You are reading:
Anime Review | Psycho Pass Season 2 & Psycho Pass The Movie

Anime Review | Psycho Pass Season 2 & Psycho Pass The Movie

Posted on: Thursday, February 18, 2021

Psycho Pass Season 2

 

Yo minna! 


Psycho-Pass Season 2 adalah kesinambungan dari season yang pertama. Boleh baca dekat Review Psycho Pass Season 1, cerita lapan belas bulan selepas kematian Shogo Makishima dan after Akane learned the true nature of Sibyl System. In this season 2, dia more to on how Akane stop a man who wants to shake the system to its core. 


Banyak karakter baru yang diperkenalkan dekat season 2 ni termasuklah Kirito Kamui, the new criminal character. Season 2 ni pendek ja ceritanya, 11 episod semua. In this season, Akane still an inspector while his senior inspector (previously), Nobuchika Ginoza became an enforcer sebab dia punya psycho pass level tu meningkat dan posisinya diambil alih oleh new inspector bernama Mika Shimotsuki. Watak misteri Sakuya Togane, an enforcer diperkenalkan but at the end of the story he and his mother both dead.


Overall cerita season 2 ni okay cuma yang nda bestnya dalam cerita ni watak Shinya Kougami jadi watak sampingan ja tupun dalam khayalan si Akane. Kalau ikutkan takda langsung pun tapi dia punya watak tu main peranan yang besar lah dalam membentuk si Akane ni, which is the way she thinks now is more like Kougami.


***


Psycho Pass The Movie


Psycho Pass The Movie


Psycho-Pass The Movie ni sebenarnya kesinambungan cerita Season 1 and Season 2, due to incredible success of Sibyl System, negara-negara lain pun mula berkerjasama dengan Jepun termasuklah negara yang dilanda perang oleh South East Asian Union (SEAUn) dengan harapan Shambala Float akan mengekalkan keamanan dan populasinya. Bagaimanapun kumpulan pengganas anti-sibyl tiba di Jepun dan dipercayai dibantu oleh Shinya Kougami. Akane Tsunemori dihantar ke SEAUn untuk menangkap dan membawa Kougami pulang ke Jepun but later being revealed that the anti-sibyl terrorist was not sent by Kougami. Kesimpulan dalam movie ni kita boleh nampak apa yang terjadi sekiranya Sibyl System fall into the wrong hands especially when it comes political issues. Chaos seluruh dunia yo!


After tengok Season 1, 2 and movie ni aku rasa cerita ni oklah kut tapi aku rasa banyak yang nda best so far sebab biarpun watak Kougami muncul balik tapi banyak watak-watak baru yang diperkenalkan dan watak dari previous season dibiarkan macam tu ja (character development agak kurang), too many unexplained questions and situation. Banyaklah yang bikin nda puas hati contoh macam watak Shuusei Kagari yang dibunuh oleh Commander in Chief diorang, bagi aku it is really unfair hanya kerana Kagari tahu the true nature of Sibyl System and want him to be silence dia dibunuh using the Dominator and part of him dijadikan salah satu part dekat Sibyl System.


Season 3 finished airing tapi aku belum tengok lagi. Nanti-nanti lah kono. Aku mau layan anime lain dulu 😁


Rating: 7/10


Jujurnya juga anime ni dia punya unsur violence agak tinggi yang mana kita boleh nampak when they shot the criminal using the dominator dia bukan tembak terus mati macam yang biasa kita dia nampak tau, dia tembak then badan criminal jadi kembang "pop pop pop" (as it manusia yang tiba-tiba bertukar jadi alien pun ya juga) and then "boom" meletup macam bunga api. Blood all over the place and its yuks some kind of tragic!

 

Yang keduanya part seorang wanita yang kena pukul sampai dia mati. Di tempat awam but guess what takda seorang pun yang tolong padahal gila ramai orang masa tu and i was like "hey how come no one helping her? Yang robot scanner tu pula langsung nda membantu pun. Polis pun lambat bertindak. Like seriously!" At the end perempuan tu mati macam tu ja and serius aku nda puas hati haha bikin gerigitan ba kono part tu ee! But still this anime is worth watching. 


Till then. See ya!

Comments

  1. i pun jenis tak tgk all season straight , after satu season ,tgk anime lain dulu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan atie kan..tp sy kadang ikut mood juga.. baru jgk ni ha habis marathon Attack on Titan from season 1 until da latest one tapi sbb masi on going n latest eps pun belum keluar so sementara tunggu layan anime lain dulu hehehe

      Delete
  2. kalau jd komik BM ni sy rasa byk adengan terpaksa di blur-kan hehehe

    ReplyDelete
  3. Kak Bell layan juga anime ni dulu2. Skrg pun minat tp tak cukup masa dah nk layan. Kalo lyn mau maraton tk buat keje lain dah. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Bell..kalau suda start layan tu nahhh nda terbuat kerja2 yg lain

      Delete
  4. wahh boleh masuk dalam list ni nanti :)

    ReplyDelete