You are reading:
Anime Review | Attack On Titan a.k.a Shingeki no Kyojin

Anime Review | Attack On Titan a.k.a Shingeki no Kyojin

Posted on: Saturday, March 6, 2021

 

Anime Review | Attack On Titan a.k.a Shingeki no Kyojin

Attack on Titan diatur di dunia di mana umat manusia tinggal di kota-kota yang dikelilingi oleh Tembok besar yang melindungi mereka dari Titans, makhluk humanoid raksasa yang memakan manusia. Anime ini berpusat di sekitar Eren Jaeger, his adoptive sister Mikasa Ackermann, dan teman masa kecil mereka Armin Arlelt, yang hidupnya berubah selama-lamanya setelah kemunculan Colossal Titan, yang membawa kepada kehancuran kota asal mereka dan kematian ibu Eren. Bersumpah untuk membalas dendam dan menuntut kembali dunia dari Titans, Eren, Mikasa, dan Armin bergabung dengan Scout Rejiment, sebuah kumpulan tentera elit yang memerangi Titans di luar Tembok.

 

Season pertama anime ini mula disiarkan pada April 2013. Genre: Dark Fantasy. Kalau ikutkan dekat Neflix anime ini mempunyai 5 Season tetapi sebetulnya dia macam ni;

  1. Season 1
  2. Season 2
  3. Season 3: Part 1
  4. Season 3: Part 2
  5. Final Season

 

Currently aku tengah tengok dekat Final Season - belum habis lagi dan masih on-going both manga and anime. Mungkin akan habis airing pada penghujung April tahun ini, mungkin lah hehe. Mula-mula nda berminat pun mau tengok tapi balik-balik keluar dekat Neflix suggestion so akhirnya aku terjebak juga layan AOT ni.


Best atau tidak Attack on Titan ni? Bagi aku cerita dia memang menarik dan boleh dikatakan rare jugaklah. Bijak penulisnya, Hajime Isayama sebab dapat menghasilkan anime yang lain daripada yang lain. Apa yang rare nya adalah titan itu sendiri. At first bila aku tengok AOT ni, dia mengingatkan aku tentang yakjuj makjuj bezanya yakjuj makjuj ni mahkluk perosak yang sukakan kemusnahan while titan ni pula mahkluk yang menyerupai manusia tetapi bertubuh besar dan hodoh (tetapi ada jugak titan yang hensem haha). Hobinya pula adalah memakan manusia dan bukannya membuat kerosakan di bumi seperti yakjuj makjuj.


Attack on Titan

Titan di dalam AOT ni ada yang jenis normal dan abnormal. Kalau jenis yang abnormal biasanya dia bersifat agresif dan kuat sikit serta bijak compare to normal titan. Tetapi terdapat 9 jenis titan yang menjadi antara topik utama di AOT iaitu Armored Titan, Attack Titan, Beast Titan, Cart Titan, Colossal Titan, Female Titan, Founding Titan, Jaw Titan dan War Hammer Titan. Each 9 titan ni ada specialty nya masing-masing.


Di awal cerita AOT ni memang akan konpius sikit tentang apa sebenarnya titan ni but later turn out yang titan ni sebenarnya adalah giant yang merupakan manusia juga pada awalnya sebelum menjadi titan. Di ringkaskan cerita, all Titans are originally humans of a race of people called the Subjects of Ymir. Subjects of Ymir become Titans after being injected with Titan spinal fluid, triggering a near-instantaneous transformation - which is they will completely lose themself (except 9 special titan), yang diorang tahu motif diorang adalah untuk memakan manusia sahaja.


Storyline and character development is great. Walaupun watak utamanya adalah Eren Yeager tapi favorite character aku is Levi. I don't know why but i really love the way he act, everything is just so cool cuma tulah dari dioarang Eren di usia remaja sampailah dewasa, Levi ni sama kecil ja orangnya haha tapi kecil-kecil pun kuat dan gagah . Overall rating: 9/10. So buat peminat anime diluar sana yang masih belum lagi tengok Attack on Titan ni, memang highly recommended untuk kamurang.


Berita gembira buat mereka yang follow anime B: The Beginning haa, Season 2 is coming soon in Neflix and will be officially released on March 18, 2021. Yoshh aku nda sabar mau tengok 😍

Comments

  1. Haah ada teringat Yakjuj dan Makjuj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kann..first tengok tu betul2 mcm yakjuj makjuj

      Delete
  2. ramai bilang yg this series is too serious... is it ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha indeed. terlupa pula mention dekat situ hehe AOT ni mmg agak serius..sy sampai stop tengok dua tiga hari sebab stress dgn ceritanya kahkah memaki sendiri pun ada lol 😅😅

      Delete
  3. menarik anime ni. masa 1st season, nampak macam anime ni just a direct anime. but slowly storyline develop dan bermacam plot twist yang menjadikan anime ni menarik. paling penting, berjaya menarik perhatian audience utk sentiasa nak tahu what will happen next.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya tula..bila suda start tengok tu macam nda mau tinggal.. curious what next..

      Delete
  4. Mesti best ni sampai 4 season tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. best mama tapi tula..too serious kdg sampai sy sendiri stress tengok haha

      Delete
  5. makan org? tapi bukan cannibal kan?

    ReplyDelete