Resipi Ampap Ikan Basung | Kali ni aku kongsikan pula resepi ikan basung masak ampap. Makanan ni popular di kalangan penduduk Sabah, kalau nda familiar dengan resepi ni bukan orang Sabah tu kono. Kidding. Tapi aku rasa ikan ampap ni lebih terkenal dekat kawasan Kota Kinabalu, Tuaran dan Kota Belud. Tempat lain aku sendiri nda sure sebab lain tempat lain dia punya makanan yang popular, mungkin ada juga tapi namanya mungkin lain.
FYI, resepi ni based on aku punya resepi sendiri. Bahannya slightly different but basically ianya tetap sama. Sebelum ni aku pernah kongsikan Resepi Ikan Basung Rebus Kuning which is kalau dekat Semenanjung Malaysia lebih dikenali dengan nama ikan singgang. Sebenarnya lama sudah aku mau kongsikan resepi ni tapi disebabkan mood memasak aku kelaut so kali ni baru dapat kongsi. 2020 ni memang jarang ba kono aku masak entah sampai ka tidak 10 kali lol teruknya lahaiii ðð
Bahan-bahan (bahan utamanya sama seperti ikan rebus kuning tu iaitu ikan basung) ;
- Ikan basung a.k.a ikan sardine
- 1-2 cawan/gelas kecil air putih
- Tomato (boleh juga digantikan dengan asam keping/gelugur)
- Halia
- Bawang merah
- Bawang putih
- Lada putih / cili api
- Serbuk kunyit (kunyit hidup lagi better dan sedap)
- Serai
- Daun bawang, bunga kantan (optional untuk menggantikan daun kunyit)
Cara-cara;
- Tumbuk halia, bawang merah, bawang putih, cili api, kunyi hidup dan ketepikan.
- Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan ikan, bahan tumbuk, tomato dan serai yang telah diketuk. Jika menggunakan lada putih dan daun kunyit masukkan juga sekali.
- Masukkan perasa dan tutup periuk. Perlahankan api dan biar selama 5 - 10 minit.
- Selepas itu masukkan daun bawang dan bunga kantan, biarkan 1-2 minit sehingga masak dan siap!
Gambar diatas tu adalah antara bahan yang aku guna kecuali sawi tu hehe. Sebelah kanan adalah daun bawang yang aku guna, orang Kota Belud biasa sebut daun ganda ja. Nda pasti kalau ada nama lain selain daun bawang / daun ganda.
Tips untuk masak ikan ampap
- Suka aku mau ingatkan lagi sikit airnya lagi sedap hasilnya. Boleh juga kalau mau simpan kuah atau lebihkan kuahnya tapi basically ikan ampap ni adalah ikan yang dimasak dengan sedikit air ataupun tanpa kuah. Air tu hanya untuk bagi dia masak ja. So lagi sikit air lagi pekat dan sedap rasanya!
- Kalau mau ada kuah boleh ja lebihkan air tapi nanti bila ikannya sudah masak dan sudah masukkan semua bahan, rasa pun sudah okay..kau kurangkan ja kuahnya (asingkan letak dalam bekas lain). Nanti masa mau makan hidanglah sekali.
- Gunakan kunyit hidup dan letak daun kunyi. Ini untuk bagi aromanya lagi menyelerakan, rasa pun lagi sedap.
- Lebihkan sikit garam supaya tahan lama (2-3 hari) dan cili api. Kalau aku memang suka makan pedas so memang banyaklah cili api atau lada putih yang aku guna.
*biasa kalau masak ikan ampap ni nda perlu potong pun ikannya tapi aku potong sebab periuk aku kecil comel ja haha biasalah kalau orang bujang ni, makan pun sorang-sorang so masaknya pun sikit-sikit tu pasal periuknya kecil, lagi senang ð
Kalau tidak tahu apa itu ikan basung atau ikan sardine boleh rujuk dekat entri Ikan Basung Rebus Kuning tu. Di sana aku ada selitkan sekali gambar ikannya. Ikan basung tu antara ikan yang selalu kau akan jumpa dimana-mana sebab ikan tu memang popular di Sabah ni, plus harga pun standard tapi biasanya harga sekilo hanya sekitar RM6 - RM13. Kalau memang masa tu ngam-ngam musim ikan basung nahh..RM2 - RM4 sekilo pun ada.
waaaaaa thank you sharing resepi.. tak pernah lagi rasa masakan ni.. nanti nak suruh my mom cuba.... hehehe
ReplyDeleteCubala nanti ya..mana tau kena dengan selera atie ðð
DeleteSuka lauk begini rasa macam menyihatkan. Betul pedas menambah makan.
ReplyDeleteKann lagi pedas lagi sedapp n berselera mau makan ðð
DeleteTak pernah tahu nama ikan basung
ReplyDeleteRupa2nya ikan sardin
Hahaha saja kekalkan sabahan style bagi dia unik sikit ðð
Deletewah sedap tuu...nanti boleh cuba. Macam masak pindang, ada rasa masam, pedas...ahhh terliur sudah
ReplyDeletekan kak fuzy..masam2 pedas fuhhh nyaman!
Deletedaun bawang tu kalau belah sini dipanggil lokio, ada juga kawan belah sarawak panggil losun... akak suka ubi dia tu sedap masak
ReplyDeleteohhh dia ada ubi ya.. baru tahu sebab biasa beli yang siap potong suda, nda pernah tanam pun hehehe
Deleteganda, lokio n losun.. unik namanya ya
seronok baca lgi Itah ni sbb apa tau..mcm2 resipi org sabah yg sis tak tahu..ikan basung pun x penah tgk..Itah..bagaiaman keadaan di Sabah..semoga semua terhindar dari covid ye
ReplyDeletewahh sis jm lamanya menghilang huhu ingat senyap terus mcm few rakan blogger senyap sampai skrg..rindu jgk mau baca penulisan dorg.
Deletealhamdulillah sy sihat ja akak, harap sis pun sihat2 ja^^
kah kah kah ikan basung ikan sardin ke patut nampka serupa tp pelik pesal nama lain..rupanya sama cisss
ReplyDeletehahahaha adik beradik ja tapi actually ikan basung ni ada dua jenis..yg satu yg biasa yang satu lgi femes dgn nama ikan sardin. ada sedikit perbezaan rupa sebenarnya tapi kalau sekilas mcm sama ja xD
Deletepertama kali dengar menu ni :)
ReplyDeleteIts sabahan food kaksyaz hehe thats y la hehehe
Deletemasa duduk di Papar dulu pernah makan ambuyat berlaukkan ikan basung singgang gini dgn daun katong. terkial2 nak guna penyepit tu. what a memory!
ReplyDeleteHahahaha susah kan pakai penyepit tu sy sampai skrg nda pandai kahkah pakai suda n garpu ja janji masuk mulut ðð
Deleterabia tak pernah makan lagi ikan basung ni tq for share resepi
ReplyDeleteSama2 cuba la nanti mana tahu Rabia mau try masak ð
Deletetgk pun sedap tu.. tak pernah makan..
ReplyDeleteIya.. kalau teringin tu memang kena masak sendiri la sbb jarang orang jual dkt restoran pun kadang2 ja ada
ReplyDeletecili warna kuning/putih? first time dengar nama ikan. mungkin di semenanjung nama lain.
ReplyDeleteYa cili putih.. di Sabah ni femes tu hehehe
DeleteRasanya ada ja dekat sana cuma namanya lain ð
nak sikit boleh? hehehe
ReplyDeleteAnies datang sini..sy masakkan utk anda hehehe ðð
DeleteSeronok baca ni sebab boleh belajar vocab Sabah. Hehe. Masak singgang saya guna cara basic je. Pemalas sikit bab masuk dapur
ReplyDeletehaha bole phm jgk kn sbb sabahan sy nda pekat mana pun.. sy guna bahasa basic ja dkt blog ni supaya org senang phm hehehe
Deletefirst time saya dengar nama menu ni.. menarik..
ReplyDeletecubala nti ya hehhe
DeleteOhh macam masak singgang ye. Tapi ni kira versi kering gitu. Sedap jugak :)
ReplyDeletefizah tryla nanti bagi dia pedas2 sikit fuhhh nyaman!
DeleteBelajar benda baru hari ni. Ikan basung adalah ikan sardin. Akak tak pernah masak cara macam ni. Macam singgang, tapi tak banyak air. Boleh cuba. :)
ReplyDelete