You are reading:
Gulai Lemak Bayam Bersama Udang

Gulai Lemak Bayam Bersama Udang

Posted on: Monday, May 3, 2021

 

Gulai Lemak Bayam Bersama Udang

 

Gulai Lemak Bayam Bersama Udang | Yo nakama! So kali ini aku kongsi resepi masakan bujang pula ya. Layankan ja la kalau kejap-kejap content blog aku pasal resepi, kejap pasal beauty, kejap lagi pasal anime haha. Lama sebenarnya aku ni nda berketang-ketung di dapur semenjak ada masalah air dekat tempat aku tinggal, mau dua bulan asyik bercatu air mood memasak tu memang kelaut. Tapau or makan luar ja-terpaksa.


Resepi ini memang ringkas dan mudah. Bahan-bahan adalah udang, bayam merah, cili kering (yang sudah dimasak/rebus dan di blend) - aku guna cili kering yang memang pedas. Kalau cili kering kamu guna nda pedas bolehlah tambah cili api, kalau suka pedas kasi banyak ja cili api kamu guna. Bahan lain ialah santan, halia, bawang putih, serai dan perasa (garam, aji no moto etc).


Cara-cara

  1. Tumiskan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk serta serai yang telah diketuk sehingga garing atau naik bau. Lepas tu masukkan sedikit air (sebab aku menggunakan santan kotak so aku memang akan taruh sedikit air untuk elakkan santan menjadi terlampau pekat/berlemak).
  2. Masukkan udang dan biar sehingga sedikit mendidih. 
  3. Masukkan santan dan perlahankan api. Biarkan selama 2-3 minit dan perasakan. Kalau rasa sudah ngam, masukkan sayur bayam. Kacau sehingga sebati dan bayam menjadi layu dan tutup api.
  4. Siap dan sedia untuk dihidang. Sebolehnya jangan biar bayam overcook ya sebab nanti dia akan jadi kurang sedap bila overcook tapi depend jugalah kalau kamu jenis yang suka makan sayur overcook then it should be okay. As for me, aku lagi prefer sayur yang halfcook or just.. nice ๐Ÿ˜


Mudah dan ringkas ja kan resepi ni. Rasanya pula seakan-akan rasa mee kari. Nanti kamurang cuba ok.

 

Till then. See ya!

Comments

  1. suka gulai lemak yg ada udang..sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lemak2 manis gtu hehe nyaman ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Delete
  2. Uishhh udang ni, lauk apa apa pun sedapppp.
    Tapi resipi ni simple jeee, boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi orang bujang ja hehehe

      Betul tu udang masak apapun sedap ja ๐Ÿ˜‹

      Delete
  3. Bayam tak pernah cuba.. selalu guna pucuk ubi ataupun pucuk paku.. TQ share resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubala nanti kaksha.. sedapp ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Delete
  4. Akak tak pernah masak udang bersama sayur. Satu kelainan ni. Nampak sedap. :)

    ReplyDelete
  5. kalau dh ada udang masak apa pun sodap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kakdana.. asal udang ja memang sedap ja ๐Ÿ˜‹

      Delete
  6. Udang masak lemak cili api pun sodap ni.. Lama dah x masak.. Dulu dok sorang rajin gak godek dapur.. Now dh dok ngan adik jadi malas plk nak tengok dapur haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh sedap jugak tu.. tiba2 macam teringin. Ada balik kerja nanti cari bahan tuk masak lemak cili api ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Delete
  7. emmmmm....dapnyer. Kenapa la time-time gini dia lalu kat blog list๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dia suruh kaksyu cuba tu ๐Ÿ˜‚

      Delete
  8. Selalu bayam kita goreng atau rebus jew... Tak pernah masak lemak lagi๐ŸŒน๐ŸŒน

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kata nanti try manala tahu kena dengan selera kann ๐Ÿ˜Š

      Delete
  9. uiiii sedapnyaaaa... sy mmg suka bayam masak apa je...semua boleh telan hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu nda suka pun makan bayam ni
      tapi lama2 tersuka pula hehe

      Delete
  10. Kalau letak udang ni mesti sedappp

    ReplyDelete
  11. Gulai lemak bayam ni shida suka masak lemak putih..
    kalau dengan udang suka masak lemak ciliapi dgn kcg buncis :)

    tq sharing resepinya itah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiii bikin mengidam masak lemak ciliapi ni hehehhe

      Delete