Resepi pansak ikan yu | Niatnya nak minta mak aku masakkan sebab aku tak reti tapi last2 aku sendiri yang masak, mak ajar resepi ja hihi
Bahan-bahan ;
- Ikan yu
- Kelapa parut
- Lengkuas
- Halia
- Bawang putih
- Bawang merah
- Pucuk ubi
- Bunga kunyit
- Daun bawing (daun kemangi)
Cara-cara ;
- Rebus ikan yu terlebih dahulu sehingga masak (jangan terlebih masak). Angkat dan toskan.
- Kukur kelapa dan ketepikan.
- Carikkan isi ikan yu, buang bahagian yang tidak diperlukan seperti otak ikan yu dan kulitnya. Tulang ikan yang lembut boleh diambil.
- Campurkan isi ikan yu tadi bersama kelapa parut. Tambahkan garam, sedikit aji no moto dan kunyit. Gaul sekata. Ketepikan.
- Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan lengkuas dan tumis sehingga garing.
- Masukkan isi ikan yu yang telah digaul bersama kelapa parut
- Masukkan pucuk ubi dan gaul sekata
- Setelah pucuk ubi masak, masukkan daun bawing dan bunga kunyit.
- Tumis sehingga garing dan tutupkan api.
*Jika suka pedas boleh tambahkan cili api. Selamat mencuba!
Macam menariklah menu cik itah nie..
ReplyDeleteTak pernah lagi makan ikan yu.. hehehe
first time dgr dan tgok ni...
ReplyDeleteOoo Cik Itah..
ReplyDeleteNampak menyelerakan.. Menu yang unik ni Cik Itah... Ikan Yu tu... Tak pernah rasa lagik... Mesti best ni..
tak penah akak cuba atau penah mkn lauk dr ikan yu nih...
ReplyDeleterare nih
Saya belum pernah rasa lagi ikan yu ni, macam sedap je resepi sis,kalau makan dengan nasi panas + rasa pedas pedas mesti best ni.
ReplyDeletepansak? 1st time dengar.. hehehe
ReplyDeleteSy nda pernh lgi mkn ikan yu...mcm serunding juga ka ni
ReplyDeleteLebih kurang dear tapi serunding ni kering betul kan..ini basah2 sikit hehe
Deletepansak ikan yu? first time lah dengar :o
ReplyDeletefirst time dengar nama masakan pansak ni..pansak ni makanan org mana ye? i jakun dah ni..hahaha...
ReplyDeletebertambah jakun bila makan dengan ikan yu...wahhhh...festaim dengar org mkn ikan yu...huhu..
Makanan orang Sabah hehe :)
DeleteMenarik...sedap je tengok tu... tak pernah rasa lagi... bestnya :)
ReplyDeletenmpk sdp je ni..ratah msti best..
ReplyDeletetak pernah makan ikan yu. resipi pun first time ngk.
ReplyDeletefirst time dngr. dan teringinnya nak cubaaaaa. hehe
ReplyDeleteyang ni kalau kepal dalam daun pisang dan hangatkan pun sedap tak agaknya ya...mcm pernah makan tapi rasanya di indonesia..dia kepal dalam gulungan daun
ReplyDeleteSelalu makan juga bah ni..tapi sejak pergi merantau di sarawak jarang sudah jumpa ni
ReplyDeleteIkan yu? Kat paso sini x de org jual
ReplyDelete