You are reading:
Anime Review | Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba

Anime Review | Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba

Posted on: Saturday, January 2, 2021

Anime Review | Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba

Yo nakama! New entry in 2021, I start it with anime. To be honest i feel nothing about this new year. Six months passed, yet no good news - still waiting. Anyway Happy New Year to guys!

 

So kali ni aku mau review pula anime Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba a.k.a Blade of Demon Destruction yang di siarkan pada April hingga September 2019. Genres: action, demon, supernatural, historical. Mempunyai sebanyak 26 episode with duration of 23 minutes per episode. Untuk anime ni dia ada movie bertajuk Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - Mugen Train (released on October 2020) cumanya buat masa ni belum available lagi, biasanya enam bulan selepas disiarkan baru avaiable di pasaran.

 

First thing first, review dekat blog ni adalah aku punya personal review and based on anime not manga/comic sebab aku nda follow manga, aku hanya follow One Piece manga ja itupun start dari Whole Cake Island until the latest one, bukan dari awal. Sebut pasal One Piece, selepas chapter 999 rata-rata peminat One Piece nda sabar mau baca chapter 1000 kan.


Back to Demon Slayer, awalnya aku nda tertarik mau layan pun tapi scroll Facebook, Telegram, Neflix, Pinterest malar jua nampak Kimetsu no Yaiba sampailah aku terbaca news pasal Eiichiro Oda (One Piece creator) praises Demon Slayer for its success.

Demon Slayer was really amazing. I enjoyed how it was able to save the feelings of so many people. Absolutely superb work. This is how I want manga to be. It touched me, somehow! - Oda sensei.


Kalau Oda sendiri puji macam tu mesti best ceritanya so akhirnya akupun tengoklah anime Demon Slayer ni. I bet kalau anime ni ada feeling mesti dia cakap "Bingo! Akhirnya kau tengok aku". Kawan aku kata Demon Slayer ni ending nya gantung tapi masa tu aku sudah tengok episod ke-3, cerita dia best so teruskan jugalah tengok sampai habis and yes ending gantung tapi bukan gantung yang bikin gerigitan, ianya gantung yang kita tahu yang dia akan ad season 2. Bila keluar aku nda tahu, tunggu sejalah ba kono hehe.

 

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba


Mengisahkan tentang Tanjiro Kamado yang terpaksa memikul tanggungjawab untuk menjaga keluarga selepas kematian ayahnya. Suatu hari Tanjirou go to the local village to make money by selling charcoal. Esoknya diapun balik lah ke rumah mereka tapi sampainya sahaja ke rumah, he is met with a horrifying sight where's his whole family has been slaughtered. Satu-satunya yang hidup adalah adik perempuan dia Nezuko, who has been turned into a bloodthirsty demon. Tragic kan huhu aku part ni feeling2. Serius sedih!

 

After, Tanjiro swears to avenge his family and stay by his only remaining sibling, Nezuko. Azamnya membawa pertemuannya dengan Sakonji Urokodaki, a Cultivator of Swordsmen in the service of the Demon Killing Corps. He was also formerly a Demon Hunter, having held a position as a Pillar. Selepas dua tahun akhirnya Tanjirou meneruskan pengembaraannya untuk menjadi demon slayer bersama adiknya, Nezuko. Later, he met Zenitsu and Inosuke yang mana kemudiannya mereka ni menjadi sahabat dan bersama-sama practice to improve their skills in order to defeat Muzan Kibutsuji, a demon - the first of his kind and the progenitor of many other demons. He is also the demon who responsible for slaughtering Kamado's family and transforming Nezuko into a demon.

 

Demon Slayer


So best atau tidak Demon Slayer ni? Bagi aku jalan cerita dia memang menarik, character development also great, music pun okay - yang mana masa karang entri ni akupun tengah layan ending song demon slayer - Go Shiina ft. Nami Nakagawa (Kamado Tanjirou no Uta) berulang-ulang kali sampailah aku finish drafting kahkah! Apa yang menariknya Demon Slayer ni adalah jalan cerita demon slayer tu sendiri. Dia menceritakan bagaimana Tanjiro memainkan peranannya sebagai anak lelaki pertama di dalam keluarga, apa yang dilaluinya selepas kematian ibubapa serta adik beradiknya yang lain dan keteguhan semangatnya demi melindungi adiknya serta orang-orang di sekelilingnya.

 

Seperti anime lain, Kimetsu no Yaiba ni sedikit sebanyak relate dengan real life terutamanya strong bond antara Tanjirou dan adiknya, Nezuko which at first episode - kita sendiri nampak bagaimana kuatnya keinginan Tanjiro untuk menyelamatkan dan melindungi adiknya walaupun he have no idea what happened to his sister. Tomioka sikit mau bunuh adik dia dan masa ni Tanjiro sendiri sedar yang dia tidak mampu untuk mengalahkan Tomioka tetapi dia tetap tidak mau give-up untuk protect Nezuko. Another touching scene kita boleh nampak is pertarungan antara Tanjirou dan Rui, a demon who obtained the position of Lower Kizuki Five and joining the Twelve Kizuki after being acknowledged by Muzan. Tanjirou tanpa was-was sanggup mempertaruhnya nyawanya sendiri demi melindungi Nezuko. Part ni memang touching and epic. Tanjiro dan Nezuko dua-dua cedera teruk, nasib baik Tomioka muncul menyelamatkan mereka sekaligus mengalahkan Rui.

Pengajaran yang kita boleh dapat dari anime Demon Slayer ni, jangan give-up tidak kira sesusah atau sesedih manapun kehidupan yang kau lalui. Di sebalik ketabahan, kekuatan dan kebaikan yang ditunjukkan oleh Tanjiro ada kisah sedih yang dilaluinya dan dia pikul sejak dari usia muda. Begitu juga demon-demon yang ada di dalam anime ni, di sebalik kejahatan mereka masing-masing ada kisah sedihnya. Aku kagum dengan watak Tanjiro yang relentless dalam melindungi adik dia plus dia punya keberanian untuk melindungi mereka yang lemah dan sentiasa menghadapi musuhnya dengan rasa hormat dan maruah, whether versus good people or evil Demons. Dia punya ability to empathize with anyone even demons sekalipun dia tetap value sebab dia tahu demons tu semua sebelum mereka jahat mereka juga adalah manusia biasa seperti dia.

 

Rating: 9/10 

 

Overall, Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba memang terbaik. Dia banyak pengajaran dan nilai-nilai murni serta maksud tersirat di sebalik ceritanya yang kita boleh belajar. Watak Zenitsu dan Inosuke sangat-sangat membantu menghidupkan cerita anime ni, diorang punya character tu hilarious gila bagi aku. Character yang lain pun okay termasuk Muzan Kibutsuji, aku suka dia punya physical appearance. Kekuatan dia luar biasa, aku tertanya juga mampu kah tidak Tanjiro mengalahkan dia 1on1 battle nanti. Apapun, tunggu sejalah sambungan Season 2 nanti 😉

Comments

  1. Sebenarnya diri animasi banyak buat kita berfikir tersirat setiap cerita.

    ReplyDelete
  2. IKR!! AAAA I just love this story sm. It's so good. ヾ(・ω・*)ノ Those characters, The values behind the story rlly taught a lotta ppl who watching em. I hope more ppl will love to watch it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i love it so much too. the plot make me goosebumps especially for the epic scenes! and the character really great!

      Delete
  3. Selamat tahun baru 2021 dear 🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tahun baru jugak kaksyaz.. nanti sy bw ya..ada masa tuk reply komen ja skrg huhu :(

      Delete
  4. peminat anime.. kita pun dulu mse bujang, sekarang tak sempat nk layan anime.. nice story nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paham hehe bila bekeluarga ni banyak benda suda mau urus kan hehe sy kena getting ready jgk ni hehehe

      Delete
  5. kena tengok sendiri baru boleh review. Baru tahu cerita itu gantung atau tak hehe.

    happy new year too Litah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann, tengok sendiri baru tahu best atau tidak hehe baru bole review dgn mudah 😄

      Delete
  6. anime ni ada keluarkan komik dlm BM tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komik in Japanese/English ja biasanya.. jarang BM, kalau ada pun biasanya yg movie mcm Your Name, Weathering With You.. Kimetsu yo Naiba ni mcam takda lagi

      Delete
  7. Anime ni memang banyak pengajaran, bukan kartun kosong. Muda-muda dulu minat juga. Sekarang je rasa lemau tengok skrin lama-lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhehe paham2
      Ya..ia relate dgn real life jgk 😌

      Delete
  8. Anime yang best untuk ditonton. ada pengajaran untuk kita in real life.

    ReplyDelete