Tuesday, December 3, 2013

Bunga Tulip


Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

bunga tulip

Bunga Tulip | Diantara yang sentiasa bersemadi dalam jiwa ngeh ngeh ngeh. Selain meminati rama-rama sebenarnya aku juga seorang yang sangat sukakan bunga. Patung dan coklat tu kurang sikit la tak berapa minat atau tepatnya memang tak minat pun hahaha. Okay cakap pasal rama-rama, bagi yang tak tahu harus korang baca tentang rama-rama terbesar di dunia. Di Malaysia terdapat satu tempat yang di namakan Penang Butterfly Farm dimana tempat tersebut adalah rumah kepada lebih dari 7,000 rama-rama di Malaysia. InsyAllah kalau ada rezeki pasti akan ku tapakkan kaki ini ke sana. Eh..macam tak kena ja ayat aku tu, iya ke?

Berbalik kepada tajuk asal, Bunga Tulip sebenarnya berasal dari Asia Tengah dan telah ditanam sejak 500 tahun yang lalu (lama tu) .Tulip berasal dari bahasa Persia (delband) yang bermaksud turban kerana bentuknya yang menyerupai seperti turban. Diperkenalkan di Eropah pada tahun 1554 dan 1600-an diperkenalkan di Belanda. Di Amerika Syarikat Tulip diperkenalkan pada akhir tahun 1800-an. Untuk pengetahuan korang Bunga Tulip ni pernah menjadi bunga yang termahal di dunia dan mempunyai kira-kira 3.000 variasi dengan 14 nama. Amazing bukan? Dan kalau korang nak tahu ada beberapa negara tertentu yang meraikan festival Tulip ni termasuklah Kanada dan Belanda.

 


with love~rrp.cik itah

15 comments:

  1. thank you for the info of bunga tulip..hehe..dah tahu serba sedikit tentangnya..

    ReplyDelete
  2. bunga tulip ni memang mahal kan..kalau tulip putih nampak cantik sangat..lagi lagi kalau taman bunga tulip..ohsem!

    ReplyDelete
  3. nice sharing..niesa suka bunga lily..hihi..best kan kalau ada festival bunga2 ni..mesti seronok..

    psstt : jiwa kacau ke?hihi

    ReplyDelete
  4. cantiknye..tetiba berangan dikelilingi bunga tulip..heavennnn

    ReplyDelete
  5. cantik ^_^ kalau dapat tengok dekat mesti best

    ReplyDelete
  6. churp2 utk awak..

    delete je komne ni naa..hihi

    ReplyDelete
  7. comelnyaaaa n cantik ciptaan allah dimuka bumi ni ..alhamdulilah ..

    tak mau sedih2 a ..

    ReplyDelete
  8. SAYA SUKA BUNGA RAYA PASAL DIA BUNGA KEBAGSAAN KITA.. :D

    ReplyDelete
  9. ooo ini bunga tulip... baru ku tau...

    ReplyDelete
  10. wow keren!! geisha. suka musisi indonesia :) like!!.

    ReplyDelete
  11. Bunga feveret..teringin jgk nk tgk bnga ni diluar negara..mesti best :)

    ReplyDelete
  12. Bunga feveret..teringin jgk nk tgk bnga ni diluar negara..mesti best :)

    ReplyDelete
  13. owh..baru tau info pasal bunga tulips nie..sebelum nie tahu pasal namanya...hehe..btq, saya dah click kat rokok tidak sah..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete