Saturday, August 17, 2019

Sotong Masak Hitam

sotong masak hitam

Sotong Masak Hitam | Aku dapat resepi ni dari kawan serumah aku, Eca. Katanya arwah mak dia ajar masak macam ni ja, sangat ringkas dan mudah. Bahan-bahan diperlukan adalah sotong, cili api, minyak dan perasa i.e garam, aji etc. Caranya pula, panaskan minyak, masukan sotong (tanpa buang dakwat) sekali dengan cili api, kacau sehingga sotong masak. Lepas tu masukan perasa dan tutup api. Haa ringkas gila kan? Simple yet yummy okay!

Sotong masak hitam ni, nda kiralah ikut resepi mana sekalipun asal nama sotong masak hitam, kalau untuk sendiri makan, suami atau anak aku rasa okay tapi kalau mau hidang untuk mak mertua atau bakal mak mertua aku nda suggest sotong masak hitam ni sebab nda semua makan masakkan macam ni, not all people out there familiar with this kind of recipe even my own mother. Ni kalau aku masak macam ni untuk mak aku kompom2 kena bebel sampai esok haha boleh jadi mak aku "banned" satu tahun nda boleh masak sotong!


by, cik itah @ ramaramapendek

24 comments:

  1. Ni kira dakwat dia tak payah buanglah.

    ReplyDelete
  2. haha!mungkin sebab warna gitu mmg mak2 ni mcm pantang sikit kan, haha!

    ReplyDelete
  3. wahh tak tahu pula, resepi macam ni ada. unik. Tapi betullah bukan semua yang mampu terima kan. btw nice sharing

    ReplyDelete
  4. Wah, first time nampak menu ni. Rasanya pernah dengar but I've never really seen it. I'll give it a try nanti with my sister 😊 thanks for the simple recipe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jgk org share menu ni dekat facebook hehe cubala nanti

      Delete
  5. Tak pernah rasa lagi. Macam seram nak masak

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap tapi xpernah makan lagi sotong masak hitam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak org share dekat facebook tu dan cara masak lagi cantik bukan mcm resepi sy share ni...simple habis

      Delete
  7. hai cik itah. aida dtg terjah...

    sotong hitam ni sedap ya Allah.
    tapi, kat rumah aida x pernah masak.
    husband tak makan.
    so, bila balik rumah mak, confirm call suruh mak buatkan skit.
    sedap!!! best!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sis..maaf belum sempat terjah blog sis, baru comeback hehe inshAllah this weekend sy bw hehe

      kan sedap kan..sy pun suka!

      Delete
  8. Hihi biasalah org tua mmg allergy sikit nampak hitam mcm Ni Kan.. tapi sedap xpe la

    ReplyDelete
  9. 1st time sy mkn masakan ni ms duduk kelantan. memula agak pelik. igt kn kicap. rupanya baru tahu dia guna dakwat sotong hehehe

    ReplyDelete
  10. Belum try lagi inshaAllah boleh try ;)

    ReplyDelete
  11. Sedap ni ... Kak pip biasa makan ...

    ReplyDelete
  12. Tak pernah makan macam nie walaupun selalu tengok orang share..

    ReplyDelete