You are reading:
Sukiyaki

Sukiyaki

Posted on: Friday, August 14, 2020

Sukiyaki

Percubaan pertama aku membuat sukiyaki. Abaikan gambar yang nda seberapa mau cantik tu sebab bahan-bahan aku guna tidaklah seperi resepi asalnya. Mana yang ada dan mana yang boleh diganti bahannya saja aku grab dari gorcery. 

Apakah sukiyaki? Sukiyaki ni adalah makanan tradisional Jepun dimana umumnya dijadikan hidangan ketika musim sejuk dan semasa sambutan Bōnenkai (Japanese drinking party yang kebiasaannya disambut ketika hujung tahun bersama rakan sekerja atau kawan-kawan).

Macam mana aku boleh terjebak tiba-tiba mau buat sukiyaki ni, semuanya One Piece punya pasal. Sebelum ni aku terjebak buat Oden now sukiyaki pula. Bagi mereka yang nda tahu apa tu One Piece, ianya adalah manga dan anime series karya asal oleh Eichiro Oda. Boleh baca lebih lanjut dekat entri aku publish sebelum ni >> The Reasons Why One Piece is My Favorite Anime.

How does it taste? Jujurnya bukan minat aku mungkin sebab bahan aku guna tidak seperti bahan yang sepatutnya atau sememangnya air tangan aku nda sedap kahkah! Tapi Oden aku suka gila yo, masam-pedas punya kombinasi dan sungguh menepati cita rasa aku. Tapi takpa mana tahu kan murah rezeki dan panjang umur aku untuk ke Jepun since it is in my travel wishlist. Rancangannya tahun ni aku kesana tapi faham sahajalah keadaan sekarang ni tidak mengizinkan lagi but inshaAllah aku akan sampai juga. Tunggu masa yang sesuai, slowly but surely orang kata, sabar jap ar πŸ˜Š

Comments

  1. Adeiiii.. Marveles lah sotong masak 🌹hitamπŸ‘ tak pernah makan lagi nie

    ReplyDelete
  2. akak pun minat gak one piece tapi tak pernah try masakan diaorang tu hhehehe... pertama kalu tengok one piece masa kat tv3 dulu terus jatuh suka, sampai sekarang masih baca lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samala sis tersuka dlu pun sbb disiarkaj dekat tv n sampai sekarang masih follow πŸ₯°πŸ₯°

      Delete
  3. Inspirasi daripada manga rupanya.
    Saya suka Chibi Maruko.

    ReplyDelete
  4. Cikbunga pon suka yg masam pedasπŸ‘†πŸ‘†

    ReplyDelete
  5. Sukiyaki? First time dengar nama menu ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sebab jarang jumpa dekat Malaysia ni hehe

      Delete
  6. ah tapi nampak enak . i feel like want to eat that too . it must be yummy. i love soup with mushroom .Any type of mushroom is my fav . it seems , like watching anime foood irl :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. not really actually haha would be tasty if original from Japan tho^^
      fan of mushroom huh hehe
      hahhaha i am..maybe lol

      Delete
  7. sukiyaki..menarik nama dia..menu lbh kurg sup sup ke tu itah?

    ReplyDelete
  8. Selamat ya berhasil membuat Sukiyaki πŸ‘.
    Aku pernah mencoba bikin tapi rasanya kok ngga seotentik rasa aslinya hahaa πŸ˜„
    Entah bumbu apa yang kurang 🀭

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha betul..yang aslinya mesti sedap

      Delete
    2. 🀭😊 ..
      Tapi kita terus berusaha saja membuat sukiyaki sampai ketemu resep bumbu yang enak kayak masakan resto .. hohoho πŸ˜„

      Delete
  9. Salam,
    Kudosss to you sbb berani mencuba aneka resepi. Menjadi atau tidak belakang kira.
    Saya pun peminat anime...but not One Piece la..more to Dragon Ball. Well...since ada abang dan adik lelaki yang minat kita pun joint sama..tapi dah tua2 ni kurang sket. Still love to see cartoons untuk hilangkan stress selain selected filem Tamil yang best.
    Thanks sbb singgah...salam perkenalan dari saya di Putrajaya, Malaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? suka cerita Tamil ya hehe
      sy jenis curious punya orang thats y berani mencuba haha
      Dragon ball tengok jugak tapi nda follow sampai habis haha

      Delete
  10. Nampak sedap..suka juga tengok anime one piece

    ReplyDelete
  11. Masa pegi Jepun, tak nampak pula Sukiyaki ni. Mungkin ada, tapi tak familiar dengan nama dia jadi tak cari. Harap keadaan makin pulih dan awak boleh ke Jepun juga suatu hari nanti.. !

    ReplyDelete
  12. Berapa bajet bahan-bahannya untuk semangkuk Sukasuki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakk..nda ingatla pulak bajet berapa huhu

      Delete
  13. sama laa kite rancangan ke jepun tergendala gara2 covid ni adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertabahlahh hehe cuti2 dalam negara sajala kita^^

      Delete
    2. tu laa tapi syukur dpt rentas negeri..

      Delete
  14. Suka makanan jepun ye.. kalau akak suka beli bahan asas dia kat facebook. Cer litah contact Siti Zainon Jamin. Dia jual bahan2 basic untuk masak makanan jepun. ni facebook dia https://www.facebook.com/kesoma.rai

    ReplyDelete
    Replies
    1. that really helpful..thank you akak. i appreciated it

      Delete
  15. Pernah mkn di restoran Sukiya Pavilion, sukaa..buffet style..byk pilihan sayur & cendawan..

    ReplyDelete
  16. Tak penah makan, tapi nampak sedap sebab ada cendawan favorite.

    ReplyDelete
  17. Salam kak. blogwalking here. done follow blog akak. penangan anime sampai boleh suka sukiyaki kak. hebat tu kak. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. hi dik thank u follow. nanti sy follow balik ya..belum betul2 free untuk blogwalking ni. later will do hehe

      Delete
  18. OMG That Sukiyaki look so good! I never tried Sukiyaki before.

    ReplyDelete
  19. Thank you for sharing this wonderful post keep your awesome work
    I have many hobbies. I love to travel and read. But my favorite hobby is cooking. Let me tell you why! First, I'll tell you a little bit about why I started cooking. Secondly, I'll give you some information about what I like to cook. Third, I will say how I use the vietnamese food for cooking.

    When I started cooking, I was 10 years old. My mom wants me to be a chef. She has always believed that girls have to make different types of food, because one day they will get married. In my country, it is normal for girls not to cook. I feel lucky because I can cook many dishes. Now that I cook some of the dishes my children and husband love, I become happy and proud of my mother and myself. i am a food blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi there thank u for dropping here!
      such a lovely story. my mom told me the same and everytime we celebrate Eid Adha my mom always ask me to b person in charge for cooking in order for me to learn how to cook and be confident with my cooking.. keep in touch ya!

      Delete
  20. Sukiyaki macam sebut Suka-Suki plak..hehe... dia macam sup sayur-sayur ker...macam banyak sayur je tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole la dikategorikan as a vege haha ehh tapi ada daging tu πŸ˜‚

      Delete
  21. Tapi nampak menyelerakan tu. Mungkin tak kena dengan citarasa atau bahan-bahan yang berbeza. Oden tu memang sedap lah tak dinafikan.

    ReplyDelete