Tuesday, June 17, 2014

Cara “Blogwalking”

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

credit : okenesia.com



Ini cara aku blogwalking mengikut keutamaan, cara korang bagaimana pula?

Cara "Blogwalking"


Pertama: Blogger yang “drop comment” dekat blog

Ini sudah pastinya diutamakan. Tak kiralah blogger tu dah follow blog aku atau belum, blog dia lambat loading ke tak, ada word verification ke takda, guna kotak komen Disqus atau Google+. Yang pasti bila dia dah drop comment, satu kewajipan untuk aku drop comment kembali dekat blog dia. Dan jika aku kekurangan idea tak tahu nak komen apa, aku akan baca entry yang lain yang boleh buat aku ada idea. Melainkan jika benar-benar takda pilihan seperti button comment takda atau tidak berfungsi dengan terpaksa tinggalkan jejak dekat cbox atau shout sajalah.

Kedua: Bloglist

Selepas cara pertama sudah pastinya ini cara kedua aku, drop comment dekat blogger yang tersenarai sebagai bloglist dekat blog aku. Jangan tak tahu, mereka yang jadi bloglist blog aku ni sebenarnya mereka-mereka yang telah berjaya memikat hati aku hahaha. Tapi sepertinya makin ramai bloglist aku yang menghilang tanpa khabar seperti blogger Akmal, blogger Zara, blogger Fais dan blogger Aida Ismail. I wonder…

Ke-tiga: Blog yang aku Follow

Cara ketiga adalah drop comment dekat blog-blog yang aku follow. Haa yang ini aku komen mengikut entri terbaru dari mereka dekat menu utama dashboard blogger. Namun kadang-kadang timbul masalah kan? Blog yang kita follow tak keluar kut..huuuu

Ke-empat: Nuffnang

Melalui Nuffnanger yang view blog aku. Dari sini ramai aku detect blogger yang memilih untuk jadi silent reader :)

Ke-lima: Cbox atau Shout dan follower

Ini cara terakhir aku untuk blogwalking. Jujurnya, aku tak berapa alert dua perkara ni huhuhu mengecewakan bunyinya, kan?? I am so sorry guys, I really appreciate you all yang sudi jadi follower dan tinggal jejak dekat cbox @ shout blog aku namun apakan daya aku cuma blogger part time bukan blogger fulltime yang punya cukup masa untuk terjah semua blog.

p/s: cadangan aku untuk blogger yang follow blog aku dan blogger yang tinggalkan jejak dekat cbox@shout – kalau boleh tinggalkan jejak korang dekat entri okay (drop comment dekat entri) tak kisahlah komen korang takda kena mengena dengan entri seperti korang komen cakap korang dah jadi follower blog aku ke, menabung nuffnang dekat blog aku ke atau apa-apalah. Sekurang-kurangnya ia  boleh buat aku alert kedatangan korang dekat blog aku dan aku tak perlu rasa serba salah..okay, will you??

Okay itu sahaja untuk hari ini. Sekian :)

with love~rrp.cik itah

28 comments:

  1. saya selalu blogwalk, yang tinggal komen dgn yg saya follow je hihi
    kadang2 kalau ada masa senggang, pergi blog kawan2 lain, tengok blog list dia
    blog mcm best je kita follow la
    selalu blog pasal makan2 la menarik perhatian sket
    kihkihkih

    ReplyDelete
  2. Meh dtg visit blog kite cepaaat cik itah... Ekekeke

    ReplyDelete
  3. semua care tu anis buat..hihi.. kdg2 xsempat nk tgk kat cbox.. kat dashboard memang ade blog yg kite follow xde kat dashboard..sedihh jee

    ReplyDelete
  4. lebih kurang jugak..tp niesa akan BW bloglist dulu..pastu baru komen..last skali baru yg follow blog..ehehe..

    menabung kt sini.. ;)

    ReplyDelete
  5. Akak pun suka blog walking blogger yg selalu drop comment d blog sbg tanda penghargaan dan kunjungan balas :-)

    ReplyDelete
  6. Meh blogwalking kat sini plak... http://inavitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Yeahhhhh...cik pon selalu guna kaedah ne..tapi kadang2 jak lah itah...kau tau juga kan penyakit mak enon ne...hahahaa

    ReplyDelete
  8. 1, komen
    2. bloglist
    3. followers
    4. main tekan je pape perkataan n letak .blogspot.com kt blakang. ^.^

    ReplyDelete
  9. ehh samala..lya kekadang tgk org yg dtg komen dulu baru tgk kat bloglist..biasanya la hihi

    ReplyDelete
  10. sy ikut yg mn sempat...followers ke non followers ke.. yg drop komen...

    ReplyDelete
  11. selalu didiey bw kat bloglist n sape2 yg komen je. hihi!

    ReplyDelete
  12. saya guna semua cara tu...nice sharing... :)

    ReplyDelete
  13. sama la Fiza.. yg komen akan diberi keutamaan..

    ReplyDelete
  14. Zumal selalu guna mobile jadi lebih mudah nak komen kat entry... Kalau cbox tu kecil sangat :))

    ReplyDelete
  15. nampaknya cara kita blogwalking lebih kurang sama..cuma time2 tengah busy nie memang yang no 1 tu menjadi keutamaan..yang lain itu kalau sempat baru buat..hehehe...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  16. Ooo... camtu ek... nak tiru laaa... wakakakaka...

    ReplyDelete
  17. biasanya akak bw ikut bloglist sebab yang kat bloglist tu biasanya yang rajin komen2..heheh

    ReplyDelete
  18. kalau saya..ko kemen ..lpas tu aku komen balik..
    baru fair he..he

    ReplyDelete
  19. yg ni sume aku buat kecuali dr nuffnang., xpernah aku buat.., huhuhu., tp cmner nk tengok orng yg view blog kita dr situ eik

    ReplyDelete
  20. kita pun lebih kurang sama ita...

    ReplyDelete
  21. @zuhdi sanusilogin ja acc nuff masuk bahagian blog stats..then scroll bawah..ada kat situ :)

    ReplyDelete
  22. Macam Mieya, kalau Mieya ada masa terluiang sikit nak berblogwalking, Mieya singgah sekali drop komen. Lagipun, bukannya selalu ada masa nak online. huhuhu

    ReplyDelete