Gulai Lemak Bayam Bersama Udang | Yo nakama! So kali ini aku kongsi resepi masakan bujang pula ya. Layankan ja la kalau kejap-kejap content blog aku pasal resepi, kejap pasal beauty, kejap lagi pasal anime haha. Lama sebenarnya aku ni nda berketang-ketung di dapur semenjak ada masalah air dekat tempat aku tinggal, mau dua bulan asyik bercatu air mood memasak tu memang kelaut. Tapau or makan luar ja-terpaksa.
Resepi ini memang ringkas dan mudah. Bahan-bahan adalah udang, bayam merah, cili kering (yang sudah dimasak/rebus dan di blend) - aku guna cili kering yang memang pedas. Kalau cili kering kamu guna nda pedas bolehlah tambah cili api, kalau suka pedas kasi banyak ja cili api kamu guna. Bahan lain ialah santan, halia, bawang putih, serai dan perasa (garam, aji no moto etc).
Cara-cara
- Tumiskan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk serta serai yang telah diketuk sehingga garing atau naik bau. Lepas tu masukkan sedikit air (sebab aku menggunakan santan kotak so aku memang akan taruh sedikit air untuk elakkan santan menjadi terlampau pekat/berlemak).
- Masukkan udang dan biar sehingga sedikit mendidih.
- Masukkan santan dan perlahankan api. Biarkan selama 2-3 minit dan perasakan. Kalau rasa sudah ngam, masukkan sayur bayam. Kacau sehingga sebati dan bayam menjadi layu dan tutup api.
- Siap dan sedia untuk dihidang. Sebolehnya jangan biar bayam overcook ya sebab nanti dia akan jadi kurang sedap bila overcook tapi depend jugalah kalau kamu jenis yang suka makan sayur overcook then it should be okay. As for me, aku lagi prefer sayur yang halfcook or just.. nice ð
Mudah dan ringkas ja kan resepi ni. Rasanya pula seakan-akan rasa mee kari. Nanti kamurang cuba ok.
Till then. See ya!
suka gulai lemak yg ada udang..sedap..
ReplyDeleteLemak2 manis gtu hehe nyaman ðð
DeleteUishhh udang ni, lauk apa apa pun sedapppp.
ReplyDeleteTapi resipi ni simple jeee, boleh cuba nanti.
Resepi orang bujang ja hehehe
DeleteBetul tu udang masak apapun sedap ja ð
Bayam tak pernah cuba.. selalu guna pucuk ubi ataupun pucuk paku.. TQ share resepi..
ReplyDeleteCubala nanti kaksha.. sedapp ðð
DeleteSedapnya
ReplyDeleteSungguhh hehe
DeleteAkak tak pernah masak udang bersama sayur. Satu kelainan ni. Nampak sedap. :)
ReplyDeleteSedap jgk kaknur..bole try nanti hehe
Deletekalau dh ada udang masak apa pun sodap
ReplyDeleteBetul tu kakdana.. asal udang ja memang sedap ja ð
DeleteUdang masak lemak cili api pun sodap ni.. Lama dah x masak.. Dulu dok sorang rajin gak godek dapur.. Now dh dok ngan adik jadi malas plk nak tengok dapur haha
ReplyDeleteWahhhh sedap jugak tu.. tiba2 macam teringin. Ada balik kerja nanti cari bahan tuk masak lemak cili api ðð
Deletenampak sedap
ReplyDeleteSedap dipandang sedap juga dimakan hehe
Deleteemmmmm....dapnyer. Kenapa la time-time gini dia lalu kat blog listð
ReplyDeleteHahaha dia suruh kaksyu cuba tu ð
DeleteSelalu bayam kita goreng atau rebus jew... Tak pernah masak lemak lagið¹ð¹
ReplyDeleteApa kata nanti try manala tahu kena dengan selera kann ð
Deleteuiiii sedapnyaaaa... sy mmg suka bayam masak apa je...semua boleh telan hahahaha
ReplyDeletedulu nda suka pun makan bayam ni
Deletetapi lama2 tersuka pula hehe
Kalau letak udang ni mesti sedappp
ReplyDeleteasal ada udang memang sedap ja kan^^
Deleteresep udang sangat delicious...
ReplyDeleteyummy!!
Deletethank you sharing resepi :)
ReplyDeletesama^^
DeleteGulai lemak bayam ni shida suka masak lemak putih..
ReplyDeletekalau dengan udang suka masak lemak ciliapi dgn kcg buncis :)
tq sharing resepinya itah :)
uiii bikin mengidam masak lemak ciliapi ni hehehhe
Delete