You are reading:
Anime Noblesse: Pamyeol-ui Sijak and Noblesse: Awakening | Anime Review

Anime Noblesse: Pamyeol-ui Sijak and Noblesse: Awakening | Anime Review

Posted on: Friday, December 4, 2020

Noblesse: Awakening

 

Yo nakama hehe


Noblesse: Pamyeol-ui Sijak / Noblesse: The Beginning of Destruction (2015)

Manusia menjalani kehidupan mereka di samping cita-cita dan ketamakan yang mana mereka sanggup saling membunuh antara satu sama lain without any hesitation. Sejak awal kemanusiaan lagi perang telah berlaku di seluruh dunia dan disaksikan oleh races yang lain iaitu, Nobles dan Werewolf.

 

Noblesse OVA: Pamyeol-ui Sijak ni mengisahkan cerita tentang persahabatan antara werewolf, Muzaka dan noblesse, Cadis Etrama Di Raizel. Muzaka left his duties as a lord to his werewolf clan to protect a girl name Ashlynn who in actuality is his daughter with human. A Secret Organization plotting some scheme intending to manipulate Muzaka, which later caused to Ashlynn’s death. As a result, Muzaka starts directing his rage toward the humans leading to a great battle between he and his one and only friend, Raizel who intend to stop his intense anger.

 

Secret Organization tu sebenarnya mau get rid both Muzaka and Raizel. Why? Sebab dua-dua ni is very strong and powerful yang mana di akhir perlawanan mereka, Muzaka is dead manakala Raizel yang cedera parah have to put himself to eternal sleep – inilah motif utama Secret Organization which I believed associated with Nobles, Human and Werewolf.

 

 

Noblesse: Awakening (2016)

Noblesse ONA: Awakening is a sequence from Noblesse: Pamyeol-ui Sijak. A long time ago, there were those with superhuman and longevity, who used their powers to protect humanity from catastrophes. Then chose to live in the shadows, quietly and in solitude. Worshipped by humans, they were sometime known as nobles, sometime as rulers and sometime as gods. But little is known of the strongest among them, who protected the other nobles. This guardian of the nobles, he was called the “Noblesse”.

 

ONA ini adalah kesinambungan dari OVA, Noblesse di mana coffin si Raizel ditemui di tengah lautan berdekatan South Korea, and his awakening after 820 years in eternal sleep. After the awakening, Raizel come to meet his servant, Frankenstein who now is a Principle at Ye Ran High School. So masa ni dunia sudah banyak berubah dan Raizel perlu a proper education untuk adapt with the new civilization yang mana dia diperkenalkan as a new student (from abroad – kononlah hehe) yang membawa perkenalannya dengan Shinwu, Yuna dan Ik-han (Ye Ran High School student). The antagonist still the same, a Secret Organization but not sure who’s who – still a mystery.

 

So overall review aku untuk OVA & ONA Noblesse ni oklah, not bad tapi aku lagi suka tengok Noblesse: Awakening compare dengan Noblesse: Pamyeol-ui Sijak mungkin sebab main language dia Korea, aku nda biasa tengok anime Bahasa Korea, pelik semacam so aku kurang feel lah bila tengok hehe.


Rating: 8/10

 

Untuk pengetahuan anime ni sudah ada sambungan bertajuk Noblesse, total episode is 13 and still on going. Maybe will finish by end of December or early January 2021 or late January 2021. Since sambungannya masih on-going so nantilah aku review lepas habis tengok semua episode ya. Apapun aku share short synopsis dulu lah ya hehe.


Noblesse (released on October 2020) - Raizel awakens from his slumber and hold a title of Noblesse which make him being targeted. In order to protect Raizel, his servant Frankenstein enrolls him at Ye-Ran High School, where Raizel learn the routines of humankind. However, Union - an organization with goal to dispatches modified humans to attack Raizel. Raizel need to use his power to protect people around him. Genres: ActionSupernaturalFantasyVampireSchool


Baca juga Romance Anime You Might Want to Watch. Mana tahu ada berkenan hehe. So that's all. See ya! 


Comments

  1. Replies
    1. x juga hehe ni kira masih short series suda ni.. yang panjang tu macam one piece n detective conan yang sampai skrang masi on going.. suda beratus episod tp belum ada penyudahnya hahaha

      Delete
  2. Menarik. Teruskan share apa yang kamu suka ya. :) Happy blogging.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank u Eza.. u too teruskan berblog hehe^^

      Delete
  3. oh Cik TK pun ada tengok juga Noblesse sebelum ni. baru layan sampai episod 4 kot... tunggu habis keluar semua episod nanti baru marathoning

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy suda tengok sampai eps 9 n sungguh penantian tu suatu penyiksaan hahaha

      Delete
  4. sedapnya nama noblesse - Cadis Etrama Di Raizel..

    anime ni dlm bahasa korea kan..Noblesse tu ada iras2 pelakon Lee Joon-gi..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang original video animation (OVA) Noblesse Paymyeol ui sijak, yes dia bahasa korea n mmg anime yang ni karya asalnya dari korea then sequence nya ONA Noblesse Awakening bahasa jepun tapi background masi dekat korea. yang latest which is masing on going skrang ni background dekat jepun, bahasa pun japan :)

      Delete
  5. never yet tgk this anime, i am now preparing my mood to watch Fruit basket season 2 ;)

    ReplyDelete
  6. Wak tak ikut perkembangan cerita2 ni.
    teruslah menonton.

    ReplyDelete
    Replies
    1. paham hehe biasa yg minat anime ni yg jiwa muda2 dan yg masi belum ada komitmen rumahtangga haha :D

      Delete
  7. wah banyak ep dah awak layan. mmg betul2 minat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekadar layan anime sahaja..belum tahap otaku lagi haha

      Delete
  8. Replies
    1. sebab best hehe dia x banyak drama macam drama melayu hehehe

      Delete
  9. animee! nice one tapi jarang2 dpt layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. paham hehe sy pun kadang ada masa layan time ahad, tu ja masa cuti n free :)

      Delete
  10. ohh anime ni ada siri ya.. nak tunggu setiap siri bertahun. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya hehe masi on going sekarang tapi lagi 4 episod ja lg 😁😁

      Delete
    2. sesungguhnya penantian itu suatu penyiksaan hahaha lol

      Delete
  11. Anime sequel kena layan baru best. Baru tahu jalan ceritanya kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul..best layan kalau tahu caeritanya dari awal

      Delete