Sotong Masak Hitam | Aku dapat resepi ni dari kawan serumah aku, Eca. Katanya arwah mak dia ajar masak macam ni ja, sangat ringkas dan mudah. Bahan-bahan diperlukan adalah sotong, cili api, minyak dan perasa i.e garam, aji etc. Caranya pula, panaskan minyak, masukan sotong (tanpa buang dakwat) sekali dengan cili api, kacau sehingga sotong masak. Lepas tu masukan perasa dan tutup api. Haa ringkas gila kan? Simple yet yummy okay!
Sotong masak hitam ni, nda kiralah ikut resepi mana sekalipun asal nama sotong masak hitam, kalau untuk sendiri makan, suami atau anak aku rasa okay tapi kalau mau hidang untuk mak mertua atau bakal mak mertua aku nda suggest sotong masak hitam ni sebab nda semua makan masakkan macam ni, not all people out there familiar with this kind of recipe even my own mother. Ni kalau aku masak macam ni untuk mak aku kompom2 kena bebel sampai esok haha boleh jadi mak aku "banned" satu tahun nda boleh masak sotong!
by, cik itah @ ramaramapendek
Ni kira dakwat dia tak payah buanglah.
ReplyDeleteya betul hehe
Deletehaha!mungkin sebab warna gitu mmg mak2 ni mcm pantang sikit kan, haha!
ReplyDeletetula pasal hehe
Deletewahh tak tahu pula, resepi macam ni ada. unik. Tapi betullah bukan semua yang mampu terima kan. btw nice sharing
ReplyDeleteBetul tu..
DeleteWah, first time nampak menu ni. Rasanya pernah dengar but I've never really seen it. I'll give it a try nanti with my sister 😊 thanks for the simple recipe
ReplyDeleteAda jgk org share menu ni dekat facebook hehe cubala nanti
DeleteTak pernah rasa lagi. Macam seram nak masak
ReplyDeleteKann sy pun baru jugak try resepi ni
DeleteIngatkan sebab guna kicap 😅
ReplyDeletehahaha letak kicap pun boleh
DeleteNampak sedap tapi xpernah makan lagi sotong masak hitam ni
ReplyDeleteada jugak org share dekat facebook tu dan cara masak lagi cantik bukan mcm resepi sy share ni...simple habis
Deletehai cik itah. aida dtg terjah...
ReplyDeletesotong hitam ni sedap ya Allah.
tapi, kat rumah aida x pernah masak.
husband tak makan.
so, bila balik rumah mak, confirm call suruh mak buatkan skit.
sedap!!! best!!!
hi sis..maaf belum sempat terjah blog sis, baru comeback hehe inshAllah this weekend sy bw hehe
Deletekan sedap kan..sy pun suka!
Hihi biasalah org tua mmg allergy sikit nampak hitam mcm Ni Kan.. tapi sedap xpe la
ReplyDeletebetul tu sis hehe
Deleteletak kicap bagi gelap
ReplyDeletelagi sedap kot
1st time sy mkn masakan ni ms duduk kelantan. memula agak pelik. igt kn kicap. rupanya baru tahu dia guna dakwat sotong hehehe
ReplyDeleteBelum try lagi inshaAllah boleh try ;)
ReplyDeleteSedap ni ... Kak pip biasa makan ...
ReplyDeleteTak pernah makan macam nie walaupun selalu tengok orang share..
ReplyDeletesedap ni... lama tak makan...
ReplyDelete