuat antara semua dan Gojo ni ditakuti oleh para Curses sampaikan mereka buat plot untuk menghapuskan Gojo but yeahh semua plan tidak berhasil. 

 

Animation and fighting scenes pun cantik sampaikan ada masa tu aku gerigitan sendiri, aku punya sakit hati tu sampai memaki haha teruknya aku. Feeling betul kono lol. Tapi serius anime Jujutsu Kaisen ni memang menarik dan berbaloi untuk kamurang tengok (untuk peminat anime sahaja lah, yang tidak minat tu jangan paksa hehe)


Overall rating: 9/10


Aku memang suka genre yang macam Jujutsu Kaisen ni sebenarnya so that's why aku bagi rating tinggi. Kena-kena lagi ceritanya memang ngam dihati nahh kesukaan tu haha. Ohh btw, aku rasa aku fall in love dengan Gojo. Macam mana tu? Tercurang jugalah nanti aku ni dengan Luffy..hesyy!

Comments

  1. Itah mcm mana eh, kita x tengok anime hehee..
    Salam singgah tgk Itah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha takpa. dipahami hehehe lain orang lain minat kan
      nanti singgah tengok shida pula^^

      Delete
  2. sama lah kita. Gojo sempoi giler eh dapat cikgu macam tu haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..dia punya watak menceriakan cerita tu. sempoi gila

      Delete
  3. ne feveret anak buah aku!!.kalau balik kmpg, android tv aku jadi hakmilik dia tgk anime.

    ReplyDelete
  4. Argh!! Macam menarik.. suka kalau ada unsur supernatural..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kaksha .. genre macam ni best layann ^^

      Delete
  5. Lama tak layan anime.. kadang2 anime yg best memang akan layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya samala..sy tengok genre n sinopsis jugak baru layan hehehe

      Delete
  6. YESS!!! masa 1st episod Jujutsu kaizen ni pun dah best... ada juga anime best yang boleh layan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. intro ja pun sudah buat kita tertarik untuk terus tengok the whole story. sy marathon satu malam habis terus haha

      Delete
  7. Rasanya adik sy ada suggest sy tengok anime ni. Ada macam demon slayer tak?

    00:29am | Mini Purse

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang cumanya bagi sy demon slayer ada intense sikit, jujutsu ni sempoi ja cerita tapi menarik n ofcoz ada part epic macam DS juga hehehe tengokla nanti kompom suka tu ^^

      Delete