Monday, September 9, 2019

Ikan Basung Rebus Kuning

ikan basung

Ikan Basung Rebus Kuning | Ikan Basung antara ikan yang terkenal dan digemari di kalangan penduduk Sabah. Bukan sahaja harganya murah jika dibandingkan dengan harga ikan yang lain namun rasanya juga sangat sedap. Selain masak rebus ikan basung juga sedap jika di goreng dan dijadikan ikan ampap. Di Kota Belud terutamanya suku kaum Bajau Samah dan Irranun memang terkenal dengan masakkan ampap ni. Sebelum ini aku pernah kongsikan ResepiAmpap Nangka Ikan Liking. InshaAllah jika berkesempatan aku akan kongsikan pula Resepi Ikan Basung Masak Ampap.

Bahan-bahan yang diperlukan (kuantiti bahan yang digunakan mengikut kesesuaian, kebiasaannya aku masak memang main agak ja hehe tapi rasanya tetap nyummy!);
  • Ikan basung
  • Halia*
  • Kunyit hidup*
  • Serai (diketuk / dititik)
  • Bawang butih, bawang merah*
  • Cili api (kalua nda mau pedas tak perlu simpan)*
  • Asam jawa / asam keping
  • Minyak untuk menumis
  • Perasa (garam, aji)
  • Tomato
  • Daun limau purut (bahan tambahan, kalau takda pun takpa)
Caranya ;
  1. Tumbuk bahan-bahan bertanda *, serai diketuk.
  2. Panaskan kuali dan bubuh sedikit minyak
  3. Tumis serai dan bahan yang sudah ditumbuk sehingga naik bau
  4. Masukkan air dan tunggu sehingga mendidih
  5. Apabila sudah mendidih, masukkan ikan basung yang sudah di siang dan di bersihkan dan asam keping / jawa. Tunggu sehingga ikan sedikit masak
  6. Masukkan tomato dan daun limau purut. Biar seketika
  7. Selepas 30 saat atau seminit perasakan dan siap untuk dihidang bersama ambuyat atau nasi putih.
ikan basung


Resepi ni kiranya macam resepi ikan pindang atau singgang cuma kalau dekat Sabah biasa panggil ikan rebus ja. Kebiasaannya rebus ikan basung ni dihidangkan bersama nasi putih atau ambuyat. Kena-kena lagi hidang panas panas, pedas lagi fuhh memang nyaman!

by, cik itah @ ramaramapendek

24 comments:

  1. nampak sedap. terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
  2. First time dengar nama ikan ni, boleh la nak try masak kalau terjumpa ikannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia macam ikan pindang/singang cuma di Sabah biasa sebut ikan rebus

      Delete
  3. sekali tgk mcm singgang ikan.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. diala tu hehe di KK ini biasa sebut ikan rebus

      Delete
  4. mcm nampak lauk singgang atau masak pindang... mesti besti hirup kuahnya

    ReplyDelete
  5. Kalau org ganu kata masak singgang. Fav menu rumah kak ana singgang ni tau.

    ReplyDelete
  6. kalau sy kan, sy amik kuah je lepas tu mkn dgn nasi panas dan ikan masin goreng...fullamakkkk boleh bertambah 3 pinggan!

    ReplyDelete
  7. Ada nama lain ke untuk ikan basung ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nda sure tapi di Sabah ni memang panggil ikan basung ja xada nama lain

      Delete
  8. lebih kurang Stail sha buat masak asam rebus kuning.. Cuma sha tak tumis.. Masuk je semua bahan, buh air dan jerang atas dapur..

    ReplyDelete
  9. Aduii..sedapnya bah ni sis.. kesukaan juga ni klu masak.. :)

    ReplyDelete
  10. ikan basung ni ala ala ikan kembung ikan selar macam tu ye. kalau semenanjung masak asam atau singgang kot namanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada beza sis..ikan basung ni bulat bentuknya...ikan kembung n selar tu ada leper (lebar) sikit kan hehe

      Delete