You are reading:
Anime Blue Exorcist Season 1 | Anime Review

Anime Blue Exorcist Season 1 | Anime Review

Posted on: Thursday, February 25, 2021

Review Anime Blue Exorcist Season 1


Yo guys!


Anime ni mula ditayangkan pada tahun 2011 dan setakat ni ada dua season. Genres: Supernatural, Fantasy, Demon, Action. Season 1 ada 26 episod manakala season 2 (Blue Exorcist: Kyoto Saga) ada 12 episod. Mengisahkan tentang dua adik beradik kembar iaitu Rin Okumura dan Yukio Okumura yang merupakan anak kepada Satan tetapi membesar seperti manusia biasa dan dipelihara oleh Shirou Fujimoto kawan baik kepada ibu mereka, Yuki - yang secara tidak sengaja fall in love dengan Satan. 

 

Pada awalnya Rin Okumura nampak macam ordinary teenager but troublesome ja sampailah satu masa tu bila dia dapat tahu yang dia bukanlah manusia biasa. Mulanya dia tidak dapat menerima kenyataan yang dia bukan manusia tetapi selepas kematian Shirou, akhirnya dia terima dan berazam untuk menjadi Exorcist demi melindungi adiknya, Yukio Okumura. Walaupun mereka ni kembar tetapi Yukio adalah manusia biasa, badan dia tidak mampu menampung kuasa seperti abangnya Rin. Bagaimanapun setiap hari dia melakukan ujian terhadap dirinya kerana bila-bila masa diapun boleh inherit the same power cuma mungkin belum sampai masanya. Berbeza dengan Rin, dia sudah inherited the power ever since he was born cumanya dia punya power ni kena conceal di dalam pedang Kurikara or Koumaken oleh kawan kepercayaan Shirou, Mephisto Pheles, Chairman of True Cross Academy yang juga merupakan Exorcist (walaupun faktanya dia ni juga anak kepada Satan).


Blue Exorcist

 

Review Anime Exorcist Season 1

 

Yang sebenarnya Mephisto was ordered to kill Rin however he accepted Rin's proposal to become an Exorcist and enter him into True Cross Academy, di situ Rin mendapat tahu yang adiknya Yukio ni sebenarnya sudah menjadi Exorcist sejak umur tujuh tahun lagi dan merupakan teacher at True Cross Academy and ends up teaching his older brother to become an Exorcist. So after that bermulalah sesi persekolahan mereka untuk menjadi Exorcist dimana banyak cabaran dan rintangan yang dilalui, juga banyak watak-watak baru yang diperkenalkan.


Best atau tidak Blue Exocist ni? Bagi aku mau kata best sangat tu tidaklah, typical supernatural macam anime lain yang aku pernah tengok sebelum ni but still worth watching. Nda rugi tengok sebab dia banyak part yang lawak dan kelakar terutama watak si Rin, Shirou dan Mephisto. Tapi part yang paling hillarious tu bila first time Satan nampak si Shura Kirigakure and dia tegur "I don't know who are you but what the hell is wrong with your boobs?" hanya kerana unusual size of her boobs lol!


Rating: 7/10


Seronok layan anime action but at same time ada unsur-unsur lawak ni sebenarnya. Kalau serious like all the time tu hesy akupun stress tengok tu kono haha. So buat peminat-peminat anime di luar sana kalau belum tengok Blue Exorcist ni make sure tengok okay. Anime Dororo pun juga πŸ˜€


Till then and take care!

Comments

  1. Baca dahulu sinopsis. Macam-macam jalan cerita animasi Jepun ini.

    ReplyDelete
  2. anime yang saya layan sekarang ni Naruto dan Boruto je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naruto pun orang kata best tapi sy x sanggup mau mulakan.. cukupla follow one piece saja hehe

      Delete
  3. peminat anime suka la cerita ni kan :)

    ReplyDelete
  4. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† part yg tu cpt ya perasanπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

    ReplyDelete
  5. Supernatural, Fantasy, Demon, Action genre yg mama suka gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah mama..sy pun lagi suka genre macam tu. kalau romance or slice of life kurang or drama kurang sikit

      Delete