Tuesday, December 3, 2013

Bunga Tulip


Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Diantara yang sentiasa bersemadi dalam jiwa ngeh ngeh ngeh. Selain meminati rama-rama sebenarnya aku juga seorang yang sangat sukakan bunga. Patung dan coklat tu kurang sikit la tak berapa minat atau tepatnya memang tak minat pun hahaha. Okay cakap pasal rama-rama, bagi yang tak tahu harus korang baca tentang rama-rama terbesar di dunia. Di Malaysia terdapat satu tempat yang di namakan Penang Butterfly Farm dimana tempat tersebut adalah rumah kepada lebih dari 7,000 rama-rama di Malaysia. InsyAllah kalau ada rezeki pasti akan ku tapakkan kaki ini ke sana. Eh..macam tak kena ja ayat aku tu, iya ke?

Bunga Tulip


GOOGLE
Berbalik kepada tajuk asal, Bunga Tulip sebenarnya berasal dari Asia Tengah dan telah ditanam sejak 500 tahun yang lalu (lama tu) .Tulip berasal dari bahasa Persia (delband) yang bermaksud turban kerana bentuknya yang menyerupai seperti turban. Diperkenalkan di Eropah pada tahun 1554 dan 1600-an diperkenalkan di Belanda. Di Amerika Syarikat Tulip diperkenalkan pada akhir tahun 1800-an. Untuk pengetahuan korang Bunga Tulip ni pernah menjadi bunga yang termahal di dunia dan mempunyai kira-kira 3.000 variasi dengan 14 nama. Amazing bukan? Dan kalau korang nak tahu ada beberapa negara tertentu yang meraikan festival Tulip ni termasuklah Kanada dan Belanda.

Apa-apapun jom kita layan lagu Geisha, Lumpuhkan Ingatanku. Semalam aku terlebih layan lagu ni fuhh menitis airmata! hahaha kantoi aku disitu! Macam orang baru putus cinta. Putus cinta ke? Eh?

 


with love~rrp.cik itah

24 comments:

  1. thank you for the info of bunga tulip..hehe..dah tahu serba sedikit tentangnya..

    ReplyDelete
  2. bunga tulip ni memang mahal kan..kalau tulip putih nampak cantik sangat..lagi lagi kalau taman bunga tulip..ohsem!

    ReplyDelete
  3. nice sharing..niesa suka bunga lily..hihi..best kan kalau ada festival bunga2 ni..mesti seronok..

    psstt : jiwa kacau ke?hihi

    ReplyDelete
  4. cantiknye..tetiba berangan dikelilingi bunga tulip..heavennnn

    ReplyDelete
  5. cantik ^_^ kalau dapat tengok dekat mesti best

    ReplyDelete
  6. walaupun x pnah nampak bunga tulip in real life.. tp suke lukis bunga tulip.. senang n cantik.. :)

    ReplyDelete
  7. churp2 utk awak..

    delete je komne ni naa..hihi

    ReplyDelete
  8. cantik bunga tulip tu.. jangan sedih-sedih.. senyum selalu.. :D

    ReplyDelete
  9. comelnyaaaa n cantik ciptaan allah dimuka bumi ni ..alhamdulilah ..

    tak mau sedih2 a ..

    ReplyDelete
  10. SAYA SUKA BUNGA RAYA PASAL DIA BUNGA KEBAGSAAN KITA.. :D

    ReplyDelete
  11. Hehehe.. bukan tapakkan kaki jer Cik Itah.. tapi jejakkan kaki.. :D

    alaa.. mana2 pun boleh.. asal cik itah bahagia kan.. :D

    ReplyDelete
  12. Memang cantik bunga ni,tgk kwn akak gi perth gambar di sekeliling bunga ni..fuhh cantik

    ReplyDelete
  13. cantikje gambar bunga tulip tu,tapi nana suka rose lagi,heee

    ReplyDelete
  14. suke bunga tulip...boleh tanam kat mesia tak..hehe

    ReplyDelete
  15. ooo ini bunga tulip... baru ku tau...

    ReplyDelete
  16. wow keren!! geisha. suka musisi indonesia :) like!!.

    ReplyDelete
  17. Bunga feveret..teringin jgk nk tgk bnga ni diluar negara..mesti best :)

    ReplyDelete
  18. Bunga feveret..teringin jgk nk tgk bnga ni diluar negara..mesti best :)

    ReplyDelete
  19. Cantik tulip..kita dah pernah pergi ladang Tulip..cantik sangat...

    ReplyDelete
  20. @Raudzah Z ladang Tulip? dekat mana kak? waa..bestnya!

    ReplyDelete
  21. owh..baru tau info pasal bunga tulips nie..sebelum nie tahu pasal namanya...hehe..btq, saya dah click kat rokok tidak sah..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  22. Terimakasih atas sharing ilmu dan pengetahuannya.Semoga slalu menjadimanfaat bagi semuanya. Salam sukses slalu. Amin
    http://tokokarangbungapapan.klikspo.com/

    ReplyDelete