You are reading:
Resepi Kari Telur

Resepi Kari Telur

Posted on: Friday, February 3, 2017

Assalamualaikum & hi

Resepi Kari Telur

Resepi Kari Telur | Percubaan pertama aku masak kari telur. Not bad. Korang kalau nak cuba silalah cuba hehe

Bahan-bahan ;
  • Telur ayam (2-5 biji)
  • Kari ayam (aku biasa pakai brand 88)
  • Limau kasturi 2 biji (asam jawa pun boleh)
  • Bawang bombay
  • Bawang putih
  • Udang kering
  • Halia

Cara-cara;
  1. Rebus telur ayam 10 - 15 minit.
  2. Kupas kulit telur setelah masak dan ketepikan
  3. Rendam sedikit udang kering selama beberapa 1-2 minit
  4. Tumbuk udang kering, halia dan bawang putih sehingga lumat
  5. Tumiskan bahan tumbuk dan masukkan bawang bombay yang telah dihiris halus. Tumis sehingga naik bau.
  6. Masukkan kari dan tumis sehingga kari masak
  7. Masukkan telur dan tambahkan sedikit air
  8. Perasakan dan biar hingga menggelegak
  9. Siap!

with love ~ cik itah @ ramaramapendek

Comments

  1. sedap n simple....

    kadang masakan yg mudah ni yg blh bt mkn bertambah

    ReplyDelete
  2. menarik jugak.. tak pernah tfikir nak telur pom boleh masak kari.. nnti blh try jugak ni

    ReplyDelete
  3. yg ni pun busyra tak pernah try. sronok la baca entri cik itah. sbb resepi lain dri yang lain. :)

    ReplyDelete
  4. Klau telur rebus ni aku mkn kuningnya jak, putih nda suka hihi

    ReplyDelete
  5. Favorite husband & anak2, masak kari ni...

    ReplyDelete
  6. Kalau anak kakak suka telur masak sambal tumis
    CI pernah makan?

    ReplyDelete
  7. Yeah!! Nanti boleh cuba..
    senang resepinya..

    ReplyDelete