Resepi Kari Telur | Percubaan pertama aku masak kari telur. Not bad. Korang kalau nak cuba silalah cuba hehe
Bahan-bahan ;
- Telur ayam (2-5 biji)
- Kari ayam (aku biasa pakai brand 88)
- Limau kasturi 2 biji (asam jawa pun boleh)
- Bawang bombay
- Bawang putih
- Udang kering
- Halia
Cara-cara;
- Rebus telur ayam 10 - 15 minit.
- Kupas kulit telur setelah masak dan ketepikan
- Rendam sedikit udang kering selama beberapa 1-2 minit
- Tumbuk udang kering, halia dan bawang putih sehingga lumat
- Tumiskan bahan tumbuk dan masukkan bawang bombay yang telah dihiris halus. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan kari dan tumis sehingga kari masak
- Masukkan telur dan tambahkan sedikit air
- Perasakan dan biar hingga menggelegak
- Siap!
with love ~ cik itah @ ramaramapendek
resepi menarik (^_^)
ReplyDeletesedap n simple....
ReplyDeletekadang masakan yg mudah ni yg blh bt mkn bertambah
simple tu. sdp
ReplyDeletefeztime dengar kari telur ni
ReplyDeleteKari telur, sesekali sedap jugak.
ReplyDeletemenarik jugak.. tak pernah tfikir nak telur pom boleh masak kari.. nnti blh try jugak ni
ReplyDeleteyg ni pun busyra tak pernah try. sronok la baca entri cik itah. sbb resepi lain dri yang lain. :)
ReplyDeleteKlau telur rebus ni aku mkn kuningnya jak, putih nda suka hihi
ReplyDeleteFavorite husband & anak2, masak kari ni...
ReplyDeleteKalau anak kakak suka telur masak sambal tumis
ReplyDeleteCI pernah makan?
Yeah!! Nanti boleh cuba..
ReplyDeletesenang resepinya..