Assalamualaikum & hi
Resepi Hati Ayam Masak Kicap | Tiba-tiba tekak nak makan hati ayam kicap so dengan rajinnya akupun masaklah hati ayam kicap ni.
Bahan-bahan ;
- Hati ayam
- Kicap manis dan kicap masin
- Sedikit sos tiram
- Cili kering
- Halia
- Bawang merah dan bawang putih
- Tomato
- Daun bawang
Cara-cara ;
- Perap hati ayam bersama halia, bawang putih, sos tiram, kicap masin dan kicap manis selama 20-30 minit.
- Tumiskan halia, bawang putih dan cili kering sehingga naik bau.
- Masukkan tomato dan kacau
- Masukkan hati ayam yang diperap tadi dan tambahkan sedikit air. Biar hingga hati ayam masak
- Masukkan garam dan secukup rasa jika kurang rasa
- Taburkan daun bawang dan angkat. Siap!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek
uih sedap ni sesekali makan... selalu minta mak simpan hati kalau sembelih ayam.
ReplyDeleteSedapnya Cii Itah. Hari tu goreng jer pun dah sedap. ð
ReplyDeleteNampak sedap...kadang2 masak hati ayam jugak..goreng pun sedap
ReplyDeletesedapnya....
ReplyDeletemmg sesuai hati yg msh fresh lg msk kicap, terasa kemanisannya tuh...
baru teringat lama tak beli hati ayam... rasa mcm nk msk jgk lah
bru mkn pg td.. hehe
ReplyDeleteKalau dapat hati ayam baru mmg sedap CI. Masak apa pun sedap kalau dah suka hati ye...
ReplyDeleteLma nda msk,ni,owhh, dlu time bujang2 rajin aku msk ni sbb roomate suka,mkn,ni
ReplyDeletenampak sedap hati ayam masak kicap ni... selalu makan hati ayam bakar je..
ReplyDeletenyummss...nampak sedpa sgt
ReplyDeleteMakan hati ayam tak apa CI jgn kita "makan hati" boleh kurus dibuatnya:)
ReplyDeleteSedap resepi nie.. Tapi sebab akak tak makan hati, leh ganti ngn pedal ayam or kaki ayam nie..
ReplyDelete