You are reading:
Resepi Sos Meatball

Resepi Sos Meatball

Posted on: Sunday, September 1, 2019

meatball gravy

Resepi Sos Meatball | Resepi sos meatball ni adalah resepi dari kawan aku Pia masa kerja dekat kedai Takoyaki dulu. Yes aku pernah bekerja hampir setahun dekat kedai Takoyaki sementara menunggu kerja tetap dulu dan masa tu aku sihat dengan jayanya haha mana tidak kalau makanan free, sudah aku ni jenis yang suka makan. So kerja aku memang makan sajalah. Sedar nda sedar berat aku naik sehingga 60kg yo haha. Enough of that..back to topic here's the recipe..

Bahan-bahan;

  1. 2 sudu butter
  2. 1 1/2 sudu tepun gandum
  3. 1 biji bawang besar
  4. 1 biji tomato*
  5. 1 1/2 cawan air sejuk*
  6. 100 ml susu segar (aku biasa guna dutch lady full cream)*
  7. 3 sudu sos tiram*
  8. 3 sudu sos tomato*
  9. 2 sudu kicap manis*
  10. 2 sudu lada hitam (boleh lebihkan kalau mau lagi sedap)*
  11. 1 cube ayam*
  12. 1 sudu gula*
  13. 1 sudu tepung jagung (di bancuh dengan secawan air)*

Caranya;

  1. Goreng bawang besar sehingga layu dan toskan
  2. Cairkan butter
  3. Masukkan tepung gandum, goreng sehingga bertukar warna coklat
  4. Masukkan bawang yang digoreng
  5. Masukkan bahan-bahan bertanda * sehingga mendidih.
  6. Siap dan bolehlah dihidangkan bersama meatball yang sudah digoreng garing


Comments

  1. yayyyyy kalau igt ni boleh try. hehe

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap, macam nak suruh isteri saya buatlah meatball ni.

    ReplyDelete
  3. Boleh cuba nanti. Simple je resipi dia. Tq sharing.

    ReplyDelete
  4. senang je sebenarnya nk buat, akak biasa jgk buat tp lagi ringkas selalunye hehehhe

    ReplyDelete
  5. bolehlah cuba ni. bahan2 pun tak adalah rumit sgt kan?

    ReplyDelete
  6. owh sedapnya. boleh la try ni. hehe

    ReplyDelete
  7. bestnya meatball lagi2 kalau dengan sos dia

    ReplyDelete
  8. sedapnya.senang je nak buat kalau rajin. haha

    ReplyDelete
  9. sedap tu. tp x leh makan selalu sbb perut makin buncit ni..

    ReplyDelete
  10. Wah sedapnya.. boleh cuba bila kerajinan datang nie..

    ReplyDelete
  11. sedap ni. boleh cuba. tq share resepi :)

    ReplyDelete
  12. wah, menarik lah... selalu masak sup kicap meatball jak ...
    boleh try ni resepi next time.

    ReplyDelete