Resepi ampap nangka ikan liking | Minggu lepas aku balik kampung. Sebelum balik tu memang dah plan nak masak sayur nangka bubuh ikan liking so ahad tu aku pergi tamu Kota Belud yang beroperasi setiap hari ahad.
Bahan-bahan ;
- Buah nangka mentah yang dihiris sederhana nipis
- Ikan liking - apa itu ikan liking? Klik SINI
- Santan kelapa
- Daun kunyit
- Kunyit hidup
- Halia
- Cili api
- Perasa
Cara-cara ;
- Kukur kelapa dan perah santannya sebanyak dua kali tetapi asingkan santan pertama (santan pekat) dan kedua (santan cair). Ketepikan.
- Rebus nangka bersama santan kedua. Masukkan halia, kunyit hidup, cili api. Biar sehingga nangka separuh masak.
- Masukkan perasa dan daun kunyit. Gaul sebati
- Apabila daun kunyit masak, masukkan ikan liking dan biar seketika
- Masukkan santan pertama (santan pekat) dan gaul sebati dan biar hingga mendidih.
- Asingkan kuah nangka dan ketepikan.
- Apabila kuah nangka kering (jangan terlalu kering), tutup api dan hidang.
Ampap nangka ni sedap dimakan bersama nasi putih. Kuah yang diasingkan tadi boleh campur dengan nasi. Jangan buang pula ya. Selamat mencuba !
msti sedap nih
ReplyDeletefirst time dngr nama resepi, first time jgk dngr ikan liking. tp bila tngok masakan nangka tu... terliur.. sedapppp!!
ReplyDeleteNda prnh lgi aku try tu ikan liking, mcm maw ni
ReplyDeleteWah lain dari yang lain ni... nampak sedap...
ReplyDeleteMenarik resepi ni.. Rasa nak cuba tapi tataw la bile boleh terlaksana.. hehehe..
ReplyDeleteResepi baru ni buat kakak
ReplyDeleteBagus kakak suka mencuba resepi yg ala-ala kampung macam ini.
Sedapnya.. Tapi boleh tengok je..
ReplyDeleteAkak tak boleh makan nangka.. angin kus kus nanti.. hehehe